In juli grote zonnebrand, is goed voor de mensen en het land.
* = Gezaaid P = Geplant V = Verplant of verpot G = Geoogst
Zomers Gisteren vergeten te vermelden dat ik mijn aardappels weer heb gespoten tegen Phytophtora. Ondanks het droge weer kan men niet te lang het bespuiten uitstellen. Het was nu ruim 14 dagen geleden en om de 10 dagen is normaal. Ondanks de vroege warmte toch mijn peulengaas opgeruimd. De ijzeren palen waar de gaas aan vast zat uit de grond gehaald en eveneens opgeruimd. Ik heb een ruime schuur waar alles in verdwijnt wat niet meer nodig is dit jaar. Mijn demontabele bak uit elkaar gehaald en opgeruimd. De sjalot heb ik losgetrokken zodat die kan drogen, daar is het lekker weer voor. Ze waren helemaal afgestorven en dan heeft het geen zin ze te laten zitten. Op het stuk van de peulen en sjalotten moeten de aardbeien voor 2010 komen te staan. Om zeker te zijn van een goede oogst moeten die voor 15 augustus geplant zijn. Onder een rij druiven staat nog een rijtje zomerworteltjes en die heb ik onkruidvrij gemaakt. In mijn tunnel heb ik nog mijn 2 druiven terug gesnoeid en de komkommers weer water gegeven. Ik kan alleen maar zeggen dat dit weer wel wat te warm is voor mij.
Tropisch Vandaag zou het voorlopig de warmste dag zijn. Het was vanmorgen om 10 uur al 46 oC in mijn tunnel. Komkommers water gegeven en 2 Komkommers en 1 krop sla mee genomen. Ik moest aardbeien plukken vandaag dus heb ik er 2 volle bakken afgehaald. [bakken van ongeveer 1200 gram] De Korona loopt op een eindje en ik trek regelmatig een bos uit. Het gedroogde peulenstro heb ik in zakken gedaan en thuis in de groenbak gestopt. Bij mijn druiven heb ik nog wat dieven er uitgehaald, tussen de druiven sta ik in de schaduw. Een gedeelte van mijn sjalotten een beetje schoongemaakt en mee naar huis genomen. Ik leg ze thuis op een groot karton om verder te drogen. Vanaf vandaag kunnen we nieuwe aardbeiplanten bestellen, ze kosten 15 eurocent.
Warm Na een tropisch weer en een heel klein beetje regen is het nu weer gewoon warm. Aardbeien geplukt van het latere ras Bogota, een volle bak. 'n Mooie krop sla afgesneden om mee te nemen, ras Cosima. De deze week nieuw gezaaide sla Cosima en Appia mee genomen naar mijn tunnel. [30 juni ] Thuis krijgen ze te weinig licht en dan gaan de plantjes rekken. In mijn tunnel alle planten water gegeven in de bloempotten. 3 Mooie komkommers uitgesneden, gebruik een scherp mes daarvoor dan zijn de wonden mooi glad. Door rafelige wonden komen vaak infecties naar binnen. Verder nog wat onkruid uit getrokken en wat druiven gediefd.
Het weer is goed, minder warm maar het warme weer komt nog wel terug. Even naar de tuin geweest en tussen mijn stokbonen schoon gemaakt. Ook heb ik wat vroege aardappels uitgedaan van het ras Première. De opbrengst is minder door de droogte en als je gaat beregenen krijg je doorwas. Doorwas is als de nieuwe aardappel kleine knolletjes maakt aan de aardappel in de grond. Waar nu 1 rij vroege aardappels staan komt 1 rij boeren kool, dus ze stonden in de weg. In de tunnel nog water gegeven aan de komkommers.
Het weer is een stuk afgekoeld en tegen de middag kwam er nog een klein buitje. Het laatste gedeelte van die rij vroege aardappels uitgedaan. Ik kan nu mijn boerenkool uitplanten, die heb ik opgekweekt in bloempotten in de tunnel. Ook heb ik een stukje klaar gemaakt om prei uit te planten. Ik had een beetje vroeg onder glas gezaaid en de rest buiten, wel hetzelfde zaad. Die van onder glas kan ik nu uitplanten en daar rekening mee gehouden dat ik plaats zou hebben. Nog wat onkruid geplukt rondom mijn stokprinsessen. Ik heb de laatste jaren last van een soort gras, grof en niet weg te krijgen. Als je iemand in de buurt hebt op een complex die onkruid kweekt ben je niet gezegend. * Een klein rijtje van 1,5 meter boontjes gezaaid van het ras Odessa, een chinees boontje. V 12 Slaplantjes Cosima verplant vanuit pijpjes naar kleine bloempotjes. 3 Kleine rijtjes zomerworteltjes Nantes uitgedaan en mee genomen naar huis.
P Het eerste rijtje prei geplant, het is winterprei maar wat vroeger gezaaid, een kleine 40 stuks. Van Korona heb ik de laatste aardbeien afgehaald, het net kan er weer af. Van de aardbeien Bogota hangen er ook niet veel meer aan, ik heb ze helemaal geen water gegeven. 2 Mooie grote kroppen sla geoogst van het ras Cosima, tot heden loop ik daar ver mee weg. Ik weet natuurlijk niet hoe dat ras zich in een ander jaargetijde zal ontwikkelen. P Vanmorgen mijn boerenkool uitgeplant, onder in het plantgat heb ik wat koemestkorrels gedaan. De korrels heb ik wel afgedekt zodat de wortels niet direct met de mest in aanraking komt.
Warm . Eerst mijn tunnel verzorgd, wat onkruid uitgetrokken en alles water gegeven. Mijn kooi van mijn aardbeien vanmorgen afgebroken en opgeruimd. Die kooi bestaat uit 7 bogen van mijn 1e tunnel met daar 2 grote nettten over. Om die vogeldicht te maken is best veel werk, afbreken gaat vlugger maar alles moet weer op zijn plaats. Het grootste gedeelte van de aardbei planten heb ik uitgetrokken om te drogen. Die gaan straks weer in de groenbak van de gemeente. Dat stuk spit ik zo snel mogelijk om en zet daar nog wat boontjes op. Tussendoor heb ik mijn regeninstallatie aangezet op mijn sla - courgette en de pas geplante prei. Rond mijn boerenkool die ik gisteren heb geplant alles los gemaakt en granulaat rondom de planten gestrooid. De planten waren opgekweekt in potten in mijn tunnel. Als middel tegen de koolvlieg gebruik ik 40/45 gram granulaat vermengd met 1 kg fijn droog rivierzand. Rond iedere plant strooi ik een lepel van dat mengsel, het verdeeld zo beter. Ik heb op plaatsen waar weer onkruid opkwam gauw even geschoffeld.
Zomers Eerst de planten in mijn tunnel verzorgd, tomaten vastgezet en de eerste getopt. Komkommers water gegeven en wat gediefd, soms snijd ik na een komkommertje de dief af. De helft van mijn aardbeienplanten die lagen te drogen verlegd en op die plaats omgespit. Daar wil ik nog 2 rijen prinsessen boontjes op zaaien. De andere 2 rijen aardbeiplanten uitgetrokken om te laten drogen en af te voeren. Daar is dit weer uitermate geschikt voor. Hier nog een foto van de chemische koolkraag die ik rond alle koolplanten leg.
Dit noem ik een chemische koolkraag.
Vroeger knipte ik ze van auto binnenband.
Dit is gemakkelijker en zeker zo doeltreffend. Het is een mengsel van 1 kg droog rivierzand
vermengd met 40-45 gram granulaat tegen koolvlieg of bodem insecten.
Ik heb dus aan 45 gram granulaat voldoende voor al mijn koolplanten in een jaar.
Ik gebruik bijna een volle eetlepel van mijn mengsel per plant.
Tropisch Het is weer erg warm vandaag en morgen zou het nog warmer zijn. Eerst de planten in mijn kas nagekeken en allemaal voorzien van water. Het eerste gedeelte gedroogde aardbeiplanten in een zak gedaan, ze waren echt droog. Vanmorgen mijn eerste frambozen geplukt, ik denk dat het bijna 2,5 kg was. Het is veel werk omdat eerst het net moet worden omhoog gedaan. Na het plukken moet alles weer vogeldicht worden. Vanwege de droogte geef ik om de dag flink water omdat ze anders verdrogen en kleine vruchtjes geven. Ik heb het net van mijn witlof afgehaald, uit voorzorg heb ik toch videoband er over gespannen. Tussendoor heb ik 2 x 20 minuten mijn zwenksproeier aangezet op witlof en rode kool. Omdat die nog al ver sproeit krijgt ook mijn wijngaardje wat water.
Tropisch Ook vandaag al mijn planten in de tunnel water gegeven, ik sla dan morgen zondag over. Een mooie bak grote rode bessen geplukt van het ras Rovada. De laatste aardbeien van het ras Bogota geplukt en de planten uitgetrokken om te drogen. De aardbeiplanten die al droog waren heb ik in zakken gedaan om af te voeren. Ze waren kurkdroog en er valt mogelijk een flinke bui regen vandaag of morgen, vandaar. * Op het stuk dat ik deze week heb omgespit een grote rij prinsessenboontjes gezaaid, ras Montano. Na het zaaien heb ik gesproeid omdat de grond stofdroog was. * Thuis andijvie gezaaid in pijpjes, die gaan ook later nog in potjes om flink wortels te maken. Het ras dat ik zaai is al jaren Bossa van Garant zaden.
Warm Gisterenavond een flinke bui gedaan met onweer. Vanmorgen naar de tuin geweest om frambozen te plukken, als ze nat zijn komt er vlug schimmel op. Nog wat twijgen van druiven opgebonden, het stormde gister avond nog al. In de kas mijn komkommers water gegeven, er hangen veel vruchten aan. Krijgen ze te weinig water dan verdrogen er kleine vruchtjes.
Onweer - stortbuien Ik ging naar de tuin om wat te spitten. Na 'n uurtje begon het te onweren en vielen de eerste druppels. Die enkele druppels werden al snel een paar flinke buien. Het stukje dat ik om wilde spitten is wel af gekomen. Helaas heb ik verder niets kunnen doen, ik wilde nog wat rode bessen plukken.
Weer frambozen geplukt, ruim 2,5 kg. Ik heb mijn aardappels gespoten tegen phytophtora, het weer is nu ideaal voor de ziekte. Vochtig en warm weer bevorderd de aantasting door phytophtora. Al mijn fruitbomen moest ik spuiten tegen kleine rupsjes die het blad kaal maakten. Ik ben niet zo voor spuiten maar dit was echt een ramp. In de tunnel weer maar eens flink water gegeven, vooral de komkommers. De eerste boontjes geplukt en de eerste 2 rode tomaten mee genomen. P De slaplantjes waren weer geschikt om uit te planten, het ras is Cosima. Ik wil dit ras verder uit testen omdat het mooie grote kroppen zijn.
Ik had me voorgenomen vanmorgen onkruid te ruimen tussen mijn druivenplanten. Tussendoor heb ik wat dieven uit de druiven gehaald zover ik ze zag zitten. Er is op mijn tuin een grof soort gras komen aanwaaien en dat groeit zo hard. De hop heb ik de onderste twijgen af geknipt want het werd zo wild. Het duurt niet lang meer of ze gaat bloeien en dan komen spoedig de "bellen". De groei is er dan uit omdat alle energie naar de hopbellen gaat. Enkele komkommers er af gehaald en weer water gegeven. Er hangen er zoveel aan dat ze veel water nodig hebben.
Komkommers houden van veel warmte en veel water. Een komkommer is eigenlijk een fles water.
Als ze te weinig water krijgen worden de kleine komkommertjes bovenin de plant geel.
Als er 4 bij elkaar hangen vraagt dat eigenlijk ook wel wat bijmesting.
Maar ik oogst meer dan genoeg komkommers.
Als er te weinig water gegeven wordt, verdrppgt alles boven de grote komkommers. Een bak rode bessen geplukt, Rovada zijn zo mooi en groot.
Ik heb vanmorgen gespit en dat kwam goed uit nu het wat afgekoeld is. Op dit stuk moeten mijn nieuwe aardbeiplanten komen te staan, die komen waarschijnlijk 7 februari. Mijn komkommers water gegeven, dat doe ik op het ogenblik dagelijks. Frambozen geplukt, vandaag waren het wat minder omdat ik maar een kant geplukt heb. Nog een paar minikomkommers geoogst, leuk om weg te geven. Vanmiddag wat aardbeisaus en frambozensaus maken, dan komt er weer plaats in de vriezer. Ik doe die na het koken in potjes en dan pasteuriseren, ze blijven jaren goed.
Vanmorgen eerst begonnen met spitten, zover ik kon komen en dat is tot mijn boontjes. Dat laatste stuk waar de boontjes staan komt later wel, ook daar moeten aardbeien 2011 komen. Frambozen geplukt daar waar ik gisteren niet ben geweest. P Sla uitgeplant vanuit potjes, het ras is weer Cosima. V Mijn volgende zaaisel heb ik verplant vanuit pijpjes naar kleine bloempotjes. Mijn andijvie heb ik gedund, die was ook in pijpjes gezaaid. Alle planten in de tunnel water gegeven en enkele tomatenplanten getopt. Bij de komkommerplanten wat dieven er uit gesneden met een stanleymes. Een gladde wond aan de plant voorkomt infectie. Nog enkele grote komkommers mee genomen. Een ander nog een plezier gedaan met preiplanten, ik heb er toch meer dan genoeg. Hierbij een foto van de door mij gisteren gemaakte puddingsaus.
Gisteren heb ik frambozen en aardbei saus gemaakt voor op de pudding - yoghurt of op het ijs.
Ook in de winter kun je zo genieten van de smaak van verse aardbeien of frambozen.
Recept : 3 kg fruit + 1 pak geleisuiker. 5 minuten koken en in potjes doen. Om er zeker van te zijn, dat er geen bederf zal optreden 30 minuten pasteuriseren in een pan kokend water. Er zit minder suiker in als in jam.
* Weer een nieuw zaaisel sla gezaaid, 6x3 Cosima en 3x3 Milan, beide gewone botersla. Beide rassen kunnen van het voorjaar tot de zomer worden gezaaid. Een rij vroege aardappels uitgedaan om plaats te maken voor winterprei. De opbrengst is minder als andere jaren, er zaten behoorlijk wat kleintjes bij. Het stukje gelijk omgespit evenals het stukje er naast. Volgende week ga ik 2 rijen prei uitplanten, 1 rij die vroeger onder glas was gezaaid staat er al. Een bak rode bessen geplukt en een bakje kruisbessen geplukt. De andijvie die ik gisteren gedund heb staat er goed bij.
Ook mijn andijvie zaai ik in pijpjes.
3 Zaadjes in een pijpje en na opkomst laat ik de mooiste staan en de andere 2 haal ik weg.
Ik gebruik zo heel weinig zaad en krijg mooie bewortelde plantjes.
Van hier uit gaan ze als ze groter zijn in kleine bloempotjes.
Ik heb hier 26 kroppen andijvie en dat is meer dan genoeg.
Naar de tuin geweest om frambozen te plukken, ik had ruim 1500 gram. Het gaat wel naar een eindje en ik haal Dinsdag het grote net er af. Ik heb ook nog doordragende staan en die geven ook een vrij grote oogst van mooie grote frambozen. * Ook heb ik nog een rij boontjes gezaaid van het ras Ferrari, een fijn boontje. Dit zijn ongeveer de laatste die ik zaai, misschien volgende week een kort rijtje. Ik heb op zijn laatste gezaaid op 25 juli en plukte toen boontjes tot 2 november. Wel zet ik ze veel ruimer uit elkaar omdat in de herfst het gewas lang vochtig blijft. Hierdoor krijgt men gemakkelijk Sclerotinia rot, een schimmelziekte.
Deze ziekte komt vaak voor als de bonen dicht op elkaar staan en onder vochtige omstandigheden.
Vooral in de herfst komt dit voor.
Niet alleen bij bonen maar ook bij andere gewassen.
Dit noemt men behalve Sclerotinia ook wel rattenkeutel ziekte.
Aangetaste planten uittrekken en niet op de composthoop gooien.
Deze afbeelding komt uit een voorlichting van het ministerie.
Warm Flink wat komkommers mee naar huis genomen en 2 courgettes. De courgette staan achter op mijn tuin dus krijgen weinig zon, dat kun je wel merken. Ik heb een tas met mooie boontjes geplukt die gezaaid waren onder plastic. Het is dat Canadese ras en het zijn lange dunne donker groene boontjes. Verder ben ik bijna heel de morgen bezig geweest met overtollig hout uit mijn druiven te snoeien. Veel lange dikke dieven die gewoon als complete tak zijn gegroeid. Die gaan met veel sap weg en dat moet juist naar de druiven toe.
Tropisch Het is weer een zeer warme dag vandaag dus maar niet al te veel op de tuin doen. In de tunnel veel water gegeven, op de grond is het gewoon stof. Eerst een volle bak rode bessen geplukt en een mooi bakje frambozen. Van mijn frambozen heb ik het net afgehaald, wat er nog aan hangt zijn meest kleintjes. Er komen nog frambozen van de doordragende, die zijn groot en mooi. Van alle groente die er staan heb ik wat geoogst om een ander een plezier te doen. Daarom heb ik weer wat boontjes geplukt en komkommer en courgette geoogst. Zodoende had ik een compleet groente en fruit pakket inclusief sla en koolrabi. Ook heb ik nog wat druiven gesnoeid en gediefd, ik heb een dikke 30 planten staan.
P Enkele kroppen sla mee genomen naar huis en de lege plaatsen opgevuld met nieuwe plantjes. Vervolgens heb ik mijn regeninstallatie een kwartiertje er op gezet. In de tunnel heb ik mijn druiven gesnoeid, het is een blauwe Frankentaler en een witte Palatina. Ik heb mooi jong hout laten zitten omdat ik het bestaande hout wil vervangen. Boontjes geplukt en die heb ik ineens uitgetrokken, ze zijn voor mijn zoon om in te vriezen, ras Montano. Het bonenloof heb ik met een hakmes op een houten blok klein gehakt en dat spit ik zo onder. Ook aan de stokbonen hingen er veel aan, het is een lange prinsessenboon van het ras Cobra. In de tunnel weer water gegeven en 6 komkommers er af gehaald van het ras Rawa F1. [25 cm ] De hoofdpad voor mijn tuin heb ik losgemaakt zodat ik het morgen kan oprijven. Hierbij nog een foto van mijn witlof, het lijkt erg veel maar dat valt wel mee want ze staan erg ruim. zie Fotoalbum 2010
Het is echt goed tuinweer, gelukkig niet zo warm. P 2 Rijen prei uitgeplant, het waren mooie planten die meer als potlood dik waren. Het ras is Luikse die ik gekocht heb in België. Een lekkere bak rode bessen geplukt van het ras Rovada, een grote tros met grote bessen. Een klein bakje frambozen geplukt, het is wel zoeken want de meeste zijn er af. Mijn pad voor mijn tuin opgerijfd, die had ik gisteren los gehakt. Op de tuin wat onkruid los gehakt zodat ik dat morgen kan uitrijven. In de tunnel wat water gegeven en weer komkommers er afgehaald. Buiten nog wat sla uitgeplant, deze keer was het Appia, die kan ook een mooie krop geven. Mijn koolrabi groet ook verschrikkelijk hard, het is Superschmelz. zie Fotoalbum 2010 Dat ras wordt wel groot maar blijft ook na lang staan zacht.
* De laatste boontjes gezaaid, ik heb gekozen voor de Canadese omdat die sneller groeien. Gewied op mijn bonenstuk, daar staan nu 3 rijen in verschillende stadia. P 3 Kroppen sla geoogst en 4 nieuwe er tussen geplant van het ras Cosima. Mijn restant preiplanten uitgedaan en 50 mooie uitgezocht voor mijn buurman. Het stuk heb ik gelijk omgespit en daar wil ik tijdelijk aardbeiplanten op parkeren. Dat zijn zelf vermeerderde planten die bestemd zijn om onder glas uit te planten. Op dit moment staan daar nog 3 meloenplanten in. Mijn op 17 juli gezaaide sla uitgedund op het mooiste plantje, het was Cosima en Milan. Het gisteren losgehakte onkruid wat inmiddels gedroogd was opgeruimd, er zit regen in de lucht. We, een mede tuinder en ik, hebben een bos aardappels uitgedaan van het ras Vital, dat beloofd wat. Helaas is Vital niet meer in de handel, mogelijk gebruik ik de kleinste volgend jaar voor poters. De aardappelplanten zijn nog mooi groen en het gewas is gezond.
Lekker weertje, mooi afgekoeld en ik zou bijna zeggen "laat het wat regenen" V 28 Aardbeienplanten geplant op het stuk waar zaaiprei heeft gestaan. Deze zijn bestemd om later met kluit onder glas uit te planten. Weer een klein bakje frambozen geplukt, lekker met wat rode bessen vanavond. V De andijvie plantjes vanuit pijpjes in kleine potjes verplant. Boontjes - ik bedoel bonen - geplukt van het ras Cobra. [ 20 cm lang] Ik heb 10 stokken staan maar heb er veel te veel aan omdat ik ook nog wat stam prinsessen heb staan. De deze week uitgeplante prei goed water gegeven uit de hand met de tuinslang.
Even naar de tuin geweest, ik kan het niet laten. Een volle bak rode bessen geplukt, sommige mensen houden er van en ik heb er genoeg. Tussen de gisteren geplante aardbeien wat kunstmest gestrooid en een gietertje water. Er zou nog regen komen daarom heb ik mijn prei ook maar wat 12 - 10 - 18 gegeven. Nog wat dieven uit mijn druiven gebroken.
Eerst flink wat boontjes geplukt en uit getrokken. Daar moeten mijn nieuwe aardbeiplanten komen staan voor 2011. De grond kan dan nog wat aanzakken omdat ze 7 augustus geleverd worden. Zoals alle jaren zet ik 4 rijen maar ik wil ze nu wat ruimer gaan zetten, dan maar een paar planten minder. Het bonenstro/loof hak ik altijd kort met een hakbijl zodat het beter verteerd. Nog 2 komkommers geoogst, deze keer waren het lange.
Boontjes geplukt en uitgetrokken, ik heb het stukje gelijk omgespit. Op die plaats komen mijn aardbeien 2011 te staan. In de tunnel alles water gegeven, er hangen al mooie paprika's aan. Weer maar eens 2 courgette mee naar huis genomen, ik kan ze aan niemand meer kwijt. Je moet blijven oogsten anders stopt de productie, ja een hele grote. Mijn aardappels gespoten tegen phytophtora, ze staan er nog steeds mooi groen bij.
Vanmorgen mijn 2 laatste rijtjes vroege aardappels uitgedaan, het was Première. De opbrengst viel dit jaar tegen en ik denk door de droogte. In mijn tunnel water gegeven omdat ik morgen niet op de tuin kom. Een mandje sjalot dat nog op de tuin stond meegenomen naar huis. 2 Koolrabi's geoogst, wat zijn ze weer groot dit jaar. Nog een maaltje snijbonen geplukt om weg te geven, ik heb er weer veel te veel. Alle jaren zeg ik dat ik minder zal zetten maar toch komt er dat nooit van.
Vandaag niet naar de tuin geweest maar me bezig gehouden met kersenbier brouwen. Volgende week brouw ik kriek, krijg ik weer ruimte in mijn vriezer.
Te veel gebuurd vanmorgen maar dat moet ook wel eens kunnen. Rondom mijn prinsessenboontjes losgemaakt met een klein cultivatortje, het was vast geregend. Tussen mijn 3 rijen prei eveneens losgemaakt dan kan er gemakkelijker zuurstof bij de wortels. Ik heb er ook wat stikstof bij gestrooid om de planten wat op te peppen. In mijn tunnel alle planten nagekeken en water gegeven, ook nog 3 komkommers geoogst. Veel onkruid stond er niet in maar je moet het wel bijhouden. In mijn omgeving staat onkruid genoeg. zie Fotoalbum 2010 Mijn meloenen in de tunnel flink gesnoeid en er moet nog meer af. De eerste pruimen geplukt omdat de vogels er ook wel mee weg kunnen. Er hangen weer vreselijk veel pruimen aan, het ras is Opal.
V Sla overgezet vanuit pijpjes naar kleine potjes, Cosima en Milan. Prinsessenboontjes geplukt , die lange van het ras Cobra. [stok] Wat uien uitgedaan en te drogen gelegd, als het droog blijft. Wat gesnoeid aan mijn hop, die groeide te veel naar de buren en ik heb er toch meer als genoeg. Een volle bak rode bessen geplukt en nog een courgette. In het voorbijgaan nog wat dieven uit mijn druiven gehaald.