2012 december wintermaand

December koud en in wintergewaad, een jaar vol vruchtbaarheid verraad.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

zo 30 december 2012

De laatste twee maanden had ik een grote klus thuis, waardoor ik weinig op de tuin ben geweest. Het weer was er ook niet naar. Veel regen en ook sneeuw. Veel  tuinen stonden blank, dus het werken op de tuin werd je erg moeilijk gemaakt.
Je begrijpt, dat er hierdoor achterstallig onderhoud weg te werken is. Ik had in mijn berghok al tijden doosjes met narcisenbollen liggen. Vandaag is het er eindelijk van gekomen, natuurlijk is het aan de late kant, maar niet te laat, verwacht ik. In mijn border langs de laan heb ik ca 50 narcissen geplant en voor mijn huisje nog eens 30 stuks.

Een appelboom heb ik uitgegraven en vervangen door een jong exemplaar van het ras " Elstar". De bast van de stam van de kwijnende boom was gescheurd en er kwamen door de slechte conditie van de boom geen appels aan. Na het uitgraven bleek de boom ook nog een zwak wortelgestel te hebben. Verder heb ik mijn appel- en perenbomen, en ook mijn druiven gesnoeid.

Drie stronken boerenkool meegenomen. Omdat er witte vlieg op zit worden de bladeren eerst in de wasmachine gespoeld en gecentrifugeerd (max. 1000 t/min). Daarna wordt van elk blad de hoofdnerf verwijderd en het geheel ingevroren. Voor het gebruik wordt de nog bevroren diepvries boerenkool in de verpakking met een hamer fijn geslagen, waarna de fijne boerenool gekookt kan worden, zonder eerst fijn te snijden.

 

 

 

einde december 2012