2012 juni zomermaand

In juni weinig regen, voorspelt een grote zegen.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

vr 1 juni 2012

Van de aardbeien in de volle grond kon ik mijn eerste bakje plukken, aangevuld met aardbeien uit de platte bak.
In deze tijd loop ik dagelijks de tomaten en komkommers in de kas na. De dieven in de oksels van de bladen worden verwijderd en de stengel draai ik in het touw dat ik bij elke plant gespannen heb. Alle tomaten staan volop in bloei en de eerst tomaatjes beginnen zich te zetten.

 

ma 4 juni 2012

Omdat we gasten te eten krijgen, ben ik ondanks de overvloedige regen toch naar de tuin geweest. Ik kwam thuis met 3 bakjes aardbeien uit de volle grond, 2 mooie kroppen sla, en verse sjalotjes en knoflook.

 

di 5 juni 2012

In mijn kas heb ik bij alle tomatenplanten de onderste bladeren tot aan de laagste vruchtentak verwijderd. De vruchtjes vangen hierdoor meer licht op en rijpen hierdoor sneller en beter.
De grond was wit uitgeslagen, vooral bij kleikluitjes. Zijn dit zouten, die achtergebleven zijn door het verdampen van water uit de grond?
Met een schrepel heb ik de bovenste laag van de aarde losgemaakt en omgewoeld en de kluitjes fijn gemaakt. Voor het oog ziet de grond er nu een stuk gezonder uit.
In zaaibakjes had ik nog komkommers staan, waarvoor ik in de kas geen plaats meer heb.
P   Een deel heb ik buiten op een beschut plekje uitgeplant. De rest heb ik weggegeven. 
P   Mijn stengelui heb ik vanuit mijn zaaibakje in 3 rijtjes verplant. Met een vorentrekker maak ik eerst een geul, waarin ik met een pootstok gaatjes prik om de jonge plantjes te zetten, op dezelfde manier als bij prei.
Geen grond in de gaatjes, alleen een klein scheutje water uit de gieter in de gaatjes om een klein beetje grond tussen de wortels te spoelen. Gaandeweg loopt de geul vol met grond door de regen en het schoffelen.

Een aantal potplanten (voor de bloemen) die de hele zomer buiten blijven staan heb ik ingegraven. Hierdoor vallen ze bij wind niet meer om en hoef ik ze ook minder water te geven.

Vandaag rabarber en opnieuw aardbeien geplukt. Één bakje aardbeien uit de platte bak en één bakje uit de volle grond.

 

 

 

 

Einde juni 2012