2012 oktober wijnmaand

Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

ma 1 oktober 2012

Ik ben alleen naar de tuin geweest om te oogsten: 3 stengelui, 3 prei, bosje citroengras en  basilicum. En uit de kas:tomaatjes en vier grote puntpaprika's.

di 2 oktober 2012

*   Vandaag heb ik mijn knoflookteentjes op ruggen gelegd. Het werd 4,5 rij van ca 2,5 m lengte. Omdat de grond bij ons in de polder vooral 's winters erg nat is, leg ik ze op ruggen, waardoor ze wat hoger komen te liggen en daardoor ook droger.
Na het leggen aard ik de ruggen nog eenmaal aan, waarna de teentjes niet meer te zien zijn.
Verder heb ik mijn witlofpennen, die ca één week op het veld hadden gelegen in een emmer opgezet. Eerst het loof op ca 2 cm boven de pen afgeknipt, dan de buitenste losse blaadjes er af gepulkt totdat een stevige kern overblijft en alle pennen op gelijke lengte geknipt. De ruimte tussen de pennen vul ik op met aarde en water, waardoor ze lekker in de modder komen te staan. Tenslotte strooi ik wat poederkalk over de toppen van de pennen. Hoewel de emmer in een berghok zonder ramen staat, dringt er via de kieren toch enig daglicht binnen. Boven op de emmer met pennen zet ik daarom nog een lege zwarte emmer hier omgekeerd bovenop.
Ook viel het me op, dat op de onderkant van de bladeren van de spruitkool nog geen witte vlieg te bespeuren viel. Zou deze vlieg deze winter wegblijven? Dat zou heel mooi zijn, want de laatste jaren was de plaag vreselijk. In december geoogste boerenkool was niet meer schoon te krijgen, zelfs niet door deze een aantal keren te spoelen en centrifugeren in de wasmachine. Mijn boerenkool staat dit jaar onder een dubbele laag insectengaas om de witte vlieg tegen te houden. Vorige maand heb ik onder het gaas geschoffeld en ook toen viel het me op, dat er nog geen witte vlieg te zien was. Binnenkort maar weer eens op inspectie.

za 6 oktober 2012

Het heeft de afgelopen dagen hier behoorlijk geregend en veel tuinen op ons complex leken meer op een rijstveld dan op een tuin. Ook in mijn tuin stonden plassen water.
Omdat er ook na deze overvloedige regenval nog steeds geen water uit mijn drainagebuis stroomt, vermoed ik dat deze verstopt is. Ik was al van plan om binnenkort de drainagebuis door te spuiten, maar ik wilde toch eerst de uitloop van de buis inspecteren. Met mijn hand voelde ik daarin behoorlijk veel drab, dus heb ik met een stok in het laatste stukje van de buis zitten "peuren". En jawel, er begon direct veel drab uit de buis te stromen, dat gaandeweg steeds schoner werd. Ook na enkele uren stroomde er nog steeds een straaltje helder water uit de buis. Dus ik ga er van uit, dat de drainage weer werkt. Omdat het uiteinde van de buis voor de helft onder water en voor de helft boven water ligt is er vermoedelijk vootdurend kroos en andere troep uit de sloot in de buis tercht gekomen. Omdit in de toekomst zo'n verstopping te voorkomen heb ik met ijzerdraad de monding van de buis ca 8 cm gelift, waardoor deze nu geheel boven het normale peil van de sloot hangt en het overtollige water nu omlaag in de sloot valt ipv er horizontaal in te stromen. Op de buis zat aan de bovenkant aangkoekt kroos (onze sloot ligt van het vroege voorjaar tot het late najaar geheel vol met kroos) door een te hoge waterstand, waardoor ik kon zien, dat het gemaal de waterstand tijdelijk niet onder controle heeft kunnen houden.
Verder heb ik sla, tomaatjes en paprika's mee kunnen nemen. 

 

 

einde oktober 2012