2012 september herfstmaand

Vorst in september, geeft een zachte december.

  * Gezaaid     P Geplant of gepoot     V Verpot of verplant

 

vr 7 september 2012

Ik ben na bijna 2 weken weer terug van weggeweest en pak nu de draad op de tuin weer op.
Ik was begonnen met het opnieuw leggen van het tegelpad aan de erfgrens. Door de overvloedige regen op dat moment kon ik dit klusje toen niet afmaken.
Ik ben hier dus vandaag mee verder gegaan. De opsluitbanden heb ik weer recht gezet. Ze waren iets weggezakt in de richting van de tuingrond. Het lijkt me i.v.m. de tegendruk beter om voortaan te spitten tot ca 15 cm van de opsluitband en niet zoals ik altijd deed tot aan de opsluitband. Vlak bij de band komen immers toch geen gewassen. Hierna wat zand opgebracht en geëgaliseerd. Ik denk dat ik morgen aan het tegelen kan beginnen.
Verder een groot deel van de tuin geschoffeld. Er stond redelijk veel net opgekomen onkruid. Dat schoffel je nu nog gemakkelijk weg en kun je beter niet laten doorgroeien.
Vandaag mijn eerste framboosjes kunnen plukken. Ze staan nog in de pot van de kweker. Volgend voorjaar zet ik ze pas in de volle grond. Ik had eerder al meerdere planten verloren, die ik direkt na aankoop in de grond geplant had. Na een aanvankelijke groei legden ze vervolgens het loodje. Ik ben nooit achter de oorzaak gekomen. Stonden ze te nat? Werd het wortelgestel opgegeten? Door veenmollen, die ook mijn aardappelen eten?
In mijn kas had ik vier snackkomkommer stekjes geplant en de oude planten weggehaald. Drie hiervan kwijnen weg. Een vierde bloeit nog, maar of er nog komkommers aan zullen komen? Ik betwijfel het, maar laat de plant toch maar even staan. Verder tomaatjes en rode puntpaprika's geoogst.

za 8 september 2012

Een prachtige zonnige en warme zomerdag. Vandaag ben ik begonnen met het opnieuw bestraten van het tegelpad. Omdat er iedere 1,2 m een paaltje van het hekwerk op de erfgrens in de weg zit, schiet het maar langzaam op. Vandaag heb ik bijna de helft van het pad (ca. 10 m) opnieuw bestraat. Ik weet nog niet of ik morgen verder ga, want het belooft opnieuw een zonnige dag te worden en w.s. nog warmer dan vandaag.
Van mijn buurman heb ik een mooie krop andijvie gekregen en zelf heb ik tomaten en puntpaprika's meegenomen.

zo 9 september 2012

Opnieuw een zonnige en warme zomerdag met een temperatuur van tegen de 30o C.
Vandaag heb ik mijn tegelpad verder bestraat en deze klus is nu bijna af. Alleen bij de paaltjes moet ik nog de passtukjes inzetten.
Opnieuw paprika en tomaat meegenomen.

di 11 september 2012

Voor de laatste maal dit seizoen heb ik de ligusterhaag gesnoeid tussen de border aan de laan en mijn eigen tuin. Ik snoei deze haag twee keer per jaar, één keer in juni en éen keer begin september. Gelijk ook de coniferenhaag aan het eind van het gezamenlijke toegangspad van mijn tuin en die van mijn tuinbuurman gesnoeid. Deze snoei ik maar één keer per jaar.
In mijn koude bak heb ik 3 rijtjes veldsla en 3 rijtjes raapsteeltjes gezaaid. Voorlopig nog zonder dekruiten. Als het over een maand of zo, te koud en/of te nat gaat worden, gaan de ruiten er op.
De eerste witlofpennen zijn opgegraven. Ik laat deze een dag of 4 in de tuin liggen om te "besterven". Daarna snijd ik het loof tot op een cm of 2 van de pen af en zet ik ze in het donker in een bak met natte tuinaarde.
Je moet je tuin bijhouden, dus vandaag opnieuw geschoffeld.

do 13 september 2012

Ook vandaag puntpaprika's en tomaten geplukt uit de kas en  2 kroppen sla, 6 zomerprei en 4 stengelui.
In de tuin zitten wel veel mollen die de grond aardig omwoelen, waardoor enkele koolplantjes slap hangen en veel aardbeiplanten omhoog gedrukt worden. Alle molshopen stamp ik met mijn klompen dicht zodat er weer aarde om de wortels van de planten zit en de millen hopelijk een ander meer comfortabel plekje zoeken.

di 18 september 2012

Het wordt langzamerhand, vooral 's nachts kouder. In mijn kas stond nog steeds één raam zowel overdag als 's nachts op een kier (laagste stand). Dit raam heb ik nu dicht gedaan, waardoor mijn kas nu nog enkel gelucht wordt via twee ramen met een automatische uitzetter.
Ik ben begonnen om in mijn huisje een raamwerk te maken voor een soort binnenkas (orangerie)  in de maat 150 x150 x 85 (lxbxh). Hierin wil ik 's winters mijn kuipplanten vorstvrij laten overwinteren. Als glas gebruik ik een deel van mijn glasplaten van mijn koude bak. Als warmtebuffer ga ik 5x5 stoeptegels gebruiken , waarop 5m verwarmingskabel komt te liggen (75Wt). Een thermostaat schakelt het geheel in zolang de temperatuur onder de 7o C is. Bij vorst leg ik bovenop twee extra glasplaten en bij extreem strenge vorst kan ik op en om het glas nog noppenfolie ter isolatie aanbrengen.

di 25 september 2012

Ik heb 25 stoeptegels met een rubberen toplaag van ca 2 à 3 cm kunnen bemachtigen voor het kasje in mijn blokhut.

SV203581 resize

Stapel stoeptegels met een toplaag van rubber.

Ter bescherming van de laklaag op de houten vloer in mijn blokhut, leg ik deze tegels ondersteboven op de vloer, dus met de rubberlaag onder op de vloer en de betonnen tegel boven.
Er passen precies 25 tegels in mijn kasje van 150 x 150 cm.

SV203584 resize

Het houten raamwerk, met daarin een vierkant met 5 rijen van 5 stoeptegels ondersteboven gelegd.
Op de tegels ligt de verwarmingskabel. De zwarte aansluitdraden zijn goed te zien, de bronskleurige verwarmingskabel zelf nauwelijks.

In de kas nog een paar snoeptomaatjes geplukt en tevens een krop sla meegenomen.

wo 26 september 2012

Met zelfklevend aluminiumtape heb ik de verwarmingskabel gefixeerd op de tegels en de bedrading aangesloten op de thermostaat.

SV203587 resize

De verwarmingskabel wordt met zelfklevend aluminiumtape op zijn plaats gehouden.

Bij controle bleek alles perfect te functioneren. Nu alleen afwachten of voor de komende winter de dimensionereing juist is. D.wz. heeft de verwarmingskabel bij strenge vorst voldoende capaciteit om de ruimte vorstvrij te houden? En levert het zonnepaneel in de winter voldoende energie om de verwarmingskabel naar behoren te laten werken? Dat zal ik af moeten wachten. Van de winter zullen we pas weten of het allemaal gaat lukken.
In het houten frame heb ik voor de vier zijwanden de glazen ruiten (ca 150 x 76 cm) van veiligheidsglas gezet. Voor de zekerheid heb ik het geheel boven en onder rondom vastgezet met stevig koord. Immers om het geheel demontabel te houden, kon ik de balken niet vastlijmen en worden ze op hun plaats gehouden door deuvels.
Tenslotte alvast één ruit bovenop gelegd, zodat het kasje voor de helft is afgedekt.
Tenslotte de thermostaat bovenop geplaatst en de temperatuursensor in het kasje gelegd.

SV203589 resize

Rondom  vier zijkanten van veiligheidsglas, gezekerd met koord, zowel boven als onder.
Links boven één afdekruit met daarop achteraan de electrotechniek, welke voor het aansturen van de verwarmingskabel zorgt 

Uit de tuin heb ik een gewone krop winterandijvie en een krop krulandijvie meegenomen.

 

einde september 2012