Op het weer in juni komt het aan, of de oogst wel zal bestaan.
* = Gezaaid P = Geplant V = Verspeend of verplant
Bent u het met me eens dat het jaar wel heel snel vordert, de 6e maand alweer. Aardbeien geplukt en asperges gestoken, beide oogst ik om de dag. Het was vandaag wel ruim 2 kg mooie aardbeien van 2 verschillende soorten. Komkommers en tomaten wat verzorgd, ik zie er altijd wel wat aan. Ik had wat flink overjarige boontjes in potjes gezaaid, toch vandaag uitgeplant. Wel had ik er 10 - 12 in een potje gedaan en er waren er toch 4 van uitgekomen. Ook wat peultjes moeten plukken, de vogels hadden er al flink aangezeten. Ik krijg regelmatig vragen via mijn gastenboek maar zonder adres, helaas dan ook geen antwoord !!
Een gedeelte afrikaantjes uitgeplant in de pad voor mijn tuinen. De jonge druiven vastgebonden met een bindtang aan bamboe stokjes. Dit is een automatische bindtang. Ze niet een kunststof lint rondom de stengel en snijd het af. Ik gebruik het meestal om druiven aan te binden maar ook wel eens voor frambozen. Het was wel een hele aanschaf maar het was nog in het tijdperk van de gulden.
4 Stekken van komkommer in een flesje water gezet, ze trekken vanzelf wortel. [wel warmte nodig] Tegen de tijd dat mijn eerste planten minder geven heb ik al weer nieuwe staan. Het stekken van komkommer gaat vanzelf. Snijd een dief af en verwijder bijna alle blad. Zet ze in een flesje water en wacht maar af. Bij warm weer wortelen ze wel sneller. Als ze goed geworteld zijn in een pot zetten met potgrond. In het begin erg nat houden. Zit er groei in dan uitplanten.
Mijn schuurtje moet geverfd worden en ik ben daar alvast mee begonnen.
De aardbeienoogst komt nu op gang, ik had weer bijna 3 kg Korona. Verplicht om zondagmorgen even aardbeien te gaan plukken. Als je ze rijp plukt zijn ze kwetsbaar. Het was bijna 3 kg en deze zijn geplukt op 3 juni 2007. Tot heden weinig rotte vruchten. Als het gaat regenen veranderd dat meestal wel. Mijn aardbeien liggen altijd op stro.
Mijn planten in mijn tunnel water gegeven en nagekeken, doe ik bij warm weer dagelijks. Flink wat peultjes geplukt, ik had weer een vol bakje dat wordt weer weggeven. De grond wordt weer droog dus heb ik even beregend op een stukje.
Het een en ander gewied en er na beregend, oa gezaaide winterprei - krootjes - worteltjes en witlof. 'n Gedeelte van mijn witlof heb ik al gedund, ze waren eigenlijk iets te klein. 2 Komkommers geoogst, mini Rawa F1 van Garant en zelf gezaaid. * Thuis wat sla gezaaid in pijpjes : 4x3 Vierjaargetijde en 5x3 Assam blonde botersla.
Gewied rond mijn druiven en daar staat ook mijn knoflook. Verder gegaan met witlof dunnen, nog een keer aanleggen en dan is het gebeurd. Ik doe alle dagen een beetje omdat het best secuur werk is. Veel peulen en aardbeien Korona geplukt, de morgen is zo om. Omdat de grond tussen mijn aardbeien droog was heb ik ze toch even beregend. Vandaag ook nog 2 komkommers gestekt, ras Pepinex. [lange komkommers]
De laatste witlof gedund en beregend om de plantjes weer goed vast te zetten. Aardbeien geplukt van het ras Tago, ze moeten er uit want ik denk dat het geen Tago is. Tago is een late aardbei en komt na Gorella en Korona, deze zijn gelijk er mee. Druiven in de kas gesnoeid, die groeien altijd veel harder dan buiten. Peultjes geplukt, die groeien ook veel te snel naar mijn zin. Bij mijn worteltjes in de demontabele bak heb ik bijna al het loof afgeknipt. Ik heb dit gedaan omdat ze groot genoeg zijn en wil proberen de groei zo af te remmen.
Geoogst : peultjes - aardbeien - asperges - komkommers en frambozen. Mijn buitendruiven gespoten met spuitzwavel uit voorzorg behalve mijn Boskoops Glorie en in de kas. Boskoops Glorie mankeert eigenlijk nooit iets. In mijn appelbomen zat spinsel met - denk ik - rupsjes. Ook hier uit voorzong gespoten met een middel tegen insecten, even dagelijks blijven controleren. Nog wat afrikaantjes uitgeplant in mijn pad voor de tuin. Mijn tunnel gecontroleerd, komkommers gesnoeid, tomaten gediefd en vastgezet en water gegeven.
Dagelijks weer een karweitje er bij, frambozen plukken. Maandag een net er over maken, bij het plukken wel lastig om iedere keer het net los en vast te maken. Wat aardbeien - frambozen - asperges - sla geoogst. Weer een stuk van mijn schuurtje geverfd met lak van 3,50 euro per blik, kleur groen. De sla die gezaaid was 4 juni opgeruimd omdat ik die vergeten was en zodoende te lang geworden. Nog wat beregend omdat het aardig droog is aan het worden.
* Gezaaid thuis in pijpjes : Paksoi - Andijvie Bossa en sla [ Cassandra en Assam, de laatste uit België] Geoogst : aardbeien - framboosjes - sla - peultjes. Van 3 kg aardbeien heb ik puddingsaus gemaakt met het volgende recept : draai 3 kg schoongemaakte aardbeien door de grofste zeef en kook deze met 1 kg geleisuiker. giet ze in kleine potjes van Hak, er komen er 10 uit. voor de zekerheid pasteuriseer ik ze gedurende 25 minuten op 80 oC. Ik doe dit omdat er zo weinig suiker in zit en veel suiker gaat bederf tegen. Deze saus is te gebruiken op ijs - pudding en in joghert of vla.
Geoogst [gaat zondag ook door] paksoi - peultjes - asperges - frambozen en enkele bossen aardappels. Gelijk wat sla - worteltjes en rabarber geoogst voor familie. Wij eten vandaag paksoi, dat maak ik met kip - spekjes - ui - paprika - bamboescheuten, alles gewokt met olijfolie en met gekookte droge rijst.
Oogsten kost tijd, toch weer paksoi [om weg te geven] peultjes - aardbeien - frambozen - en asperges geoogst. Ik heb nog geen net over de frambozen gedaan, wel heb ik wat lint van videoband er over gespannen. Mijn witlof nagekeken op uitvallers, brandschoon gemaakt en losgemaakt. Zo veel ruimte krijgen mijn witlofpennen. De rijen staan 40 cm uit elkaar. In de rij ongeveer 10 cm. Het ras is Bea F1. Al 2 jaar achter elkaar heb ik veel last van vogels die werkelijk alle plantjes opvreten. Nu hoop ik ze voor te zijn door vroeg een net er over te spannen.
Dit was noodzakelijk omdat ik er een groot net over span tegen vogelvraat. [was al wat aangepikt] Als het net er eenmaal over zit kun je zomaar niet even een vuiltje er tussenuit plukken. Bed met winterwortel en uien schoon gemaakt, ik wil morgen de wortels dunnen.
Allereerst mijn aardappels gespoten, dit weer is bijzonder gevoelig voor phytophtera. Ik spuit normaal om de 10 dagen en bij droog warm weer om de 2 weken. Frambozen en aardbeien geplukt waarvan bij de laatste de oogst gaat afnemen. Mijn winterwortel heb ik gedund, ze staan ruimer uit elkaar als andere jaren. Mijn winterwortel voor en na het uitdunnen. Ik zaai altijd in bosjes van 4 - 5 zaadjes. Dat dunt gemakkelijker. Ze staan dit jaar verder uit elkaar als andere jaren. Ik heb er altijd te veel. Ik zaai alle jaren tussen mijn plantui als combinatieteelt.
Ik heb er alle jaren veel te veel en moet moeite doen om ze weg te geven. Ik denk dat ik zondag ga stoppen met asperges steken, ik ben ook vroeger begonnen. Normaal steek je tot 24 juni maar ik heb er genoeg afgehaald. Mijn spruiten staan er geweldig mooi bij. De spruiten doen het geweldig. Helaas moet ik ze voorlopig nog onder netten laten staan. Dit jaar heb ik plantjes gekocht. Ze stonden in blokjes. Ik had deze 2 x verpot om een mooie wortelkluit te hebben. Deze kunnen wel een meter hoog worden.
Mijn winterwortel en uien afgemaakt en beregend om de winterwortel vast te zetten. V Boerenkool en koolrabi verpot in grotere pot. Peulen - aardbeien - frambozen - sla - asperges geoogst. Frambozen moeten iedere dag worden geplukt, ze zijn zeer kwetsbaar. De laatste afrikaantjes uitgeplant voor mijn tuinen, het waren kleine plantjes. De laatst in pijpjes gezaaide sla en paksoi uitgedund en de mooiste van de 3 laten staan. Knoflook - die van de Turkse winkel - uitgedaan omdat ze was afgestorven. De opbrengst viel erg mee, wij gebruiken knoflook zeer sporadisch.
* 2 Kleine rijtjes boontjes gezaaid van het ras Scuba, ik doe dat met mijn boontjeslat. Ik noem dit mijn bonenlat. Op afstand gewoon op een lat geschroefde klosjes. Je kunt ze zelf zagen van een bezemsteel. Allemaal even ver van elkaar en allemaal mooi even diep. Even veel werk om te maken maar je hebt er wel jaren lang plezier van.
Planten in de kas verzorgd en water gegeven. Rondom mijn druiven schoongemaakt, daar stond ook mijn Chinese knoflook die gisteren is geoogst. Natuurlijk aardbeien - frambozen en [bijna de laatste] asperges geoogst. V De eerste gestekte komkommer in een pot met potgrond gezet, in het begin goed nat houden. Gaat de plant groeien dan geleidelijk de potgrond op laten drogen en uitplanten.
Vandaag wat regen bij ons, tot heden waren wij daar van gevrijwaard. Zoals gewoonlijk frambozen en aardbeien geplukt, de aardbeien zijn aan het minderen. Ik heb nog een rij doordragers staan van het ras Evita, genoeg om af en toe wat te eten. Ik heb wel volop minikomkommers van het ras Rawa F1. Deze komkommers zijn van het ras Rawa F1 van Garant. Het is een minikomkommer van 18 cm en draagt zeer rijk. Ik vind ze heel leuk om weg te geven en vaak is een komkommer van 30 cm veel te groot. Ik heb er al van gestekt en die plant ik er naast als vervanger. Je hebt dan altijd jonge planten. Ik heb ook Pepinex van 30 cm.
De aspergeoogst is voor mij geëindigd, Ik heb alvast 1 kilo kunstmest 12-10-18 er tussen gestrooid. Binnenkort strooi ik de rest, het duurt wel lang eer dat bij de wortels is. Nog enkele bossen aardappels uitgedaan van het ras Première, ik vind de opbrengst tegenvallen. Misschien volgend jaar mijn poters bij een specialist halen.
Ik denk dat ik ongeveer de laatste aardbeien heb geplukt. Bij een gedeelte heb ik gelijk het stro er tussenuit gehaald, van die planten wil ik wat loten. Wat komkommers geruild voor een bakje morellen, dat kan ook natuurlijk. Frambozen geplukt en bij een gedeelte het net er af gehaald, de rest daarvan zijn voor de vogels. Mijn in pijpjes gezaaide andijvie gedund tot het mooiste plantje.
De op 9 juni 2007 in pijpjes gezaaide andijvie op 16 juni 2007 uitgedund op één plantje. Ik laat het mooiste stevigste plantje staan. Voordat ik ze uitplant zet ik ze nog 1 keer over in een klein potje. Vroeger zette ik ze als kluitje buiten maar ik heb gemerkt dat 1 keer verpotten ze goed doet.
Ik vind het jammer dat de foto's niet beter zijn maar ik moet ze verkleinen voor de site, anders nemen ze te veel ruimte in en wordt de site te langzaam, sorry. In mijn fotoboeken via mijn homepage zijn de afmetingen groter, maar ze staan niet allemaal daar in.
Hier en daar in mijn druiven wat diefjes weg geknepen tot op 1 blad. Bij een gedeelte van mijn tomaten de top uit geknepen, het groeit in de tunnel wel goed. 'n Kijkje in mijn tunnel, 6x3 mtr. Links komkommer - paprika - druiven en op de grond meloen. Rechts uitsluitend tomaten, wel verschillende soorten. Waar mogelijk groeit alles aan draad die gespannen is aan een buis bovenin de tunnel. Foto is van 15 juni 2007.
* Vanmorgen nog 2 x 5 bosjes boontjes gezaaid om zaad van te winnen, het is Montano en Sonate.
Toch maar even naar de tuin geweest, ik kan het slecht laten een dag over te slaan. Noodzakelijk is het niet meer, de asperges zijn gestopt en de aardbeien ook eigenlijk. Met de snorbrommer ben ik er in 12 minuten, het ligt aan de buitenkant van Roosendaal. Omdat ik er toch was even 'n pondje frambozen geplukt. Het meeste van mijn fruit gaat in de wijn of likeur, ik drink nauwelijks maar geef graag weg. Mijn jonge druivenplanten met mijn bindtang vastgezet aan bamboestokjes. Ik heb ook nog 'n bakje aardbeien geplukt, het lijken wel zandballen. Deze aardbeien, ras Tago, lagen niet op stro en na een fikse bui zien ze er dan zo uit. Ik had 2 rijtjes Tago staan en vond het niet nodig stro er tussen te leggen. Het was gewoon gemakzucht. 'n Les voor volgend jaar ??
Meestal heb ik stro er onder liggen maar bij 2 rijtjes niet, gewoon gemakzucht. Morgen 'n paar gestekte komkommers oppotten, die groeien flink in water.
* Sla gezaaid in pijpjes 4x3 Pontiac en 5x3 Cassandra, beide blonde botersla. Ik zaai vaak om de 14 dagen sla omdat ik liever 10 kropjes over heb dan 1 te kort. Ook als er een flinke stortbui komt gaan er verschillende mooie kroppen verloren. Enkele komkommers opgepot in potgrond, daarna zet ik ze in een bakje water. Dit zijn dieven die op lengte zijn gesneden waarna ze in een flesje water zijn gezet. Afhankelijk van het weer [warmte] duurt het 2 - 3 weken voordat ze flink geworteld zijn. Plant ze voorzichtig in een pot potgrond en houd ze de eerste 14 dagen erg nat. Zie je groei, laat dan de potgrond gewoon drogen tot normaal. Na 'n weekje kun je uitplanten.
Komt er groei in de plant dan laat ik de potgrond pas opdrogen. Flink wat komkommers geoogst, ik heb 2 mini en 2 normale planten staan. Nog 'n pondje aardbeien en 'n pondje frambozen geplukt. Het is op het ogenblik erg nat op de tuin en het onkruid groeit verschrikkelijk hard.
P 70 herfstprei geplant, die groeit net iets harder dan winterprei. Ik zet prei altijd in gootjes die ik trek met een plastic driehoek geklemd in mijn hark. In die gootjes maak ik met een pootstok de plantgaten. Wat aardbeiplanten uitgetrokken en opgeruimd, de mooiste planten laat ik staan voor loten. Mijn aardappels gespoten met Cuprex [op basis van koper] uit België tegen aardappelziekte. Het is warm en vochtig weer en dat heeft phytophtora graag. V Wat slaplantjes en paksoiplantjes vanuit pijpjes in potjes over gezet.
Beginnen schoon te maken, onkruid groeide explosief. Aardbeienbed doordragers Evita schoon en losgemaakt, klaargemaakt om af te dekken met net. Tunnel weer verzorgd, tomaten gediefd en alles water gegeven. Ik zag de eerste vogels landen bij mijn uitkomende boontjes, morgen weer maar afdekken. Nog nooit kwamen ze aan mijn boontjes maar dit jaar weer eens wel. Het net van mijn spruiten afgehaald en bespannen met videoband tegen de vogels. Vandaag mijn net van de spruitenplanten af gehaald. Ze groeiden tegen het net. Uit voorzorg, ik weet niet of dat helpt, videoband gespannen. Het zou erg jammer zijn dat ze hieraan zouden gaan pikken. Het is jaren geleden dat ik nog zulke mooie spruiten had.
Hierbij nog een foto van mijn gisteren uitgeplante herfstprei. Gisteren 19 juni 2007 heb ik mijn herfstprei uitgeplant. Ik plant deze altijd in geultjes waarin ik mijn plantgat maak. Na het planten giet ik ze aan met water. Die geul komt later dicht met schoffelen en zodoende krijg ik een lange witte schacht.
Eerst mijn planten in de tunnel nagekeken, komkommer gesnoeid en alles water gegeven. Het stuk van mijn aardbeien wat leeg is gekomen omgespit en wat culterra korrels er over gestrooid. Het blad van de aardbeienplanten in de compostbak en het wortelgestel thuis in de kliko. Op dit stuk komt begin juli mijn winterprei te staan. V Mijn in pijpjes gezaaide andijvie overgezet in kleine potjes. [waar het eenjarig perkgoed in wordt verkocht] Framboosjes geplukt en sommige takken hiervan alvast aan de grond afgeknipt. Ik heb nog wat aardbeien "gestekt ", ik kom hierop bij succes later nog terug. Het is een methode die schijnbaar door sommige vermeerderaars wordt gebruikt. Gisteren mijn laatste peultjes geplukt en vandaag het peulenstro los getrokken. * Opnieuw 18 andijvie gezaaid in pijpjes, ras Bossa van Garant zaden.
Vandaag dan toch de laatste aardbeien geplukt, ras Korona. Van de doordragers kan ik zo gaan plukken, ras Evita. Door de vele regen is er toch een einde aan gekomen , wat er nu nog aanhangt is rot. Mijn net van de aardbeien afgehaald en de bogen waarover het net zat opgeruimd. 'n Pondje framboosjes geplukt, nog enkele dagen denk ik. Hier en daar nog wat videoband gespannen, ik vind dat het helpt en het kost niets. Doordat alles flink nat is heb ik weinig kunnen doen, tussen de stokbonen kun je niet lopen.
Mijn tunnel helemaal onkruidvrij gemaakt, er stond niet veel in maar ik erger me daar wel aan. Ik zag dat er al enkele kleine meloentjes aan zaten, gewone ananasmeloen. De deze week in mijn tunnel geplante gestekte komkommer doet het goed. Deze goed bewortelde komkommer van het ras Rawa F1 heb ik deze week in mijn tunnel geplant. Je ziet dat de groei goed is. Zodra de eerste vruchten er aan hangen trek ik de slechtste Komkommerplant uit. Zo houd je altijd gezonde jonge planten.
Ik heb gelijk enkele grote paprika's geplukt, volgens mijn deskundige moet dat zodat de plant weer gaat groeien en meer vruchten aan kan. * Enkele weggebleven boontjes bijgezaaid, de grond is ook erg nat. Framboosjes en boontjes mee naar huis genomen.
Sla - komkommer gehaald en boontjes geplukt om mee te nemen op visite. Ik denk dat ik na vandaag nog 1 keer frambozen kan plukken. Bij de aardbeien die ik gisteren heb uitgetrokken het blad afgeknipt en de wortels mee naar huis genomen, die vergaan zo slecht in de grond dat je ze jaren later nog tegenkomt. De andijvie die ik pas overgezet heb in potjes groeit prima. Enkele dagen geleden heb ik mijn in pijpjes gezaaide andijvie in kleine potjes verplant. Ik gebruik hiervoor potgrond. Je ziet ze direct gaan groeien. Deze foto is van 23 juni. Mijn 2e zaaisel, ook in pijpjes, komt inmiddels uit.
Ik bekijk dagelijks mijn druiven omdat ik daar veel plezier aan beleef. Er staan er 25 exclusief de stekken, eigenlijk te veel dus.
Vandaag het stuk omgespit waar 2 rijen aardbeien hebben gestaan. * Op dat stuk 2 rijen boontjes gezaaid van 5 meter. 1 Rij Montano en 1 rij van zelf gewonnen zaad uit Canada, deze zijn voor de kinderen. 1 Kg rode bessen geplukt voor kennissen, ik heb nog 4 kg in de vriezer van 2006. Deze gaan dit jaar wel op aan wijn. Ik heb in 2005 een witte druif geplant in een kas bij een kennis, ras Palatina. Deze witte geënte tafeldruif heb ik geplant najaar 2005. Het ras is Palatina en gekocht bij Fred Lorsheyd. Deze druif zou half september rijp moeten zijn. Aan de andere kant hangt ook nog zo iets. Ik had wel behoorlijk stalmest in het plantgat gedaan.
Vandaag een echte regendag, toch naar de tuin geweest. In mijn tunnel de druif Frankenthaler flink gesnoeid, aan die kant staat dit jaar mijn paprika . 'n Druif in de kas of tunnel groeit ontzettend hard en maakt veel jong hout. Verder weinig gedaan op de tuin en wat vroeger naar huis gegaan.
Mijn aardappels gespoten tegen de gevreesde ziekte, op ons complex heb ik het al gezien. Eindelijk aan mijn stokbonen begonnen met schoonmaken, ik ben bijna klaar. [3 grote rijen] 2 Keer moeten stoppen vanwege aanloop, dat hoort er wel bij en ook als je denkt weinig tijd te hebben. Wel zag ik dat ik al van die lange prinsessenboon kan plukken, ras Cobra van Garant. P 12 Slaplantjes uitgeplant bij mijn druiven,6 cassandra en 6 assam. [de laatste soort uit België]
Toch nog een bakje framboosjes geplukt, ik ben er wel een liefhebber van. Gedeeltelijk oud hout er uit gehaald en klein geknipt om in een zak mee naar huis te nemen. De laatste rij stokbonen schoongemaakt, ze stonden tegen mijn rabarber en daar kwamen de slakken uit. 3 Bossen aardappels Première gestoken, deze stonden op een andere plaats en de opbrengst was beter. In mijn tunnel alles nagelopen, morgen water geven. De zwakste druivensoorten gespoten met spuitzwavel tegen schimmelziekten. De eerste stokprinses geplukt, Cobra van 25 cm lang. Ze zijn vlug te dik dus vaak plukken. De laatste worteltjes geoogst uit mijn demontabele bak.
Eerst mijn tunnel verzorgd vanwege de regen. Veel komkommers geplukt, ze groeien weer geweldig. Komkommers hebben veel water nodig om te groeien. Op de stengel gieten veroorzaakt rot en schimmel. Water geef ik in een bij de plant ingegraven bloempot. Hier kan ook mest in worden gedaan die geleidelijk oplost. Tijdig oogsten bevordert de productie. Ik haalde er van deze plant vanmorgen 5 af.
De pad voorkant tuin gewied en netjes opgeharkt. [hoort ook bij de tuin] * 24 Kleine potjes gevuld met potgrond/zandmengsel en boontjes Scuba in gezaaid. Vanwege de natte grond buiten zet ik ze in mijn tunnel.
Druiven nagekeken, grond rondom losgemaakt en wat gewied. V 24 Slaplantjes verplant van pijpjes in kleine potjes, Cassandra en Pontiac De helft van mijn kruisbessen afgeplukt, ik maak er deze keer confiture van. Behalve aardappelziekte zijn er op de tuin ook weer coloradokevers geconstateerd. Vandaag de eerste 4 rijpe tomaten geplukt, dat is bijna een maand vroeger als anders.