Hans' weblog 2015 mei bloeimaand

Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad.

 

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

 

za 2 mei 2015

Vandaag is het nog een mooie zonnige dag, prachtig weer om in de tuin te werken.
Mijn bloemkool- en broccoliplantjes waren bijna helemaal door de houtduiven opgegeten. Wel was het hart nog in takt. Om de plantjes te redden tegen verdere vraatzucht heb ik gaas over de plantjes gespannen, zodat ze nu verder ongestoord door kunnen groeien.
Het is al enige tijd droog, maar toch is de grond net onder de oppervlakte nog vochtig genoeg, Dat is het voordeel als je een tuin in een polder hebt, waarbij het gemaal de (grond)waterstand voor je regelt. Zelden wordt de grond zo droog, dat de plantjes daar last van hebben.
In regels heb ik spinazie, raapstelen, bietjes en witlof gezaaid. De ingezaaide en met een dun laagje grond afgedekte regels heb ik enkel vastgedrukt, zonder verder te begieten. Na ca 10 dagen kwam het zaaigoed op en zag je de regels groen kleuren, zonder dat na het zaaien regen was gevallen. Prima resultaat. Alleen bij het verplanten van plantjes zonder kluit geef ik water, om de grond goed tussen de fijne wortels te spoelen. En in mijn koude kas geef ik natuurlijk water. Mijn ervaring is dat medetuinders eerder te veel dan te weinig water geven en dat komt de kwaliteit niet echt ten goede. Dit geldt speciaal voor mijn tuin met kleigrond in een polder. Op schrale zandgrond is het een heel ander verhaal.
Alles groeit of bloeit nu prachtig. Wel hebben mijn tuinbonen, erwten en peulen last van bladvraat door de bladrandkever. Maar het lijkt er op, dat ze goed door deze moeilijke periode heen komen. Mijn aardappelen komen inmiddels boven de grond. Tijd om ze binnenkort aan te aarden. Omdat mijn tuin vlak bij de kust ligt is de kans op nachtvorst nu wel zo goed als geweken.
Omdat de beschoeiing aan weerszijden van de afwateringssloot in erbarmelijk staat verkeert, spoelt er bij regenbuien grond in deze sloot waardoor de kanten langzamerhand verzakken. Langs de sloot loopt een tegelpad dat dan mee verzakt. Tussen de tegels ontstaan op die manier grote kieren waar een grote hoeveelheid onkruid doorheen groeit. Omdat de moestuin op orde was, ben ik begin deze week begonnen mijn tegelpaden te renoveren. Eerst heb ik een kuub ophoogzand besteld. En de oude tegels opgenomen, de afsluitbanden opnieuw gesteld, vervolgens met vers zand de juiste hoogte van het pad hersteld, met een staalborstel de tegels schoon gemaakt en tenslotte het pad met dezelfde tegels opnieuw bestraat.
Onder de luifel van mijn tuinhuisje hangt al jaren een nestkastje, waarin elk jaar een koolmeespaar nestelt. Begin april was het stel begonnen met het bouwen van een nest. Maar toen dit klaar was kon ik geen verdere activiteit waarnemen. Gisteren zag ik een koolmeesje wegvliegen. Toch even in het nest gekeken en jawel daar lagen 6 eitjes. Zie ook de foto. Omdat het koolmeesje nog niet aan het broeden is verwacht ik nog meer eitjes. Andere jaren werden er 9 eitjes gelegd, dus wellicht dit jaar ook. Ook hierbij kun je merken, dat de natuur 3 weken achter loopt door het koude voorjaar. Vorig jaar lagen er op 15 april 9 eitjes in het nest. Vanaf 26 april braken deze eitjes één voor één open.
Ik vind het heel bijzonder, dat deze koolmeesjes blijkbaar precies "weten" wanneer er een overvloed aan wormpjes beschikbaar zal zijn voor hun jonge kuikens !

 20150502 6koolmeeseitjesResize

6 koolmeeseitjes in nestkastje. 

 

Einde mei 2015