2009 april grasmaand

In april heldere maneschijn, zal voor de bloesem schadelijk zijn.
* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verspeend of verpot

vr 3 april 2009

Het is de hele week al mooi zonnig weer en de temperatuur wordt door de warme wind ook steeds hoger. Vandaag dus de korte boek en de blouse met korte mouwen aangetrokken.
Vandaag konden wij bij "de gemeente" gratis compost afhalen, als tegenprestatie voor de afvalscheiding door de burgers. Zo zie je tenminste nog iets terug van de inhoud van je GFT-bak. Vorig jaar was er ook zo'n actie, alleen toen later in het jaar, en daar had ik goede ervaringen mee opgedaan.
Ik ben vandaag 5 keer heen en weer gereden met een kleine aanhanger van 300 liter om compost op te halen. Bij elkaar zo'n 1,5 m3 compost.
Voorlopig heb ik deze compost met de kruiwagen in hoopjes over mijn tuin verdeeld met het doel om dit later verder over de grond te verspreiden. Immers op de plaatsen waar ik net gezaaid heb wil ik wachten met het toedienen van compost tot het zaad ontkiemd is en de plantjes boven de grond staan. De uien en de gezaaide wortelen kunnen niet zo best tegen bemesting, dus die krijgen niets.
Thuis voor het raam zijn inmiddels weer tomatenplantjes flink uitgegroeid. Deze gaan morgen mee naar de koude kas op de tuin, waar ik ze in grotere potjes overzet.

zo 5 april 2009

Vandaag weinig gedaan alleen een half rijtje rucola en een half rijtje gemengde sla gastronomique gezaaid, dus samen één rijtje diverse sla soorten.

vr 10 april 2009

P Het is warm voor de tijd van het jaar, dus ik heb vandaag mijn aardappelen ras Prior al gepoot en alles afgedekt met een laagje compost. Ik heb de aardappelen niet al te diep gepoot. De bovenkant van elke aardappel ongeveer 3 á 5 cm onder de oppervlakte. De aardappelen aanaarden doe ik pas als ze boven de grond zijn gekomen.
P Ik heb mijn rijtjes tuinbonen "Groene Hangers" vandaag aangevuld met planjes uit de koude kas. Verder heb ik twee rijtjes tuinbonen "Driemaal Wit" verplant vanuit mijn koude kas naar de volle grond.

ma 13 april 2009

De bamboestokken, die als bonenstaken gebruik, heb ik te voorschijn gehaald en in de tuin opgesteld en met touwtjes vastgebonden. De bonen zelf leg ik begin mei in de kas om deze na half mei te verplanten.
P Ik heb mijn laatste tuinbonen verplant: 2 rijtjes groene hangers en 2 rijtjes driemaal wit.
P Bij mijn aardappelen heb ik nog twee rijtjes 'Ballerina' gepoot.
P Mijn broccoliplantjes, weeuwen die ik in het najaar van 2008 gezaaid had, heb ik buiten uitgeplant. Bij elk plantje een beetje kallk in korrelvorm gestrooid.
Een deel van aardbeienplantjes in de volle grond staan in bloei. Dat is eerder dan vorig jaar, dus ik verwacht nu ook eerder aardbeien te kunnen oogsten.
Mijn sla zaaisels van 5 april 2009 zijn beiden opgekomen na ongeveer een week.

wo 22 april 2009

Het is mooi weer en hogere temperaturen dan gewoonlijk in deze tijd van het jaar. Dit weer blijft voorlopig zo. Als experiment heb ik een deel van mijn stok- en stambonen voorgezaaid in een bak en deze staat voorlopig in mijn koude kas. Het lijkt nog erg vroeg hiervoor, maar als dit experiment mislukt, zaai ik half mei gewoon opnieuw. ik heb hiervoor genoeg boontjes.
Mijn fruitbomen staan nu volop in bloei, zowel de appel- als de perenbomen. De pruim en de perzik zijn zo goed als uitgebloeid. Ik verwacht hier relatief veel van, omdat er lange tijd geen nachtvorst is geweest.
* ik heb de afgelopen dagen witlof en bietjes in rijtjes gezaaid.
P Mijn paksoi heb ik buiten uitgeplant.
Mijn aardbeien in de volle grond staan nu volop in bloei, zonder dat ik ze met glas of iets dergelijks heb voorgetrokken.