2012 augustus oogstmaand

Geeft begin augustus veel zonneschijn, dan zal het een strenge winter zijn.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

wo 1 augustus 2012

Vandaag aangenaam en zonnig weer. Het perceel waar mijn aardappelen 'Silvy' hebben gestaan, heb ik egaal aangeharkt om er de wintergroenten op te kunnen zetten.
Dit was hard nodig, want de planten waren inmiddels al behoorlijk fors uitgevallen.
P Ik heb 3 rijen boerenkool (23 planten) geplant op 50 cm onderlinge afstand en 60 cm rijafstand. Over het geheel heb ik een dubbele laag insectengaas aangebracht tegen de witte vlieg. Hiervoor steek ik 5 kunststof bogen (elektrabuis) van ca 3 m in de grond en daarover leg ik vervolgens de lagen insectengaas. Een dubbele laag omdat vogels dwars door het gaas willen pikken zodra de planten tegen het gaas aangegroeid zijn.

SV203503 resize

Een tunnel met een dubbele laag insectengaas, gaat mijn boerenkool hopelijk enigszins beschermen tegen witte vlieg.
In de jaren tachtig kon ik boerenkool verbouwen zonder enige bescherming.
Op dit moment is de witte vlieg plaag zeer hardnekkig en moeilijk te bestrijden zonder gif.
Als je de boerenkool tijdig oogst kun je de witte vlieg er nog afwassen.
In later stadium zitten lukt dat nog maar gedeeltelijk.

 

P   Verder heb ik 3 rijen spruitkool (ook 23 planten) verplant op dezelfde afstanden als de boerenkool.

Rondom deze 6 rijen heb ik afrikaantjes gezet. Witte vlieg is hier dol op. Ik hoop hierdoor de witte vlieg naar de afrikaantjes te lokken i.p.v. naar de koolplanten.
Aan het eind van de middag is uit een onweersbui nog regen gevallen. Dat is na verplanten altijd een meevaller om de planten weer snel aan de groei te krijgen. 
Bij elke plant heb ik wat kalk (tegen knolvoet) en gedroogde koemest (als extra bemesting) gestrooid.
Voor thuis heb ik minikomkommers, puntpaproka's en een courgette meegenomen.

do 2 augustus 2012

Na een regenachtige nacht en ochtend ben ik vanmiddag naar mijn tuin gegaan.
P   Mijn slaplantjes in potjes heb ik op hum definitieve plek gezet.
P   mijn preiplantjes heb ik ook naar mijn voormalige aardappelveld verplant. Ze waren meer dan potlooddik. Ik kort daarbij zowel de wortels als het loof sterk in.
Vooraf trek ik eerst een voor met de vorentrekker. Vervolgens maak ik min deze voor met een pootstok gaten van ca 15 cm diep, waarin ik mijn preiplantjes zet.
Ik had drie soorten gezaaid, zomer-, herfst- en winterprei. Deze zijn in drie rijen geplant, van elk soort één rij van ca 25 plantjes.
Over het geheel heb ik 5 bogen geplaatst als ondersteuning van 2 lagen insectengaas tegen de preivlieg. Op dezelfde manier als gisteren bij de boerenkool tegn de witte vlieg.
Het loof van de uien begon te knakken, dus ik heb nu alle uien uitgetrokken en deze op de grond uitgespreid om te drogen.
Als oogst heb ik diverse soorten tomaten geplukt (snoepdadel-, kers-, snoephartvormig- en pomadori-tomaten). Een minikomkommer, die te dik was, is naar de composthoop gegaan.

vr 3 augustus 2012

Ook vanochtend opnieuw een flinke regenbui en 's middags droog met een tikkeltje zon.
V    Mijn zaaisel met diverse soorten andijvie heb ik in potjes met potgrond verplant. Om ze later over 2 á 3 weken in de volle grond over te zetten. 
Veel rijpe pruimen geplukt ook bij de buurvrouw (uiteraard met haar medeweten en instemming). Een deel hiervan (1,5 kg) heb ik ontpit en gebruikt om jam van te maken.
Ik gebruik daarbij weinig suiker. De jam maakte ik deze keer van 500 gr geleisuiker speciaal, extra 14 gr pectine, 50 ml appeldiksap en 3 ijsblokjes citroensap uit de diepvries. Het geheel al roerend aan de kook brengen, 1-3 minuten laten doorkoken, en overgieten in (met heet sodawater) schoongemaakte potjes. Het geheel ca 2 uur omgekeerd laten afkoelen en daarna opnieuw omkeren om ze verder te laten afkoelen.

di 7 augustus 2012

Bijna alle (blauwe) pruimen zijn nu rijp en deze heb ik dus geplukt, bijna 4 kg. Het zijn er te veel om zelf ineens op te eten, dus van een groot deel (ca 3 kg) heb ik jam gemaakt, op de zelfde manier als vr 3 aug 2012.
Uit de kas diverse soorten tomaten (ook snoeptomaatjes) en mini-komkommers geplukt. Ik heb de komkommerplant gestekt en aan deze stek zit nu ook al een komkommer. Dus binnenkort gaan de oude planten weg en zet ik de stekken er voor in de plaats.
Buiten heb ik twee maaltjes (ca 800 gr.) sperziebonen geplukt. Door de heftige regen waren de stamboontjes behoorlijk "zanderig" geworden.
Verder enkel aardbeien van de doordragers (Rapella) geplukt. De smaak laat in vergelijking met bijvoorbeeld de Korona te wensen over.

do 9 augustus 2012

Op de plek van mijn koude bak wil ik volgend jaar aardappels zetten. De bak bestaat uit vier houten zijwanden met poten die ingegraven zijn tegen het om-/wegwaaien. Deze zijwanden heb ik gedemonteerd en verplaatst naar een perceel aan de andere kant van het middenpad.
De houten delen heb ik daar opnieuw met spijkers tegen elkaar bevestigd. Aan de binnenkant heb ik zwart anti-worteldoek bevestigd. Ik verwacht hierdoor hogere temperaturen te bereiken in de koude bak als de zon schijnt en minder warmteverlies bij wind.

SV203505 resize

De koude bak op zijn nieuwe plekje.
Er zit nu nog geen glas op.
2/3 Deel van de bak gebruik ik om aardbeien te vervroegen
Het restant voor het zaaien van worteltjes, raapsteeltjes, veldsla en spinazie


Hier komen mijn aardbeienplantjes te staan die ik onder glas wil voortrekken, zodat ik al vanaf begin mei aardbeien kan plukken i.p.v. begin juni.

za 11 augustus 2012

Ik ben begonnen de uitlopers in mijn aardbeienveld, bestaande uit 3 rijen Korona, 1 rij Tago, 1 rij Rapella en 1 rij Seascape, te verwijderen en de mooi bewortelde stekjes apart te leggen om zelf te gebruiken in mijn koude bak en enkele nieuwe rijtjes te starten in de volle grond, maar ook om weg te geven.

SV203507 resize

Mijn bestaande aardbeienveld na het verwijderen van de uitlopers.
Ik heb 3 rijen Korona (middelvroeg), 1 rij Tago (laat), 1 rij rapella (doordrager) en 1 rij SeaScape (ook een doordrager).
Korona heeft duidelijk mijn voorkeur: lekkere smaak, grote vruchten, grote opbrengst, weinig last van ziektes.

Als oogst een portie snijboontjes, tomaten, enkele aardbeien en komkommers meegenomen. De boontjes staan er niet mooi bij, veel geel blad, geen bloemen meer, kortom het ziet er zielig uit. Ik denk dat de planten door de overvloedige regen van de laatste tijd te lang met hun voeten in het water hebben gestaan. En daar kunnen ze niet tegen. Het is nu weer even mooi weer. Hopelijk trekt de groei hierdoor weer een beetje aan, want het is nu te laat om opnieuw boontjes te leggen.

zo 12 augustus 2012

De stekjes die ik gisteren apart had gezet heb ik vandaag geplant in mijn koude bak. Het zijn 7 rijtjes  ca 120 cm lang van 5 planten geworden van het soort Korona. De afstand tussen de planten is ca 25 cm en de afstand tussen de rijen ca 60 cm. 3 Rijtjes met nieuwe stekken en 4 rijtjes met planten die ik vorig jaar had gestekt.

SV203504 resize

In de koude bak staan 7 rijtjes van 5 aardbeienplantjes.
Begin februari gaat er glas over om de oogst met een maand te vervroegen.


Ook wat onkruid gewied en mijn plantjes in potten water gegeven.
Omdat een courgette te groot dreigde te worden, heb ik deze geplukt. 

vr 17 augustus 2012

Ruim een week geleden heb ik mijn uien uitgetrokken en deze op een rooster te drogen gelegd. Tijd om ze in een krat te legeen en mee naar huis te nemen, Daar bewaar ik ze onder een afdak totdaat de vorst invalt/
Voor de tweede ker heb ik alleen de grootste bietjes uitgetrokken om mee naar huis te nemen en daar te koken en een deel in te vriezen.
Uit mijn kas heb ik alle rode snoeptomaatjes geplukt en verder vleestomaten, pomador's, snack-komkommers en rode puntparika's. Een deel om direct weg te geven en de rest om zelf te nuttigen.
Ook mijn nieuwe zaaisel worteltjes/radijs is slecht opgekomen, althans de worteltjes. De radijs was al bijna zo groot als een tafeltennisballetje. Maar het aantal worteltjes viel mij bar tegen. Ook deze zaaipoging kan ik als mislukt bestempelen. Ik zaai worteltjes altijd met radijs als signaalzaad, omdat wortelzaad ca. 3 weken nodig heeft om te ontkiemen, dus ook om op te komen, terwijl radijs binnen een week boven de grond staat.
De radijs heb ik er nu uitgehaald en mee naar huis genomen.

za 18 augustus 2012: Tropisch warm: > 30o C

Vanwege de temperatuur buiten al mijn jonge plantjes water gegeven en dat natuurlijk ook in de kas gedaan.
Ëén van mijn suikermaisen was - vermoedelijk door één of meerdere vogels compleet leeggegeten. Natuurlijk gun ik de vogels iets te eten, maar als ik niets doe blijft er geen mais voor onszelf over. Ik heb dus een net over de mais gelegd en hopelijk is dit afdoende.
Omdat mijn eerste zaaisel andijvie van begin juni mislukt was en ik een tweede keer moest zaaien, loop ik hiermee achter vergeleken met vorige jaren.
P   Ondanks de hoge temperatuur en de verzengende zon, heb ik toch vandaag mijn opgepotte andijvieplantjes in de volle grond uitgezet.
P   Omdat ik toch bezig was, meteen wat sla direct vanuit het zaaibakje in de volle grond geplant.
Natuurlijk zo snel mogelijk water gegeven, zodat de aarde goed tussen de wortels spoelt. Die werkwijze biedt de meeste kans op succes.
Omdat we BBQ'n en we nog groente van gisteren over hebben, heb ik vandaag alleen wat basilicum meegenomen.

di 21 augustus 2012

Vandaag aan groot onderhoud gedaan. Er staat veel onkruid vooral (vogel)mur en gras. Dus veel gewied waar mogelijk met de schoffel. Maar er groeide ook veel onkruid tegen de stengels van groente aan. Dit onkruid heb ik op de knieen met een schrepel verwijderd om de groente te sparen.

do 23 augustus 2012

In mijn kas waren de paprikaplanten door het gewicht van de puntpaprika's topzwaar geworden en een aantal stengels met grote vruchten waren geknakt. Met plantenklemmetjes heb ik deze schade zo goed en zo kwaad als het ging hersteld. Ook andere stengels die te zwaar dreigden te worden heb ik met dezelfde klemmetjes vastgezet.
De snackkomkommerplanten heb ik verwijderd en de komkommers die er nog aan zaten geplukt. De planten begonnen af te takelen. Ik heb er mijn eerder genomen stekjes die goed beworteld waren er voor in de plaats gezet. Aan deze stekjes zaten inmidels ook al weer komkommers.
Twee tomatenplanten met kers/cherry tomaatjes heb ik uitgetrokken en de tomaatjes afgeknipt om weg te geven. Ik vond deze soort geen succes. De tomaatjes kregen snel een barst, werden snel zacht en waren zodoende lastig te plukken zonder ze te beschadigen. Thuis in de keuken kwamen de fruitvliegjes af op de plukwondjes en de opgelopen beschadigingen.
Mijn stokbonen liepen op hun eindje. Alle panten heb ik uitgetrokken en de tonkinstokken opgeslagen.
Ook mijn stambonen staan er zielig bij. Het meeste blad is inmiddels door slakkenvraat verdwenen. 
Van mijn buurvrouw heb ik een kleine 2 kilo pruimen gekregen, waarvan ik jam heb gemaakt met ca 25% suiker op dezelfde wijze als 3 augustus 2012, alleen met dit verschil, dat ik nu vers citroensap heb gebruikt i.p.v. diepvriesblokjes en een verse gesnipperde appel (James Grieves, eigen oogst) heb toegevoegd.

 

za 25 augustus 2012

Ondanks meerder regenbuien, toch naar de tuin gegaan.
Ik had nog jonge bloemkool- en broccoli-plantjes in 2 zaaibakjes staan.
P   Ik heb deze koolplantjes buiten uitgezet en 2 plantjes van elk soort in de kas. Eigenlijk is het aan de late kant hiervoor, maar met een beetje mooi najaarsweer kan het misschien toch iets worden. Afwachten maar.
Omdat inmiddels mijn tuin redelijk schoon is qua onkruid, heb ik mijn tegelpad langs de erfgrens onder handen genomen. Dat was nodig wegens de nodige verzakkingen en voor het grondig verwijderen van de wortels van het onkruid (heermoes en kweek) . Eerst zijn alle tegels (30x30 cm) weggenomen en opzij neergelegd. Vervolgens heb ik met een spitvork het onkruid zoveel mogelijk met wortel en al verwijderd. Tenslotte heb ik de verzakte en weggedrukte opsluitbanden weer op de juiste plaats terug gezet.
Een volgende keer zal ik zand moeten kruien om het tegelpad op de gewenste hoogte te krijgen en daarna worden de tegels weer teruggelegd.
In de border bloeien de droogbloeiers (Colchicum autumnalis, herfsttijloos of saffraancrocus), lijkt op een crocus,  maar bloeit al in augustus-september zonder blad. Het blad verschijnt in het vroege voorjaar en sterft ruim voor de volgende bloei af.  Ook de witte.

Daar bloeit ook mijn rode Dipladenia Sundaville( of mandevilla) nog steeds zeer uitbundig. Dit is een kuipplant, welke 's winters vorstvrij moet overwinteren. Ander bloeiende kuiplanten zijn een met grote trompetvormige kelken bloeiende zacht-rode Datura of Engelentrompet en een Oleander.

SV203542 resize   

Colchicum autumnalis of Herfsttijloos      

 

SV203534 resize

Dipladenia Sundaville

 

SV203535 resize      

Datura of Engelentrompet                                                    
   

SV203540 resize 

Oleander

zo 26 augustus 2012

Er was vooral vannacht maar ook vandaag overdag heel veel regen gevallen. Het tegelpad, dat ik aan het renoveren ben, stond helemaal onder water. Op de rest van de tuin was het drassig met hier en daar plassen.
In de grond zelf kon ik weinig doen.
V   Wel had ik nog een zaaibakje met diverse soorten sla. 10 plantjes heb ik overgezet in potjes met potgrond. De rest heb ik weggegeven.
Verder was één van mijn druiven geknakt omdat door het gewicht van het regenwater de top geknakt was. Deze was nog niet aangebonden. Ik heb deze druif flink gesnoeid en ook de overige druiven nagelopen en gesnoeid.

 

eind augustus 2012