PH van grondmonsters testen
Algemeen
Graag leg ik hier uit hoe ik al jaren mijn grond zelf test op PH waarde. Het is goedkoop en werkt zeer nauwkeurig.
Voordeel is ook dat ik mijn stuk waarop bijvoorbeeld mijn bonen staan apart kan meten. Dat doe ik ook op mijn aardappelstuk, uien enz.
Hoe?
Ik neem hiervoor op 3 of 4 plaatsen een monstertje op het te meten stuk grond. Je monsters moeten genomen worden op ongeveer 25 cm diepte.
Ik neem ze direct na het spitten.
Neem dit mee naar huis en droog dit even op de kachel.
Ik moet 1 cm te testen grond in een buisje doen en dat gaat alleen maar als deze droog is. Daar doe ik 2 cm gedistilleerd water bij zodat ik totaal 3 cm in mijn buisje heb zitten.
Hierbij doe ik een tabletje en schud 1 minuut. Na enkele minuten zakt het zand naar beneden en het water geeft de kleur aan die te vergelijken is met de verpakking.
Zelfs ik kan het verschil in kleuren goed zien en ik ben niet kleurenblind, maar wel zwak op de kleuren. Als de kleur dichter bij de 7 ligt dan bij de 6 schat ik 6,5. Tegenwoordig is de verpakking vernieuwd zag ik laatst, ook maar 8 tests i.p.v. 10.
Hoeveel kalk strooien?
Bijgesloten gebruiksaanwijzing geeft een tabel weer waarop je kunt aflezen hoeveel kalk gestrooid moet worden om een bepaalde PH te bereiken. Toen ik deze tuin na mijn verhuizing opgezet heb kwam mijn meting het eerste jaar uit op bijna 50 kg per 100 M2. Het 2e jaar was veel minder en binnen 4 jaar had ik de grond op peil.
De streefwaardes voor pH zijn ook afhankelijk van de grondsoort. Zandgronden hebben een lager pH dan zwaardere (klei)gronden. De laagste streefwaarden in dit document kunnen dus genomen worden voor zandgronden, de hogere streefwaarde zou moeten haalbaar zijn in zware grondsoorten.
Daarbij nog deze bedenking : “De stap van pH 4 naar pH 5 is dus vele malen groter dan de stap van 6 naar 7. Vandaar dat bij zure (verwaarloosde) gronden vaker en meerdere jaren bekalkt moet worden”
Waarom zelf doen?
Soms kun je gratis je grond laten testen maar meestal kost het geld. Door zelf te testen kan ik van meer plaatsen de PH bepalen en nog snel ook.
Over het algemeen is het extra strooien van kalk nauwelijks nodig bij mij. Na het omspitten strooi ik een beetje kalk over mijn grond.
Bij het planten van kool strooi ik in ieder plantgat een handje kalk. Je komt op die manier toch heel je tuin rond met een kalkgift.
Mogelijk heb jullie hier iets aan, beste lezers, de test werkt echt uitstekend.
Cor de Wildt