2008 oktober wijnmaand

Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

di 7 oktober 2008

In mijn koude kas kan ik nog steeds komkommers, tomaten en paprika's plukken, maar de groei is er door de lage temperaturen toch wel uit.
Mijn winterrogge percelen worden bezocht door kauwen, zoals ik vandaag kon zien, hetgeen resulteert in uitgetrokken plantjes, die plat en verwelkt op de grond achterblijven. Gelukkig staat er nog voldoende en ik hoop, dat dit over is zodra de plantjes beter beworteld zijn.
Mijn laatst ingezaaide winterroggeveld komt slecht op. Ik had de grond hiervan niet losgewoeld. Alleen het afgeschoffelde onkruid weggeharkt, daarna ingezaaid, zaad ingeharkt, de grond aangedrukt en tenslotte een net erover tegen vogelvraat.
Mijn witlof heb ik in het weekend gerooid, het loof op ca 3cm van de wortelhals afgesneden en te drogen gelegd. Het zijn ongeveer 30 pennen. Vandaag heb nog wat aarde weggekrabd en zijwortels afgesneden en opnieuw te drogen gelegd. Tegen het einde van de week wil ik ze inkuilen in een grote zwarte (specie)emmer.
Vanddag heb ik van verschillende soorten sperziebonen, de bonen gedopt die ik al enige tijd te drogen had liggen. Ze gaan ongeveer 48 uur de diepvries in om evt. aanwezig ongedierte te doden.
Mijn postelein zit vol met bloemen en dat was niet de bedoeling. Volgend seizioen zal ik dus twee weken later zaaien. Ik had de postelein gelijk met de veldsla gezaaid. Deze laatste staat er nog steeds mooi bij.


20080924Postelein.JPG 20080924Veldsla.JPG

Op de rechter foto: een rijtje veldsla

Op de linker foto: Rechts een rijtje postelein en links daarnaast mijn vandaag ingezaaide bed met winterogge afgedekt met een oud net tegen vogelvraat.

vr 17 oktober 2008

Op het ogenblik is er weinig te doen op mijn tuin. Als ik naar de tuin ga, is dat meestal om wat groente te plukken of te snijden. Gisteren heb ik een maaltje spinazie gesneden.
Vandaag heb ik voor het eerst de grootste Koolrabi geplukt, met wat sla en veldsla.
De Koolrabi's verschillen nogal in grootte. De vandaag geoogste Koolrabi's hebben elk de grootte van een flinke appel. Bij het plukken reken ik op één koolrabi per persoon.
We hebben geen ervaring in het bereiden van Koolrabi, dus ik heb een recept opgezocht met kipfilet, ui en Koolrabi.
Eerst de kipfilet op hoog vuur in bakboter rondom bruinbakken. Daarna het vuur temperen en in ringen gesneden ui meefruiten. Daarna de in blokjes gesneden Koolrabi, met citroensap, fijn gesneden gember en bouillonpoeder toeveoegen en het geheel ca 12 minuten laten stoven. Afmaken met zout, peper en sojasaus naar smaak. Opdienen met bijv. mie. Ik vond het niet vies!

do 23 oktober 2008

In het weekend heb ik o.a. op de bollenmarkt in de Keukenhof te Lisse wat bollen gekocht voor de border tussen mijn volkstuin en de toegangslaan. In vorige jaren heb ik ook bollen geplant, die echter niet opkwamen en later ook niet meer terug te vinden waren.
Ik twijfel over de oorzaak tussen wegrotten van de bollen door wateroverlast dan wel vraat door bijvoorbeeld muizen of ander ongedierte. Door de vorige winter aangelegde drainage ben ik voor wateroverlast niet meer zo bezorgd. Om vraat tegen te gaan heb ik bedacht om de bollen onder de grond tussen dubbelgevouwen tuingaas met een maaswijdte van 1cm te leggen. Ik ben benieuwd naar het resultaat in het voorjaar. Een bijkomend voordeel lijkt mij te zijn, dat je bij het werken in de grond bijtijds de aanwezigheid van bollen opmerkt.
Vandaag heb ik Hondstand gepoot en wel Erythronium "Pagoda" en Erythronium "White Beauty" en verder narcissen "Tête-à-Tête" en tulpen Humilis Violacea "Yellow Base" en tulpen Bakeri "Lilac Wonder"
Verder twee stronken andijvie meegenomen.

za 25 oktober 2008

Vandaag een rijtje gemengde tulpen geplant langs mijn frambozen en bramen rek. Ik plant deze op een rij in een voor praktisch tegen elkaar aan. Het zijn tulpen voor de snij in het voorjaar en waren krijgertjes van vorig jaar van een andere tuinder. Als het loof afgestorven is rooi ik ze en bewaar ze droog tot oktober.
Voor thuis kropsla, veldsla, courgette en komkommer meegenomen.
Het zal wel één van de laatste keren geweest zijn dat ik deze groenten mee kan nemen, want voor de komende tijd wordt kouder weer voorspeld met kans op nachtvorst.

vr 31 oktober 2008

Vandaag heb ik in mijn koude kas alle resten van wat eens komkommerplanten waren weggehaald en de laatste komkommer meegenomen. Vannacht hadden we hier een aardig nachtvorstje.
De toppen van mijn tomatenplanten, die zich in het koudste deel van de kas vlak bij de ruiten bevinden, zagen er behoorlijk bevroren uit. De rest van de planten zag er gelukkig nog redelijk uit. Voor de zekerheid heb ik alle tomaten die enigszins rood gekleurd waren er allemaal af geplukt. De licht-rode tomaten laat ik gewoon thuis narijpen. Er hangen nu nog wat groene tomaten en ik zie wel of dat nog wat wordt.
Ik heb ook de grootste paprika's geplukt. Voor komende week wordt geen nachtvorst meer voorspeld, dus ik waag het er op en laat nog wat vruchten hangen.
De laatste courgetteplanten buiten kwijnen nu ook helemaal weg, dus ik heb de laatste drie (kleine) courgettes, die door de bovenliggende bladeren enigszins beschermd werden tegen de nachtvorst er nu afgeplukt.

einde oktober 2008