2012 mei bloeimaand

Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad.

 

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

vr 4 mei 2012

In mijn kas heb ik de laatste tomaten, (snack-)komkommers, paprika's en pepers op hun definitieve plek in de kas gezet. Daar kunnen ze mooi uitgroeien.
Mijn kas staat nu helemaal vol. Tussen de nu nog kleine plantjes staan nog diverse potten en bakjes met planten die pas naar buiten gaan als het buiten warmer is geworden, dus eind van deze maand.

Ik had natuurlijk veel te veel plantjes. Ik kon nog het een en ander weggeven, maar de rest is op de composthoop terecht gekomen.

Vandaag heb ik opnieuw radijsjes geplukt. De voorraad is schier onuitputtelijk.

 

di 8 mei 2012

Na de ochtendregenbui ben ik 's middags naar de tuin gegaan.

Ik heb met de vorentrekker twee bulten getrokken en daarop witlof (Flash F1) gezaaid's. Vooraf eerst met de spa en de cultivator de grond goed losgemaakt. Dit alles om een diepe laag losse grond te krijgen, waarin straks zoveel mogelijk rechte pennen gaan groeien zonder vertakkingen. Met rechte pennen is het gemakkelijker om deze mooi naast elkaar in een bak te zetten om witlof te trekken.

Van mijn koude bak heb ik alle ramen verwijderd. De grond had sinds 1 februari enkel wat water via de gieter gehad en wqs daarom relatief droog. Er wordt de komende dagen regen verwacht. Dat is dus gunstig zeker voor de aardbeien in deze bak, die wel een slok lusten.
Eerst heb ik alle rijtjes radijs, spinazie en raapstelen uitgetrokken en op de composthoop gezet. Daarna dit gedeelte gespit om er later bijv. sla op zetten.
Enkele aarbeien in deze bak begonnen rood te kleuren, dus heb ik er gelijk een net tegen vogelvraat over heen gespannen.

Tenslotte een maaltje spinazie afgesneden voor de warme maaltijd.

In mijn nestkastje is het een drukte met aan- en afvliegende koolmezen. Ik ben benieuwd of er al jongen zijn. Ik heb wel even gekeken (aan de zijkant van het nestkastje heb ik plexiglas geplaatst, met daarvoor een houten deurtje om naar binnen te kunnen kijken ! ) maar ik ben niets wijzer geworden. Moeder koolmees zat op de eieren cq. jongen.

 

wo 9 mei 2012

 P   De diverse koolplantjes in de kleine zaaibakjes heb ik overgezet naar grotere potjes. Het betreft Spruitkool, Rodekool. Savoiekool en Chinesekool.
Verder nog diverse kleine onderhoudswerkzaamheden gedaan, waaronder het verwijderen van paardenbloemen, zevenblad en heermoes (paardenstaart).

 

do 10 mei 2012

Tussen de regenbuien door naar de tuin geweest. De temperatuur is aan de hoge kant, dus zeker met de regelmatig aanwezige regenbuitjes een groeizaam weer.

P   Mijn zomerprei, die ik al eerder verpot had,  heb ik in twee rijtjes buiten uitgeplant. Ik trek hiervoor altijd eerst een voor om daarna de preiplantjes met een pootstok in deze voor te planten.

V   Mijn herfst- en winterprei stond nog in de zaaibakjes. Ik heb deze nu buiten verspeend in twee kleine rijtjes.

Over de prei heb ik insectengaas gelegd tegen de preivlieg.

P   Ook mijn knolselderij stond nog in een zaaibakje. Dit waren stevige plantjes dus ik heb deze direkt buiten uitgeplant, in anderhalve rij.

Voor thuis raapstelen en radijs meegenomen.

 

za 12 mei 2012

Vandaag heb ik de eerste aardbeien geplukt uit mijn koude bak. Deze planten hebben vanaf begin februari 2012 onder glas gestaan.

Jammer genoeg waren alle aardbeien aangegeten door de pissebedden. Dit komt waarschijnlijk door de compost, die tusen de planten ligt.
Mijn rijtje rucola heb ik verwijderd, want deze begon door te schieten
In mijn oudste radijs rijtjes worden de knollen te groot. Dus deze heb ik verwijderd. Er stonden weinig tot geen worteltjes tussen. Deze zal ik opnieuw moeten zaaien.
Verder alleen onkruid  (veel muur) verwijderd en mijn rijen aardappelen voor een tweede en laatste keer aangeaard.

 

di 15 mei 2012

Omdat ik een klein weekje weg ben, heb ik flink water gegeven in mijn kas. Een aantal zaaibakjes met jong zaaigoed, die snel uitdrogen heb ik buiten gezet, want er wordt regen verwacht.

P   Tussen de Tuinbonen heb ik Dille uitgeplant. Het zou zwarte luis in de bonen voorkomen, athans verminderen.

P   In mijn bloemenborder heb ik Zonnebloemen en Zinnia's uitgeplant.
Nog een keer raapstelen geplukt.

 

zo 20 mei 2012

Na een lang Hemelvaartweekend even naar de tuin geweest om een krop sla, wat snijsla en twee bakjes aardbeien te halen.
De aardbeien worden nog steeds aangegeten door pissebedden. Ze zijn wel goed te eten, maar dan moet je ze wel eerst goed schoonmaken.

In de koude kas stond alles er nog mooi bij, maar de meeste planten konden wel een flinke slok water gebruiken.
Daarbij tevens de tomatenplanten gediefd.

In de zaaibakken waren de stokbonen mooi opgekomen. Ik heb er een beetje water bijgedaan om ze morgen makkelijk over te kunnen zetten bij de stokken.
  

ma 21 mei 2012

Het is ook vandaag warm weer geweest. De temperatuur liep op tot 24o C.
P   Zoals gisteren gepland, heb ik vanochtend bij de stokken de voorgelegde bonen uitgezet, zes stuks per stok.
In totaal, 6 stokken met snijbonen Algarve, 6 stokken naaldboontjes Cobra en 2 stokken sperziebonen Dubbele Westlandse.
Door de regen was de grond lekker vochtig en kruimelig. Dat werkt fijn.
P   Ik heb ook mijn voorgelegde suikermais in de volle grond uitgezet, in twee rijtjes van elk ca 10 stuks.
Ik heb 7 potjes met 3 verschillende rassen courgettes alvast buiten gezet, om ze morgen in de volle grond te zetten.
Verder een beetje geschoffeld en in de kas water gegeven.

 

di 29 mei 2012

Na een week met warm tot zeer warm weer was de grond aardig droog geworden. Ik heb vandaag met behulp van de waterpomp en de tuinslang de hele tuin water gegeven. Zeker de aardbeien konden wel wat vocht gebruiken. Ik heb gelijk de grond van mijn kas goed water gegeven.

De snijmoes en spinazie begon door te schieten, dus deze rijen heb ik geheel verwijderd. Ook de radijs werd te groot, dus weg er mee.

In de tuinbonen zat zwarte luis. Omdat de onderste bonen gezet waren heb ik gelijk alle toppen afgebroken, ook bij de planten waar ik nog geen luis kon ontdekken. Je kunt het maar beter voor zijn.

*  Op een klein bedje heb ik mijn boerenkool gezaaid, gelijk in de volle grond. Maar wel met insectendoek er over heen.

Omdat nu ook de aardbeien in de volle grond beginnen te kleuren heb ik hierover een net gespannen van 4mx6m. Dat is nodig omdat anders de vogels alles opeten en jij het nakijken hebt. Uit de koude bak kon ik opnieuw 2 bakjes aardbeitjes oogsten. Deze hebben vanaf februari onder glas in de koude bak gestaan.

P   Alle kruiden die ik in bakjes had gezaaid heb ik nu buiten uitgeplant: bonenkruid, majoraan, div soorten basilicum, citroengras, tijm, peterselie en bladselderij.

P   Ook heb ik de Chinese kool en de Rode kool uitgeplant in de volle grond.

*   Ik heb één rijtje naaldboontjes (stam) en twee rijtjes kievietsboontjes (stam droge boon) gelegd.
In een zaaibak heb ik vier verschillen soorten stamsperzieboontjes gelegd. Het was oud zaad. Ik wil daarom eerst zien of en welke mate dit zaad nog kiemkrachtig is. De boontjes die goed opkomen zet ik straks uit, zo nodig aangevuld met nieuw te leggen boontjes.

In de kas heb ik nu bij elke komkommer en elke tomaat een touw gespannen. Het touw wikkel ik regelmatig om de stengel, zodat de plant mooi vertikaal kan groeien. Dat is beter voor de vruchtontwikkeling en het plukt straks gemakkelijk. Bij elke  paprikaplant heb ik een tonkinstok gezet. Met een klemmetje zet ik de stengel hier op vast.

Tenslotte onkruid gewied en geschoffeld, want door het warme weer wil ook dit hard groeien.

 

 

Einde mei 2012