2015 augustus oogstmaand
Geeft begin augustus veel zonneschijn, dan zal het een strenge winter zijn.
* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant
za 15 augustus 2015
Afgelopen donderdag heb ik nieuwe aardbeienplantjes gekocht bij de fa. E. Duivenvoorden in Lisserbroek. Zij zijn gespecialiseerd in aarbeienplanten en hebben een ruime keus in gezonde planten. In deze tijd van het jaar leveren zij de plantjes opgepot. Deze zullen pas volgend jaar bloeien en vruchten opleveren. Om volgend jaar een aantrekkelijke opbrengst aardbeien te hebben, moet je deze jonge plantjes vóór 15 augustus planten. Alleen dan krijgen ze voldoende tijd om al vast te wennen aan hun nieuwe plek en kunnen ze voor het invallen van de winterrust voldoende groeien om al het beginstadium van een bloemknop te kunnen vormen. Na de winter eindigt de rustperiode van de plant en zodra de temperatuur oploopt en de dagen gaan lengen gaat de plant weer blad vormen en zullen de bloemknoppen zichtbaar worden.
Koop je daarentegen in het voorjaar de plantjes, dan komen deze uit het ijs. Dit laatste heeft als voordeel, dat de groei en bloei direct na het planten begint en je daardoor van die plantjes nog in datzelfde jaar royaal aardbeien kunt plukken.
Mijn oude aardbeienplanten waren 3 jaar oud en deze heb ik moeten ruimen. Omdat veel aardbeirassen gevoelig zijn voor allerlei kwalen, is het niet verstandig deze langer dan 3 jaar aan te houden. Je ziet tegen die tijd aan de planten, dat ze minder gezond zijn geworden. Ze produceren minder uitlopers, het aantal vruchten neemt af en de vruchten zelf worden kleiner. Daarnaast sterven de zwakste exemplaren af meestal door de gevreesde verwelkingsziekte. Tijd dus om op een nieuw plekje met jong en gezond plantgoed opnieuw te beginnen.
Ik heb 3 verschillende rassen aangeschaft, welke min of meer redelijk zieketebestendig zouden moeten zijn en geschikt zijn voor de kleigrond op mijn volkstuin. Ik heb gekozen voor 10 stuks Sonata (vroeg), 20 stuks Korona (middelvroeg en heeeeel lekker !!) en 10 stuks Florence (laat).
Op mijn oude bedden heb ik gewerkt met anti-worteldoek en dat is mij zo goed bevallen, dat ik ook mijn nieuwe bedden wil inrichten met worteldoek.
Ik ga hierbij als volgt te werk.
1. Allereerst maak ik de grond goed los met de spa.
2. Omdat het kleigrond is maak ik met de hark en spitvork de kluiten fijn en hark ik het veld daarna egaal vlak.
3. Vervolgens meet ik de plaats van de rijen uit en houd daarbij een onderlinge afstand van 60 cm aan.
4. Met een vorentrekker maak een geul tussen de rijen om daarmee de bedden zelf op te hogen.
5. Met een hark maak ik de bovenkant van de verhoogde bedden enigszins plat.
6. Per bed strooi ik een zak van 50L potgrond uit. Geen tuingrond gebruiken, want daaraan is extra kalk toegevoegd, waar aardbeienplanten niet van houden.
7 Nu bedek het gehele aardbeienperceel met antiwotreldoek. Voorlopig aan de zijkanten met stenen verzwaard tegen het opwaaien van het doek. Later prik ik een stuk ijzerdraad van ca. 50 cm, in u-vorm gevouwen, door het doek in de grond.
8 In de rij komen de plantjes op een onderlinge afstand van ruim 30 cm te staan. Met een viltstift markeer ik op het doek de plekken waar de plantjes komen te staan.
9. Met een brander maak ik voorzichtig plantgaten op de gemarkeerde plekken in het worteldoek, zo groot dat de plantjes er net in passen.
10 Met een plantschepje zet ik de plantjes op hun plaats en gebruik daarbij de eerder uitgestrooide potgrond. Let er wel op, dan de plant op de juiste hoogte in de grond komt te staan. D.w.z. alleen de wortels in de grond en de rest er boven. Dit om plantrot en wellicht ook verwelkingsziekte te helpen voorkomen. Bij het planten geen meststoffen gebruiken.
11 Alle plantjes een flinke scheut water geven, zodat de aarde goed tussen de wortels van de aardbeienplant zal spoelen.
Het voordeel van deze methode is, dat de vruchten droog hangen. Stro bij deze strawberries is dan niet nodig. Er verdampt verder minder water uit de grond, waardoor de grond langer vochtig blijft en daar houden aardbeien van. Dus ook bij een langdurige droge periode zeker de aardbeien extra water geven. Doordat het blad van de planten eerder droogt is er minder vruchtrot en komt er nauwelijks schimmel voor. Uiteraard heb je ook nauwelijks onkruid tussen je aarbeienplantjes.
Mocht je deze methode ook willen uitproberen dan hoor ik dat graag. En veel succes met je zomerkoninkjes.
eind augustus 2015