2007   november   slachtmaand

 

November heeft op de loer gelegen, en komt  meestal met veel regen.

 

.
*  Gezaaid        P  Geplant
 1. Dagelijks ben ik enkele uren op mijn tuin te vinden. Ik ben vandaag weer maar verder gegaan met mijn heg van klimop te kortwieken. Vooral op de grond, waar overigens wel tegels liggen, ligt een tapijt van 1 meter. 
 2. Wat eikenblad opgeruimd omdat dat niet vergaat. Nog wat klimop opgeruimd en klein geknipt, ik kan het dan in de bladkooi van de gemeente storten. Deze kooi komen ze 1 of 2 keer per week leegzuigen en staat tegenover mijn woning en staat er tot december.
 3. Het weer is niet zo best hier in het zuiden, wind en regen zorgen voor een slecht werkklimaat.
  Ik ben nog steeds bezig met mijn klimop te snoeien en af te voeren. Ik denk nog één morgen nodig te hebben en dan kan ik er weer een jaar tegen.
  Na 15 november begin ik met snoeien, eerst de bessenhaag, dan de fruitomen en dan de druiven.
 4. Vandaag niet naar de tuin geweest omdat het weer echt slecht was. Wel heb ik vandaag de laatste witlof geoogst van de eerste bak die was opgezet.

  20071109_098WitlofwortelsEersteBak

  Zo zien de wortels er uit van mijn eerste bak witlof. Deze waren gezet op 27 september 2007.
  Ik  heb vandaag 9 november 2007 de laatste van deze bak geoogst.
  Ik heb de bak omgedraaid op een krant om de wortelontwikkeling te laten zien. Na het opzetten van de pennen hebben ze geen water meer gehad. zie ook afbeelding 90.

  Na het opzetten van de pennen hebben ze geen water meer gehad, moet je die wortels zien.
 5. De witlof die ik 8 oktober heb klaargemaakt in een bak thuis is geschikt om aan te beginnen.
  Deze heeft 'n dikke maand in een doos gestaan in mijn schuur.

  20071111_099NieuweBakWitlof

  Dit is mijn tweede bak witlof en ik kan hieraan wel beginnen. De eerste bak van 15 pennen is vorige week leeg gekomen. Deze pennen zijn nog niet uitgegroeid maar ik kan er wel enkele mooie uitsnijden.
  Deze zijn gezet op 8 oktober 2007, dus een goede maand geleden.
  Ze stonden in mijn schuur in een doos.

  Met een beetje uitkienen volgt de ene bak de andere op. Gaan ze te snel dan zet ik ze op een koudere plaats en te langzaam, naar een warmere plaats.
 6. Mijn klimop afscheiding is weer netjes en kan er weer 'n jaar tegen. Het weer was vanmorgen lekkerder als gisteren. Ook al aan het snuffelen aan de nieuwe aanbiedingen van zaden bij diverse leveranciers?
 7. Het was koud op de tuin, wat ga je er dan doen denk je misschien. Het had goed gevroren en de grond was bovenop hard. Ik moest voor iemand 2 druivenplanten er uit halen die ze komen halen vandaag.
  Onder de harde korst was de grond gewoon zacht dus het viel wel mee.
 8. Vandaag begin gemaakt met het snoeien van mijn rode bessenhaag.
  Ik had vorig jaar veel te veel rode bessen zodat ik er dit jaar flink aan snoei.
 9. De laatste druif geplant op de tuin, het was een jonge Rondo die thuis heeft gestaan. Drie hele grote zakken met klimopsnoeisel naar de milieustraat gebracht.
  V     Nog zes thuis gestekte aardbeiplanten in grotere potten in mijn tunnel geplant, nieuw doordragend ras Loran.
 10. Ik ben vandaag afgewerkt met het snoeien van mijn rode bessen, ik heb er veel hout uitgehaald dit jaar. Afgelopen jaar had ik veel te veel rode bessen en niet iedereen houdt er van.
 11. Begin gemaakt met het snoeien van mijn fruitbomen, doe ik altijd lang over.
 12. Ik ben vandaag met het snoeien van mijn appel- en perenbomen klaar gekomen. Morgen moet ik nog wel de grootste snoeiwonden insmeren met wondpasta tegen infectie.
 13. Mijn twee pruimenbomen heb ik vandaag gesnoeid, de grootste snoeiwonden zijn nog niet ingesmeerd vanwege de lichte regen.
 14. Omdat het droog was heb ik alle snoeiwonden van mijn fruitbomen ingesmeerd met wondpasta.
  Één appelboom had wat vruchtboomkanker, ik kon het gemakkelijk wegsnoeien. Zit de kanker op de stam dan kun je proberen alles weg te snijden en in te smeren met wondpasta. Het laatste snoeihout kort geknipt om thuis in de groenbak te doen. Ik ben helemaal klaar op de tuin behalve het spuiten met Vrucht Boom Carbolineum. Hiervoor heb ik een droge windstille dag nodig, de VBC oplossing moet 's avonds droog zijn.