Hans' weblog 2018 maart

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verspeend of verpot

 

do 22 maart 2018

Mijn tuin ligt er nu mooi zwart bij. Klaar voor een nieuw tuinseizoen.

De afgelopen tijd heb ik eerst mijn compostbakken leeg gemaakt en de compost over de tuin verdeeld. Daarna heb ik de grond kunnen omspitten. Net voordat vorige maand de vorst intrad was ik er mee klaar.

De vorst had zijn werk gedaan, waardoor de kleikluiten bij het aanharken haast vanzelf uit elkaar vielen. Bij de gemeente kon ik vorige week extra compost ophalen, welke ik over de hele tuin verdeeld heb en voorzichtig heb ingeharkt.

Voor de doperwten, peulen, sugarsnaps en kapucijners heb ik in 2 rijen rekken neergezet als steunmateriaal.

Ter plaatse erwten en tuinbonen zaaien/leggen doe ik niet meer. Veldmuizen zijn er dol op en eten ze op voordat ze kunnen ontkiemen. In zaaibakken heb ik erwten en tuinbonen voorgezaid/-gelegd. En deze zaaibakken op omkeerde kisten gelegd zodat de muizen er niet bij kunnen. Dee eerwtenen enz. kwamen als eerste op en vandaag zag ik de eerste tuinbonen boven de grond.

 

Mijn tuin ziet er nu zo uit:

 

 

 

 

 

Nu ze ruim een week buiten hadden gestaan heb ik ze buiten uitgeplant. Eerst de tuinbonen in 2 rijen op een afstand van ca 30 cm en een onderlinge afstand in de rij van 10 cm.

 

P4110475 resize

 

Voor de peulvruchten heb ik 2 rijen gaas gespannen en daar de peulgewassen uitgeplant. De blauwschokkers en doperwten bij de eerste rij gaas en de peulen en sugar snaps bij de tweede rij gaas.

 

P4110476 resize

 

Daarna 2 rijen met gele plantuitjes (30 cm rijafstand en 10 cm onderling afstand). Dan 2 rijen zomerworteltjes gezaaid, gemengd met radijs als signaal zaad. Het duurt immers ca 3 weken voordat het wortelzaad ontkiemt en de eerste blaadjes boven de grond komen. Radijszaad ontkiemt al na enkele dagen en radijsjes oogst je tegen de tijd, dat de worteltjes net opgekomen zijn. Dan 2 rijen sjalotten (rijafstand 30 cm onderlinge afstand 15 cm). Opnieuw afgsloten door 2 rijen zomerwortels gemengd met radijs.

 

2015 04 12 16.08.03 resize

 

Worteltjes en uien of prei is een gunstige combinatie en zou helpen tegen de wortelvlieg. Dat kan ik niet geheel onderschrijven omdat mijn worteltjes op kleigrond moeten groeien en die grond is niet ideaal hiervoor. Mijn vorige tuin was op zandgrond en daar deden mijn worteltjes het aanzienlijk beter. 

De laatste tien dagen is het onkruid op mijn tuin explosief gegroeid en ook gaan bloeien. Dus ook tijd besteed aan het wegschoffelen en uittrekken van (bloeiend) onkruid, voordat het een wildernis gaat worden en voordat de plant in zaad schiet.

 

 

einde april 2015