A
Algemeen
"Verwarmd zaaibakje voor in de vensterbank of in de schuur."
A Houten frame
B Gloeilamp - sterkte afhankelijk van hoogte frame en temperatuur van omgeving, bij mij 2 x 15 watt.
C Aquariumthermostaat ( van rommelmarkt )
D Plankje ter versteviging en aan de onderzijde voorzien van plaatje aluminium, kan ook met aluminiumfolie.
E Vooraanzicht frame, een hoogte van 5, 5 cm is al voldoende.
F 2 Zaaibakjes van kunststof.
G Kap die transparant is en voorzien van ontluchting schuifjes.
* Leg de gloeilamp niet te dicht bij de thermostaat.
* In een erg koude schuur kan het houten frame nog voorzien worden van tempex.
* Te veel warmte en te weinig licht geeft te gerekte groei, zoek het evenwicht.
Dit kasje werkt bij mij naar alle tevredenheid al meer dan 10 jaar en wordt gebruikt voor :
o.a. tomaten - paprika - komkommer en alle warmte behoevende planten tijdens het kiemen.
Een kleine aquarium thermometer in een bloempotje geeft vrij nauwkeurig de temperatuur aan.
Zaad wat het meeste warmte nodig heeft zet ik op of nabij de lamp, alles gezaaid in boterkuipjes.
Aardappels
Iedere volkstuinder of moestuinder zet natuurlijk aardappels zeker de vroege soorten zijn de moeite van het zetten meer dan waard.
Sommigen proberen te vervroegen door wat poters in een zwarte emmer in een tunnel of onder folie te zetten.
Ik vind dat het niet zo veel uithaalt om aardappels te vervroegen.
Veel hangt af van het weer of we vroeg kunnen steken, vorst in april kan nog wel eens roet in het eten gooien.
Aardappels kunnen rond of ovaal zijn - rood of geel - vastkokend of loskokend, er zijn zoveel rassen dat iedereen zijn keus wel kan maken.
Dat Bintjes beste aardappels zijn, weet iedereen wel maar dat je veel moet spuiten om ze (proberen) gezond te houden weet iedereen intussen ook wel, dit is echt geen aardappel voor de amateur en zeker niet als je op een tuincomplex zit.
Over rassen valt veel en voor mij weinig te vertellen, er zijn wel 250 soorten, iedereen maakt zijn eigen keus uit :
o.a. Eersteling - Frieslander - Première - Gloria - Lekkerlander - Santé - Irene - Rode pipo - Woudster en ga zo nog maar even door.
Interesse in aardappelrassen en hun eigenschappen ? kijk dan eens op : www.aardappelpagina.nl
Als vroege had ik eerder Dore en Gloria maar die gingen in augustus al uitlopen dus zet ik tegenwoordig Frieslander en die is iets langer houdbaar.
Als laat ras zet ik Vital als ik er aan kan komen want dat lukt niet altijd.
Deze aardappel is houdbaar, mits behandeld, tot juni. Op een tuincomplex kom je bijna niet onder spuiten uit.
Goede raad is ruim zetten en geen stikstof geven maar wat extra patentkali, liever dus ook geen mengmest 12 - 10 - 18.
Stikstof geeft extra bladgroei en dat gaat gemakkelijk "liggen" bij regen en wind.
Ik poot eind maart 1 rijtje vroege en al mijn andere aardappels in april. Aanaarden doe ik pas als ze uitkomen
Andijvie
Andijvie en witlof behoren beide tot dezelfde familie en smaken allebei een beetje bitterachtig.
Ze wordt meestal gekookt of rauw in stamppot verwerkt en vooral in de wintermaanden.
Echte liefhebbers zaaien ze ook vroeg in het voorjaar maar bij koud zaaien schieten
ze gemakkelijk door. Sommige rassen zoals nummer 5 en verbeteringen er van zouden
volgens de leveranciers het hele jaar gezaaid kunnen worden.
Belangrijk om mooie "kroppen" te krijgen is een losse humusrijke - voedselrijke vochtige grond,
'n hele mond vol.
Zaaien bij een temperatuur boven de 15 oC is nodig om het snel doorschieten tegen te gaan,
vooral zaaisels in het voorjaar hebben hier last van.
Asperges
Asperge past alfabetisch in dit rijtje maar wordt niet ieder jaar gezaaid of geplant.
Je kunt zelf zaaien of je kunt planten kopen bij een vermeerderingsbedrijf.
Wij hebben het geluk dat er in Bergen op Zoom een kweker zit.
Kopen scheelt een jaar in de productie vergeleken bij zelf zaaien.
Gekochte planten zijn altijd mooi groot en gezond en het zijn altijd Hybride rassen die beter produceren.
De F 1 rassen zijn zuiver mannelijk en steken geen energie in vruchtzetting.
De 1e keer heb ik zelf gezaaid (ook Hybride) en de 2e keer planten gekocht.
Ik vind nog steeds dat mijn zelf gezaaide beter produceerden dan mijn gekochte maar ik zit intussen wel op een andere tuin.
Bij mijn plantenkweker kreeg ik er gratis een beschrijving, teeltadvies en bemestingsadvies voor 4 jaar bij.
Een aspergebed gaat bij goede verzorging 10 - 12 jaar mee.
Dan moet er wel een nieuw bed aangelegd zijn om asperges te blijven steken.
De planten worden geplant in een geul van 25 cm onder het maaiveld.
Het best doet men er eerst verteerde stalmest in die wordt afgedekt met grond zodat de wortels niet in aanraking komen met de mest.
Tegenwoordig gaan er 4 planten op een strekkende meter en de afstand tussen de rijen rijen is 170 cm.
Bekijkt men de plant goed dan ziet men een lange en een korte kant.
De planten worden met de lange kant in het verlengde van de rij gelegd en groeien tegen elkaar en maken de rij vol.
Na het planten doet men er 7 cm grond op en laat ze het eerste jaar maar groeien.
Door te schoffelen gaat de plantgeul vanzelf dicht en is aan het eind van het seizoen gelijk met de omliggende grond.
Ze worden bemest met kalk en mengmest 12-10-18 alle jaren in april en na de oogst.
Het 2e jaar wordt begin april al een rug opgebracht van 35 cm hoog en mag/moet er van iedere plant 2 asperges worden gestoken.
In december wordt het loof 10 cm onder de grond afgestoken en afgevoerd of verbrand.
Dit is nodig om insecten die in het loofeind overwinteren te verwijderen.
In het voorjaar weer dezelfde procedure.
Het 3e jaar mag gestoken worden tot 1 juni en het 4e jaar tot 21 juni dus de langste dag.
Steeds maakt men het bed gelijk in maart, bemesten en begin april het bed opzetten.
Elk jaar na de oogst opnieuw bemesten.
Eerder stoppen met steken dan 21 juni is nadelig voor de plant volgens de plantenkweker.
Asperges zijn gemakkelijk te telen als men bovenstaande regeltjes in acht neemt maar zijn wel afhankelijk van warmte.
Tegenwoordig dek ik mijn bedden na het opzetten af met dik zwart folie tegen kou en om de warmte vast te houden.
Voordeel hiervan is geen verkleurende aspergekoppen en nadeel de mierennesten onder mijn folie.
De planttijd is begin april.
Oude soorten zijn o.a. Roem van Brunswijk - Argenteuil en Limbras.
Bij moderne mannelijke F 1 planten zit altijd lim in de naam zoals Thielim - Gijnlim - Franklim en Horlim.
Zie mijn foto's in mijn fotoboeken Tuin die te vinden zijn te via mijn Homepage - mijn fotoboeken.
Rassen van snijbonen kan ik moeilijk geven omdat er jaarlijks weer wel wat z.g.n."sterk verbeterde rassen" bij komen.
Ik heb gemerkt dat een ras van 15 jaar geleden plotseling een nieuw ras heet.
In elke zaadcatalogus worden echter voldoende goede rassen snijbonen aangeboden.
Enkele veel gezaaide soorten voor de stok zijn : Algarve - Gosta - Helda - Hunter - Limka en
het oude ras Veense zonder draad.
Niet iedereen houdt van snijbonen maar zo is het met alle groente.
Wij zijn er wel liefhebbers van en dan gaat een gedeelte na pa zijn bonen natuurlijk
naar de kinderen zoals bij iedereen.
Prinsessen - Chinese - Naaldboontjes
Ook hiervan is het aantal soorten niet bij te houden, jaarlijks komen er vele nieuwe en
verbeterde soorten in de catalogus terecht.
In al die jaren dat ik tuinier heb ik veel soorten gehad zodat ik er wel wat kan opnoemen,
zelfs nog waar ik ze besteld heb.
Ook hier zeg ik: zaai ruim en ook tussen de rijen, ook ik zondig wel eens hiertegen.
We kunnen in rijtjes zaaien of op bosjes, in rijtjes leggen we om de 5 cm een boontje en
bij bosjes leggen we om de 25 - 30 cm 5 boontjes.
Zaai boontjes niet te vroeg of zaai voor in potjes of onder glas.
De warmte ontbreekt nog al eens in het voorjaar.
Zaai wel regelmatig een rijtje bij zodat je altijd verse boontjes kunt plukken.
Je kunt tot laat zaaien, in 2004 zaaide ik mijn laatste boontjes op 24 juli en
plukte de laatste hiervan op 2 november.
Ik dacht echt dat het te laat zou zijn, het was het ras Ferrari en
ze bleven tot het einde mooi groen.
Als het nodig is zaai ik in kleine potjes, 4 boontjes in een potje.
Bij slecht koud nat weer laat ik ze kiemen in mijn tunnel om ze uit te planten op een
plaats die later pas vrij komt - wel eerst laten afharden.
Houd de grond in de potjes aan de droge kant dan gaat het vanzelf.
Sommige bonen zouden speciaal geschikt zijn om in te vriezen maar ik zelf vind dat het
niet gaat, uitgezonderd snijbonen misschien.
Ik ben ouderwets wat bonen betreft en weck ze allemaal in, ook worteltjes.
Spinazie gaat weer wel in de vriezer.
Wecken is niet meer werk als invriezen, het is ouderwets maar ook ouderwets lekker en
ik doe het graag.
Bonen houden niet van natte voeten, wie wel.
Ik bedoel dat ze niet graag op een natte plaats staan. een normale humusrijke grond met
een PH van ongeveer 7 is alles wat ze eisen en natuurlijk veel warmte.
Ik zal proberen om over een gedeelte van de mij bekende rassen iets uit ervaring te vertellen.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de allerfijnste naaldboontjes om zo te eten en
ook om in te maken, hoe dunner hoe liever maar af en toe eet ik ook wel een gewoon
breekboontje of chinees boontje.
Argus
Heeft bruin zaad en geeft een mooie lange fijne boon - 18 cm lang.
Is goed bruikbaar voor minder weer, langdurige regen is voor geen enkele boon goed natuurlijk.
Wat men wel kan doen is er voor te zorgen dat de planten niet om kunnen
gaan als het regent of waait.
Men zet aan het begin en aan het eind en eventueel tussen in de rij bonen een stok,
aan beide zijde van de bonen spant men een touw.
In plaats van touw kan ook een bamboestok worden gebruikt.
Liggen ze eenmaal plat dan krijg je zo schimmels.
Cropper Teepee
Ook dit boontje heb ik een tijd gehad maar op een bepaald moment zie je weer een nieuw
soort en dan moet er toch eentje verdwijnen.
Het is een boon die zijn peulen hoog in het gewas draagt, bijna boven het blad.
Deze soort was en is te koop bij zaadhandel v/d Wal uit Hoogeveen.
Bij deze firma zijn meerdere aparte en oudere rassen te koop.
Cum Laude
Dit is een boontje dat al ouderwets gaat worden, is gewoon nog goed en toch niet overal te koop meer.
Er zijn zoveel "betere ?" nieuwe rassen op de markt.
Dit was vroeger een boontje voor de professionele tuinbouw.
Demeter
Ook dit was een boontje dat evenals Cum Laude goed was.
Is donkergroen en kon nog laat gezaaid worden, is hier en daar nog wel te koop.
Fran Toccata
Dit ras zal bij velen nog wel bekend zijn. Ik hoor er tegenwoordig heel weinig van.
Dit ras nam ook lang een voorname plaats in bij de tuinbouw maar was geen echt breekboontje en
het was ook niet zo grof.
Mirage
Zoals de vorige soort, donker groen en 10 - 12 cm lang.
Odessa
Is tegenwoordig opnieuw in de belangstelling maar is nu plots een type Chinees boontje.
Ook ik ben dit boontje weer gaan zaaien vanwege de mooie opbrengst bij anderen op ons complex.
Voordeel op een complex is dat je veel ziet bij collega's.
Prelude
Een beetje grovere boon die geschikt zou zijn voor diepvries, kan laat gezaaid worden.
Scuba
Een rijk dragend boontje met mooie lange peulen van 12 - 14 cm.
Het is een tuinders ras dat nog niet zo lang bestaat en is verkrijgbaar bij Garant zaden.
Ik heb dit jaar weer een pakje gekocht.
Purple Queen
Geeft donker paarse peulen die bij het koken donker groen worden.
Ik heb ze een jaar gehad uit nieuwsgierigheid en om een ander eens een maaltje bijzondere boontjes te kunnen geven.
Het proberen is dan ook beslist de moeite waard.
Sonate
In 2004 een doosje gekocht van 250 gram. Schrik niet van de prijs, bijna 7 euro.
Het is een mooi en lekker boontje, goed van smaak en mooi van kleur.
Ziet er ook goed uit in de weckpot.
Of het in te vriezen is, laten we het daar maar niet over hebben.
Ferrari
Een mooi boontje (zijn het allemaal) dat ik al enkele jaren heb en mij goed bevalt.
Geeft donkere dunne rechte glimmende peulen van 8 - 10 cm.
Dit boontje had ik tot november op mijn tuin staan en bleef mooi gezond.
'n Verhaaltje : Een kennis kocht een doosje Ferari maar bij het plukken was het helemaal geen Ferari.
Het leek er in de verste verte niet op.
Montano en Processor
Oude rassen die bekend staan als grofpeulig maar nog steeds te koop zijn.
Voor de liefhebbers van dikke boontjes of om in te leggen in zout zijn dit prima soorten.
Chineese boontjes
Deze zijn er ook in veel soorten en zijn gewoonlijk wat korter en wat fijner.
De kleur is meestal donker groen en ze hebben een iets sterkere bonensmaak, ze
worden ook wel hotelboontjes genoemd.
De verschillende soorten geven elkaar onderling weinig toe.
Ik denk dat de naaldboontjes ze gedeeltelijk verdrongen hebben, enkele soorten zijn :
Ardes - Autan - Novostar - Pros Gitana - Lipsos en Miracle.
Naaldboontjes
Dit boontje is echt in opmars.
Ze zijn iets dunner en langer en zijn in steeds meer soorten te koop.
Enkele soorten : Calima - Cordoba - Tavera - Keros - Camberra en Argus.
Het zaad is vrij prijzig en het loont zeker de moeite er zelf zaad van te winnen,
Een advies bij winnen van bonen :
Eerst goed laten rijpen, dan goed drogen, dan uitpellen en drogen.
Belangrijk is ze 24 - 48 uur in de diepvries te doen om eventuele eitjes van de bonenvlieg te doden.
Nautica
Het is de nieuwste aanwinst van Garant zaden en bij de zaadbestelling kreeg ik een monster van dit nieuw ras.
Het zou een fijn Frans boontje moeten zijn met peulen van 12 cm en............ geschikt voor weck en diepvries.
We zullen het uitproberen in 2005
Broccoli
Onze bloemkool is in feite afkomstig van de broccoli en dat is aan sommige soorten dan
ook soms nog goed te zien.
De teelt is hetzelfde als van bloemkool.
Er zijn tegenwoordig meer kleuren dan groen want in het begin was er alleen maar
Groene Calabrese, een zaadvast ras dat nog steeds te koop is.
Zaadvast wil zeggen dat je steeds door zaad te winnen dezelfde plant terug krijgt.
Bij hybride rassen, dus F1 kan dat niet. ( sommigen zeggen van wel )
Hierna kwamen in de tuinbouw de F1 rassen en daarvan hebben wij ook voordeel,
die zijn voor ons nu ook verkrijgbaar.
Voordeel van F1 is uniforme planten, nadeel is dat ze flink duurder zijn.
Enkele oude rassen zijn : Belinda - Corvet Beaufort en Purple Sprouting.
Een modern ras geschikt voor zomer en herfst is Fiësta F 1 en vrij algemeen verkrijgbaar.
Ik zelf houd het tegenwoordig bij bloemkool.
Belangrijkste bij broccoli is dat je tijdig oogst en zeker de hoofd stronk er tijdig uit snijd.
Hierna kan je nog verschillende bij stronkjes oogsten die zeker niet minder smaken.
Broccoli heeft zoals alle koolsoorten behoefte aan vochtige grond.
Bloemkool
Ook deze groente heeft de laatste jaren steeds meer verbeteringen gekend.
Toen het F1 zaad voor de hobby tuinder beschikbaar kwam veranderde er toch wel het een en ander.
Ik vind nog steeds dat F1 zaad beter resultaat geeft dan het gewone zaad, goed het is dan ook wel wat duurder.
Dat neemt niet weg dat de oude zaadvaste rassen ook goede resultaten geven en zeker als het weer meewerkt.
Ik zelf zaai in september altijd bloemkool "weeuwen" voor overwintering in de kas.
Het ras dat ik hiervoor gebruik is gewoon Alpha of Record, goedkoop zaad maar prachtige vroege bloemkool hoor.
We kennen vroege - zomer - herfst en winterbloemkool.
Elk ras heeft zijn eigenschappen om in dat seizoen te groeien hoewel er ook soorten zijn die
het hele jaar gezaaid kunnen worden.
Ik vind het niet meevallen om in de zomer een mooie bloemkool te kweken, in de herfst gaat nog wel.
Winterbloemkool staat heel de winter op de tuin en is nauwelijks vroeger dan mijn weeuwenteelt.
Ik zaai 1 of 2 keer vroeg in het jaar en soms een keer voor de herfst.
Ik ga niet spuiten om toch maar bloemkool te hebben in de zomer, insectengaas zou nog wel iets zijn misschien.
Zoals ik zei geef ik de voorkeur aan weeuwenteelt : 18 plantje is 18 bloemkolen.
Nog een keer vroeg zaaien en ik heb genoeg en soms waag ik het om een paar plantjes in de zomer
te kopen om het toch weer maar te proberen.
Bekende bloemkool rassen zijn :
Alpha of Record - een oud ras - Mechelse vroege - Weldon - Dok Elgon en Lecerf.
Moderne rassen zijn : Armetta F1 - Igloo - Fargo F1.
Romanesco is een groene bloemkool waarvan goed te zien is dat ze afstamt van broccoli.
Walcheren winter is een echte winterbloemkool die wel vorst kan hebben maar toch niet te vaak.
All the year round is een oud ras dat heel het jaar rond geteeld zou kunnen worden.
Courgette
Zo'n 35 jaar geleden werd deze groente bij ons geïntroduceerd en helaas zonder succes.
Jaren later werd een poging gedaan onder de Franse naam courgette en nu met meer succes.
De Italiaanse naam is Zuchetti en inmiddels is deze groente bij ons helemaal ingeburgerd.
Op het ogenblik zijn er enkele rassen in de handel en ook hier is de F1 aanwezig.
Wat bloemen en vruchten betreft is er niet zo veel verschil met F1 maar de gezonde
groei maakt het verschil.
Ook de bloemen kunnen worden gegeten.
Pluk je de vruchten klein dan kan er een massa vruchten geoogst worden.
Laat je de vruchten te groot worden dan zijn ze niet lekker maar belangrijker is bij
klein oogsten gaat de groei er niet uit, de plant blijft produceren.
Hoe meer vruchten je snijd, hoe langer de plant draagt.
Gebruik je echt veel courgette zaai dan een 2e keer later in het seizoen.
Is de eerste plant uitgedragen dan kan aan de 2e begonnen worden.
Je kunt de hoofdstengel aanbinden aan een bamboestok, door de steun kan de plant bijna 1 meter worden.
Er zijn gele en groene, beide heb ik al eens gehad maar groen heeft mijn voorkeur.
Bekend geel ras is Gold Rush F1 en bij groen is dat Green Bush en Partenon F1 maar ook
Black Beauty voldoet uitstekend.
Voor mensen die het niet weten : courgette is eigenlijk smaakloos maar verwerkt in gerechten neemt het de
smaak aan van het gerecht en zorgt er zodoende voor dat de pan voller wordt.
Ze kunnen ook gevuld worden met gehakt en groente in de oven.
Knoflook
Knoflook is iets waar de een verzot op is en de ander een afschuwelijke afkeer van heeft.
Ik zelf gebruik het met grote voorzichtigheid en houd persoonlijk ook niet zo van knoflooksausjes.
Wel zet ik alle jaren knoflook met wisselend succes maar meer om een ander een plezier te doen dan voor mezelf.
Ik heb wel eens gelezen dat het goed zou zijn knoflook van je eigen oogst te gebruiken omdat deze
gewend is aan jouw grondsamenstelling.
Dit jaar (2004) heb ik plantgoed bemachtigd van een Zeeuwse teler en gehoord hoe te handelen.
Zijn advies : plant ze op een goed bemeste grond eind september op een diepte van 10 cm.
Laat ze tot juli groeien en niet langer.
Zitten ze langer in de grond dan gaan ze sap verliezen, bemesten zoals uien en geef ze geen stikstof maar
wel patentkali.
Koop je knoflook in de winkel en wil je die zelf planten kijk dan of er op staat dat ze bestraald zijn.
Vaak wordt dat gedaan om het vroegtijdig uitlopen tegen te gaan.
Een kennis bracht wat mooie bolletjes mee uit Duitsland om te planten.
Na enkele maanden kwam er nog geen een op.
Bij het opgraven om te kijken of er een oorzaak gevonden kon worden waren de teentjes gaaf en
gezond maar kregen geen wortels en kiemde niet.
Knolvenkel
Laat ik beginnen dat naar mijn mening knolvenkel helemaal geen knol is maar meer een verdikking.
Eigenlijk dus een schijnknol.
Het smaakt wat naar anijs en de laatste jaren zijn wij het gaan waarderen als venkelsoep.
Op een goede losse tuingrond groeit eigenlijk alles dus ook venkel en na eerst wat plantjes te hebben
gekocht zaai ik ze tegenwoordig zelf in mijn bekende pijpjes.
Op die pijpjes kom ik nog terug.
Ik zaai op 2 verschillende tijdstippen om de oogst te spreiden.
Veel verschillende rassen zijn er niet en de bekendste is dan ook Fino of Zefa Fino.
Je moet er van houden
Komkommer - augurken
Ik zet augurken bij de komkommer omdat het dezelfde familie is en omdat ik ze bij de A ben vergeten.
Komkommers groeien eigenlijk het beste bij warmte in een kas of tunnel.
Ook bij ons groeien ze meestal aan touw - over een hek of aan gaas.
Zelf zaaien gaat prima maar je bent altijd wat later omdat ze warm opgekweekt moeten
worden b.v. thuis voor het raam.
Ik koop altijd een plant en zaai de rest zelf.
Op die manier heb ik toch vroeg komkommers.
Behalve de lange komkommer zaai ik ook altijd de mini, bijzonder leuk om weg te geven.
Vorig jaar hebben we iets ontdekt al dan niet toevallig.
Tomatendieven kunnen goed wortel trekken in water maar ook bij komkommerdieven lukt dat,
er is wel veel warmte voor nodig.
Heel vroeg in het jaar lukte het niet maar verder in de zomer wel.
Dus niet meer na zaaien maar gewoon een dief nemen en wortel laten trekken in water.
Zit er genoeg wortel aan dan oppotten in potgrond.
Later kan deze plant gewoon in de kas gezet worden.
We gaan dit jaar zeker hiermee door.
De mooiste komkommers groeien tegenwoordig in tunnel - kas of onder platglas.
Buiten moet je het al treffen met een warme zomer en een goed ras.
Sommige stoofkomkommers groeien buiten weer wel goed.
De mini komkommer is bij ons erg gewild en wordt door veel mensen gezaaid, het ras dat
gebruikt wordt is Rawa F1.
Tot vorig jaar zaaide ik als lange komkommer Dalibor F1 maar deze kon ik plotseling
niet meer te pakken krijgen.
Ik heb nu Pepinex F1 en zie er geen verschil in.
Er zijn meerdere goede rassen maar als een soort naar je zin is verander je niet.
De beste rassen zijn hybride en meestal vrouwelijk bloeiend, ze zijn dan ook zaadloos.
De geënte komkommer geeft meer vruchten omdat de onderstam groeikrachtiger is.
Ik heb zelf ook een paar jaar komkommer geënt op onderstam.
Ik gebruikte zaad van Cucurbita Ficifolia maar vroeg in het jaar ontbreekt het ook in een tunnel
aan warmte en thuis in de schuur had ik te weinig licht.
Komkommers bestaan uit water dus zorg dat ze dat genoeg krijgen en ........... mest regelmatig bij met
opgeloste mengmest of kamerplantenmest.
Geef geen water op de wortels maar maak een kring er rond of graaf een pot in.
Ze zijn wel gevoelig voor spint maar dit is te voorkomen door de plant regelmatig te besproeien met deplantenspuit.
Dit is goedkoop en doeltreffend.
Augurken
Augurken of augurkjes kun je plukken in alle maten en zoveel dat je op een gegeven moment er meer dan genoeg van hebt.
Het afgebeelde ras is Meresto F1 van Oranjeband en deze levert een vracht aan augurken en zure bommen.
Ik zal mijn eigen wonderlijke ervaring vertellen over het kweken van augurken van dit ras.
Het is zeker 10 jaar geleden dat ik bij iemand een hoekje augurken zag staan en er hingen er toch veel aan,
ik kwam er dagelijks enkele keren langs.
Hij plukte dagelijks een emmer vol tot op een gegeven moment op 2 dagen tijd al de planten er verdroogd
bij lagen, zo snel ging dat.
Hij haalde er voldoende augurken af en zei dat het alle jaren zo was.
Het bleek een heel oud ras te zijn en dat was snel ziek.
Ik ging zoeken in zaadgidsen en kocht Meresto F1 uit om te zaaien.
Dat ras ben ik trouw gebleven maar ik zaai om de paar jaar, de oogst is te groot.
Je hebt aan 10 - 12 plantjes genoeg voor wel 40 potten, dus geen potjes.
Zaai niet te vroeg in kleine potjes en plant ze pas uit bij 5 - 7 blaadjes.
Neem een bed van 120 cm breed en zet er een stuk gaas midden in. Plant aan iedere kant 6 plantjes
40 cm uit elkaar en laat ze maar groeien.
Ze hebben net zo goed als komkommers warmte nodig.
Bemest ze een keer met wat mengmest en verder maar plukken.
In het begin lijken ze niet te groeien maar als ze eenmaal gaan groeien zijn ze niet te houden.
Pluk dagelijks maar sta er niet van te kijken als je de andere dag grote ziet hangen die je gewoon niet
gezien hebt, ja zelfs ook wel eens hele grote.
Ik leg ze gewoon in een doosje na het plukken en als het de moeite is ga ik ze wassen en de stekeltjes
er af wrijven onder de kraan.
Droog ze hierna af en bestrooi ze royaal met zeezout.
Laat ze in een vergiet een nacht uitlekken en spoel ze de andere dag af.
Dan afdrogen en in potjes leggen, kruiden er bij zoals dille en peperbolletjes en overgieten met azijn
(ik doe er nog een suikerklontje bij) en afsluiten.
Doel van het zeezout is vocht te onttrekken uit de augurk wat later weer opgevuld wordt met azijn.
Als je genoeg augurken hebt trek dan de planten maar los want ziek werden ze bij mij nog nooit.
Bij grote droogte wel water geven natuurlijk.
Ik gebruik zeezout omdat in keukenzout jodium zit en een nare verkleuring geeft.