2009 december wintermaand

December koud en in wintergewaad, een jaar vol vruchtbaarheid verraad.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

za 12 december 2009

Er wordt voor de komende nachten vorst voorspeld en ook overdag wordt het kouder dan we de afgelopen tijd gewend waren. Dus ... werk aan de winkel.
Allereerst heb ik twee rijtjes knolselderij gerooid en met een zaag de meeste wortelen verwijderd en het blad afgesneden. Daarna in een emmer water de meeste aarde weggespoeld. Éen knol weggegeven, twee knollen meegenomen naar huis voor de erwten soep en de rest opgeslagen in mijn tuinhuis.
De dahlia's zaten nog steeds in de grond, dus ook deze gerooid, gewassen en opgeslagen.
Ik heb ook nog steeds veel en grote koolrabi staan. De gave exemplaren heb ik afgesneden en opgeslagen voor later gebruik. De misvormde exemplaren gaan naar de composthoop. Ik heb er veel, maar ik kan ze nu nog niet weggooien. Dat kan immers altijd nog.
Ook de geraniums (pelargoniums) opgegraven en in een plantenbak gezet en op een beschutte plaats weggezet. De vorige jaren is het niets geworden, w.s. omdat het er te koud en te vochtig is, maar toch maar weer opnieuw geprobeerd, wie weet lukt het deze keer wel.
Verder voor de erwtensoep naast de knolsederij ook winterpeen, snijselderij, peterselie, bleekselderij en prei meegenomen.
We maken erwtensoep op basis van 4 liter water en 1 kg spliterwten. Dat is voor 4 keer met 2 personen. Vandaag een kwart, morgen een kwart als morgen de erwtensoep is afgekoeld vriezen we de helft in.

do 31 december 2009

De laatste dag van dit jaar. Het is de tweede helft van de maand koud gewesst met vorst en sneeuw. In de tuin was dus weinig te doen.

Ik ben een paar keer kort op de tuin gewees om groentente halen zoals spruitjes, prei - ik had een paar stengels prei uitgegraven en in mijn koude kas gezet - winterpeen, knolselderij en witlof - staat in mijn huisje - en peterselie en selderij.


Het blijft voorlopig zeker 's nachts, vriezen dus de komende tijd kan ik weinig op de tuin doen. Ik heb gelukkig ook andere hobby's, dus ik zal me niet snel vervelen. 

einde december 2009

2009 november slachtmaand

November streng en koud, zich niet lang staande houdt.

Lees meer...

2009   augustus   oogstmaand

 Zo de eerste week van augustus heet is, vermoedt men dat de winter lang is.

Lees meer...

2009 oktober wijnmaand

Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

Lees meer...

2009 september herfstmaand

Septemberregen op het zaad, komt het boerke wel te staad.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

Lees meer...