Klik op: Fruitrassen 2024 Versie 3

30 november 2023

Tuincafé.png

Van het Tuincafé


Het enten van fruitbomen

Tot en met zaterdag 16 december 2023 ligt de intekenlijst voor de workshop "Enten van fruitbomen" klaar in de winkel. Je kunt voor het enten bij deze workshop kiezen uit maar liefst 21 verschillende fruitrassen. Deze staan in de tabel hieronder vermeld samen met de belangrijkste eigenschappen van elk ras.
Omdat al het benodigde materiaal voor de deelnemers aan deze workshop al deze maand besteld wordt, is het na 16 december NIET meer mogelijk om je op te geven voor deze workshop.

Erratum, dd. 8 dec 2023:
Het appelras "Red Love" is inmiddels uit het assortiment gehaald vanwege geldende licentierechten. Om deze reden is de lijst hieronder aangepast.
Een goede vervanger hiervoor is het ras "Red Devil", ook een rode herfst appel met rood gevlamd vruchtvlees. Dit ras kan op de intekenlijst ingevuld worden.

Aanvulling. dd. 9 december 2023.
Behalve het oude bekende appelras 'Sterappel' is ook de 'Nieuwe Sterappel' ('Etoilee Sonnavil') in de collectie opgenomen. Dit ras smaakt beter, is beter bewaarbaar, iets groter en krijgt een hogere waardering dan de gewone Sterappel. Zie de nieuwe fruitrassenlijst voor meer details. De gewone Sterappel kan wel nog steeds gekozen worden.


Hans van Dijk zal deze workshop op 23 maart 2024 geven en hiervoor heeft hij de volgende  uitleg geschreven:

 

Het enten van fruitbomen

Op zaterdag 23 maart 2024 zal een workshop enten van fruitbomen met een bijbehorende presentatie plaats vinden. Tijdens de workshop ga je zelf een fruitboom van je keuze enten. Naar eigen smaak kies je hiervoor vooraf een fruitsoort uit. Voor het enten heb je een passende onderstam (wortelgedeelte) en enthout nodig. Enthout is een tak of takje van de fruitsoort welke je voor het enten uitgezocht hebt. Deze keuze geef je vooraf door en wij zorgen er dan voor, dat voor elke deelnemer aan de workshop alles op naam klaar zal liggen. 
Voor de onderstam kiezen we standaard voor een soort geschikt voor de tuinen op ons complex, d.w.z. een soort welke snel vruchten oplevert, niet te snel en te hoog zal groeien (waterloten!) en van vochtige voedzame grond houdt.

Om deel te nemen aan de workshop is inschrijven vooraf noodzakelijk!
 Je kunt je hiervoor  tot en met zaterdag 16 december 2023 inschrijven in de winkel. Inschrijven is nu dus  niet meer mogelijk.
De bijdrage bedraagt € 6,=  per te enten fruitboom. Dit is voor de aanschaf van een onderstam, enthout en het overige benodigde verbruiksmateriaal.

Het levende materiaal wordt tijdens de winterrust van de natuur door de leverancier verzameld en begin volgend jaar op volgorde van bestelling uitgeleverd.

Er is voor de appel, peer en pruim een mooie royale selectie van beschikbare rassen gemaakt. Op basis van je wensen maak je hieruit een keuze. Vooral bij appels valt er veel te kiezen, omdat er grote verschillen in eigenschappen zijn: hand- of moesappel, zomer-, herfst- of winterappel, smaak zoet, zoetzuur, fris enz. Als keuzehulp zijn In de lijst de meest kenmerkende eigenschappen van elk geselecteerd ras vermeld.  Er is ook voor minder bekende rassen gekozen, zodat er hopelijk voor elk wat wils tussen zit. Ook een mooie gelegenheid om zelf eens voor een ras te gaan, welke je niet snel in een tuincentrum zult vinden.  
Deze lijst met rassen waar je uit kunt kiezen, wordt in een aparte nieuwsbrief verzonden, maar kun je ook hier downloaden of afdrukken. De lijst ligt ook ter inzage in de winkel. Mocht je een keuze willen maken buiten de selectie om, geef dan het soort fruit en ras per e-mail door aanDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Dan kijken we wat er voor jou mogelijk is.

Bij het inschrijven vul je naam, tuinnummer, telefoonnummer of e-mail in en
soort en ras van de te vormen fruitboom.

Hans van Dijk

EnthoutRassen2024 1 V2

EnthoutRassen2024 2 V2EnthoutRassen2024 3 V2

Tevens vindt u ook hier een "Fruitlijst".
 

Hans van Dijjk

De Kennisgroep Natuurvriendelijk Tuinieren
Marjolijn Sondorp
Joke Groskamp
Jan Levers