2008 november slachtmaand

November streng en koud, zich niet lang staande houdt.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

vr 7 november 2008

Op het ogenblik is er niet meer zo veel te doen en ben ik dus veel minder vaak op de tuin dan eerder in het tuinseizoen. Wel merkte ik, dat ik nog een brocolli en ook geen bloemkool gezaaid had.
* Het is wel wat laat hiervoor, maar ik probeer het toch en heb vandaag gezaaid. Ik zet de zaaipotjes in de koude kas, wellicht lukt het.

do 13 november 2008

In de kas heb ik nog een paar tomaten, pepers en een paprika kunnen plukken en een portie raapstelen. Er stonden twee rijtjes raapstelen van ca. 1 meter en dat is genoeg voor één maaltijd.
Verder heb ik vier struiken boerenkool geplukt. De bovenste frisse bladeren er af geknipt en in een zak mee naar huis genomen. Er zit wel witte vlieg op, die ik er meteen zoveel magelijk afblaas en af schud.
Thuis was ik de bladeren eerst nog een keer op Cor's manier: de bladeren spoelen in de wasautomaat en daarna centrifugeren op het laagste toerental; bij mij 400 toeren/min. Al het wit op de bladeren is daarna helemaal verdwenen. Daarna ris ik het blad van de stelen, doe dat in een plastic zak en vries het geheel in.
Als ik deze boerenkool dan nodig heb sla ik met een hamer een paar keer op de bevroren boerenkool, die hierdoor in kleine stukjes uit elkaar valt, fijn genoeg om direct te kunnen gebruiken.

wo 26 november 2008

Ik was vandaag even op de tuin om wat materiaal weg te brengen. Ik ging even in mijn koude kas kijken. De broccoli en bloemkool, die ik op 7 november gezaaid had, was ondertussen prima opgekomen. De plantjes zijn alleen veel te klein om te verspenen, dus waarschijnlijk laat ik ze de gehele winter in de zaaipotjes staan.
Terwijl ik in de kas rondliep zag ik opeens een dood roodborstje op de grond liggen. Daar schrok ik toch even van. Hoe kan dat nou? De kasdeur was dicht.
Zou wellicht het roodborstje een vorige keer naar binnen zijn geglipt zonder dat ik het heb gemerkt? Het zou kunnen, want er staan nog steeds paprikaplanten met paprika's in, waar het beestje zich kan verschuilen. Als je dan de kasdeur dicht doet, wil het beestje er natuurlijk uit en vliegt zich dan te pletter?
In het vervolg zal ik voor het sluiten mijn kas beter inspecteren!

einde november 2008