2010 februari sprokkelmaand

 

In februari sneeuw en regen, betekent goddelijke zegen.

* Gezaaid P Geplant V Verpot of verplant

vr 12 februari 2010
Op ons park is een grote kap- en snoeiactie gaande, uitgevoerd door een extern ingehuurd bedrijf. De takken en stammetjes gaan door een hakselaar en de snippers mogen de tuinders naar hun eigen tuin afvoeren.
Ik vind deze snippers een ideale bedekking voor de looppaden op mijn tuin tussen de groentebedden. Als na een paar jaar de snippers verteerd zijn, spit ik deze of om in de grond of ik breng ze naar mijn composthoop. Vandaag heb ik 8 kruiwagens met houtsnippers naar mijn tuin vervoerd.
Verder is er nog weinig te doen: de grond is nog steeds bevroren en er ligt een laagje sneeuw. Nog even wachten dus tot de temperatuur wat aangenamer wordt.
Thuis heb ik mijn eerste bakken met zaaigoed staan. Mijn paprikaplantjes groeiden vorig jaar maar langzaam op, waardoor ik maar weinig vruchten kon plukken.
Normaal zaai ik mijn tomaten en parika's zo rond 1 maart. De paprika's en pepers heb ik dus nu eerder gezaaid, samen met mijn zomer en herfstprei. Het geheel staat onder zwart afdekfolie op een aquarium - dus veel bodemwarmte - in een verwarmde kamer. Nu maar wachten totdat de eerste zaden ontkiemen. De tomaten zaai ik zoals gewoonlijk op 1 maart.

zo 28 februari 2010
De vorst is inmiddels uit de grond. Maar de kleigrond is nog erg nat en houdt dit water lang vast.
Onze tuin ligt in een polder en het grondwater staat er hoog, Dit is prettig in een droge periode, want de planten zullen niet snel gebrek aan water krijgen.
Maar in deze natte tijden, staan veel tuinen blank, d.w.z. onder water. Het regent al een paar dagen flink en vandaag zelfs de hele dag ononderbroken.
Spitten zit er dus voorlopig niet in.
Mijn zaaisel is inmiddels opgekomen. Eerst de prei plantjes en een paar dagen later de paprika en pepers. Ze staan nu op zolder in de vensterbak in het licht.
Afgelopen donderdag heb ik eenjarige zomerbloemen gezaaod, zoals geraniums, petunia's, leeuwenbekjes en ageratum. ook deze bakjes staan weer op mijn aquarium.

einde februari 2010