2011 februari sprokkelmaand

In februari sneeuw en regen, betekent goddelijke zegen.

* Gezaaid P Geplant V Verpot, verspeend  of verplant

di 8 februari 2011
Vandaag was het een zonnige dag met weinig tot geen wind en dus aangenaam weer.
Ik heb nog prei, bioerenkool en spruitkool staan. En vandaag waren de spruitjes aan de beurt om geplukt te worden.
Mijn koude bak heb ik vandaag voor het grootste deel omgespit. Morgen zet ik daar aardbeiplantjes in. Dit zijn eigen stekjes die in potjes staan en de hele winter buiten hebben doorgebracht. Aardbeiplanten hebben net zoals veel andere planten beslist een koudeperiode nodig, voordat je ze onder glas kunt voortrekken. 
Eigenlijk had ik ze al in het najaar op deze plaats willen zetten. Maar dat is er niet van gekomen, want er stond nog boerenkool en spruitkool.
Er staan verder nog wat rijtjes raapstelen. Die heb ik nog even laten staan. Ze zijn wel wat grof omdat ze de hele winter onder glas hebben gestaan. Misschien eten we er nog een maaltje van, maar het lekkerste blijven toch de jonge malse raapsteeltjes.
Mijn witlof in het berg- annex gereedchapshok is ongeveer 5 cm hoog, maar wel erg los. Dus geen vaste kroppen zoals in de winkel. Die witlof moet ook nog even doorgroeien. Met deze temperatuur zal dat wel lukken.


wo 9 februari 2011 
Het was opnieuw een zonnige dag met aangenaam weer. Vanmiddag ben ik dus naar de tuin gegaan.
V   In mijn koude bak heb ik aardbeiplantjes uitgezet. 16 Plantjes van het ras Lambada, een vroeg soort en 16 plantjes van het ras Sonata ook een vroeg soort, vergelijkbaar met Elsanta maar dan beter resistent tegen ziekten. Dit waren stekjes die ik opgepot had en die de hele winter buiten hebben gestaan. De plantjes waren goed doorworteld vooral die van het ras Sonata.
Na het planten wat water gegeven om de aarde tusen de wortels te spoelen en daarna de afdekruiten geplaatst.

Verder een portie winterprei meegenomen en allerlei rommel bij elkaar verzameld, zoals stenen, balken, bogen, stokjes en pennen etc.
De grond is nu klaar om gespit te worden.
De grond is redelijk droog. Ik heb een tuin in een polder en ben hierdoor afhankleijk van de werking van het gemaal. Op het ogenblik staat het water in de slootjes gelukkig laag, waardoor het overtollige water via mijn drainagesysteem goed afgevoerd kan worden naar de binnensloot. 

  

do 10 februari 2011

Vandaag heb ik mijn eerste stukje grond gespit. De grond is niet al te nat en bevat tamelijk veel onkruid, maar dat is niet dichtgegroeid. Ik kwam nog wat wortelen tegen, die nog goed genoeg zijn voor de paarden.
Vanmiddag begon het te regenen, maar toen had ik wel genoeg gespit voor vandaag, vond ik. Zo'n 10 - 15 m2 , schat ik.
  

 

vr 11 februari 2011

Vanmiddag ben ik verder gegaan met spitten. Hoewel er vanaf gistermiddag veel regen was gevallen, was het goed te doen. Morgen hopelijk weer zo'n stuk.
Op het stuk waar mijn aardbeien komen heb ik patentkali en culterra gestrooid. Op de rest kalk en koemestkorrels.
Omdat ik toch bezig was heb ik mijn druivestokken nog wat kalk gegeven. Druiven hebben kalkrijke grond nodig, anders blijven de druiven te zuur. Zeker voor tafeldruiven is dit extra belangrijk.

 

wo 16 februari 2011

Vrijdag 11 februari 2011 is de pomp van het gemaal op ons complex defect geraakt. Dit gemaal pompt normaal al het overtollige water via de binnensloten op ons complex in het buitenliggende boezemwater. Op die manier houden we droge voeten op het complex.
Door deze storing kwam binnen de kortste tijd het waterniveau in onze binnensloten ongeveer gelijk te liggen met het maaiveld. Overal plassen water en veel nattigheid, dus veel gemopper bij de tuinders onderling.
Maandag 14 februari 2011 kwam een ploeg van 3 man sterk om de pomp van het gemaal te repareren en drie uur later liep deze pomp weer als een zonnetje. Het waterniveau in de binnensloten kon je als het ware zien dalen en de volgende morgen was het waterniveau weer als van ouds.
Door mijn drainage kon ikal meteen gisteren en vandaag in het algemeen goed spitten. Op een enkele plek was de grond iets aan de natte kant.
In tuinen zonder drainage is het wel anders. Bij het spitten zie je dan de laatste voor vol water staan. Sommigen proberen met een emmertje deze voor leeg te hozen.  Maar ik verwacht dat het daar nog wel enkele dagen zal duren voordat de grond voldoende droog is geworden om verder te kunnen spitten. Gelukkig voor hen wordt er de komende dagen weinig to geen regen verwacht. Wel nachtvorst.
Opnieuw een maaltje winterprei meegenomen.

 

do 17 februari 2011

Het wordt eentonig; ook vandaag weer een (flink) stukje gespit. Na het spitten strooi ik meteen wat korrelkalk over het vers gespitte stuk grond, om de PH te verhogen. Ik zag voor het spitten zo links en rechts wat groen mos groeien, wat duidt op enigszins zure grond.
Ik ben nu aangekomen bij het deel waar de winterrogge staat, die ik in het najaar ingezaaid heb. Op dit gedeelte ga ik de winterrogge omspitten.

 

vr 19 februari 2011

Vandaag heb ik het stuk tuin met winterrogge omgespit. Dit deel was in de herfst voor het zaaien van de rogge al omgewerkt, dus de grond op zich was vrij rul. Met winterroge is het wel zaak om er voor te zorgen dat het groen overal onder komt. Dat is vrij aardig gelukt.
De winterprei die nog niet geoogst was, heb ik uitgegraven en in een bosje apart gezet om later te gebruiken. Er staat nu nog wat spruitkool en een paar planten boerenkool.
   

einde februari 2011