S

Sla in februari

 

Sla teel je meestal pas vanaf begin april in de volle grond. Aanvankelijk nog even afgedekt door fleecedoek of gaatjesfolie om ze te beschermen tegen te koude nachten.
Maar ook in februari zie je al slaplantjes in het tuincentrum of op de markt.

Wat kun je daar mee doen? Want voor de buitenteelt is het nog te koud. Maar onder glas in een kas of koude bak voelen de jonge plantjes zich prima thuis.
Problemen met allerlei plagen zoals luis of slakken zijn immers in deze tijd van het jaar nog niet aan de orde.
In de kas gezet vanaf half februari zullen deze plantjes veel eerder tot mooie kropsla (of botersla zoals ze ook wel genoemd wordt) uitgroeien dan bij buitenteelt.
Twee maanden na het planten zul je gegarandeerd mooie kroppen kunnen oogsten, dus vanaf half april.
Omdat kleine plantjes zich na mogelijke vorst sneller zullen herstellen dan volle kroppen, zal de kans op vorstschade in de koude kas gering zijn, zeker als je de jonge plantjes bovendien beschermt met acryldoek of met folie. Bij vorst zal de groei dan niet stil vallen.

Maak wel de grond goed los en meng er organische mest doorheen. Geef na het planten water met een gieter zonder broeskop zó, dat de grond tegen het perspotje spoelt.
Daarna twee weken geen water geven. Hierna voorzichtig beginnen met luchten, aanvankelijk op een kier. Dan ook om de paar dagen water geven, zo mogelijk 's ochtends.
Gaandeweg steeds meer luchten, zeker als de temperatuur in de kas boven de 20o dreigt uit te komen. Een automatische raamopener in je kas is dan ideaal!

Succes!