Hans' weblog 2014 april grasmaand

In april heldere maneschijn, zal voor de bloesem schadelijk zijn.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verspeend of verpot

 

zo 6 april 2014

Het is al enige tijd droog weer geweest, maar vanochtend viel er voor het eerst in lange tijd een leuke hoeveelheid regen. De temperatuur is wel iets lager (ca 15 o C) dan we de laatste tijd gewend waren, maar het is nog steeds groeizaam weer, met toch een temperatuur hoger dan gemiddeld.
*   Ik heb buiten verschillende veldjes met kruiden gezaaid, zoals Bonenkruid, Kruizemunt, Peterselie en Majoraan.

P   Omdat de natuur ongeveer 2 a 3 weken vóór ligt op andere jaren, durf ik het wel aan om mijn rode pootuien "Red Karmen" te planten. Normaal wacht ik hiermee tot na half april om ongewild doorschieten te voorkomen. Ook nog een rijtje sjalotten geplant.

*   En dit samen met een rijtje zomerworteltjes "Amsterdanm 2" gemengd met rode radijs "Jolly", om ui- en wortelvlieg te voorkomen.

*   In mijn kas heb ik in potjes minikomkommers "Broumana F1" en courgettes "Partenon F1" gezaaid.
*   Ook eerder dan normaal heb ik 3 rijtjes Witlof "Flash F1" gezaaid.
De laatste witlof van de pennen van 2013 is vandaag geoogst. Van november 2013 tot nu toe hebben we regelmatig deze witlof kunnen eten.

Morgen maandag 7 april 2014 wordt bij de VPRO de eerste aflevering van een 10 delige serie " Maartens moestuin" over moestuinieren uitgezonden, met naast de natuur ook de schrijver en moestuinder Maarten 't Hart in de hoofdrol. Ik ga zeker kijken en beveel bij voorbaat deze serie al aan bij alle moestuinders, 10 maal elke maandag vanaf 19:25 uur op Nederland 2. http://www.vpro.nl/lees/tv/2014/maartens-moestuin.html

De VPRO had voor belangstellenden ter promotie zakjes zaad ter beschikking gesteld van een bijzonder ras "Zuckertraube" .
2014-04-04 13.14.49 ZuckerTraube resize
*   Ik heb zo'n zakje net toegestuurd gekregen en hoewel aan de late kant heb ik de zaden toch direct in potjes gezaaid. Dan kan ik dit jaar ze nog keuren op smaak. Dit ras is zaadvast, d.w.z. je kunt hier zelf zaad van winnen met behoud van alle eigenschappen van de moederplant.

In potjes heb ik spruitkool Amarosa F1 gezaaid.
3 Slaplantjes welke in potjes in de kas verder opgekweekt waren, heb ik buiten uitgezet om daar verder uit te groeien. Ik moet de sla wel goed in de gaten houden, want ik kom nu al al veel naaktslakken tegen. Ik denk dat dit te maken heeft met de zachte winter dit jaar.
 
IMG 0564 resize
Op mijn appelbomen na, staan al mijn fruitbomen in bloei.

do 10 april 2014

Hoewel er al veel fruitbomen op mijn tuin staan, heb ik vandaag nieuwe mini fruitbomen gekocht. Dit zijn boompjes die je niet of nauwelijks hoeft te snoeien, toch klein blijven en in relatie tot de grootte van de boom veel vruchten voortbrengen. Mijn keuze viel op een pruim Ontario, een peer Beure Hardy en 3 appelboompjes Golden Delicious, Gala en Braeburn. Sommige boompjes bloeien, dus ik ben benieuwd of er het eerste jaar al vruchten aan komen.

2014-04-11 12.11.38 resize
Mini fruitboompjes
Ik heb de plattegrond met het teeltplan van 2014 bijgewerkt.
De tekst - met gebruik van een permanent marker viltstift aangebracht -op de naamkaartjes was al binnen één seizoen gewist door regen en zonneschijn. Ik ben begonnen de namen nu opnieuw op te schrijven, maar nu met potlood, dat houdt langer verwacht ik. Of heeft iemand een beter idee?
De eerste raapstelen en radijs van dit seizoen geplukt en gegeten.
De verschillende soorten prei in mijn zaaibak waren ca 2 à 3 mm dik in doorsnede. Ik heb ze vanuit mijn zaaibak overgezet in een geul waar ze verder door kunnen groeien. Pas als ze potlooddik zijn poot ik ze op de definitieve plaats. 
2014-04-11 12.12.29 resize

3 rijtjes jonge dunne preiplantjes

vr 11 april 2014

Op 15 maart 2015 (zie aldaar) heb ik in een piepschuim zaaibakje met pijpjesvormige uitsparingen verschillende soorten groenten gezaaid. Dit alles was inmiddels goed opgekomen en kon nu verspeend worden.
2014-04-11 12.10.53 resize2014-04-11 12.10.39 resize

Piepschuim bakje met jonge zaailingen               Rijtje zaailingen, zoals je uit het zaaibakje komen.
Deze zaailingen heb ik voor het grootste deel overgezet in 10vaks trays gevuld met potgrond. Deze staan nog even in mijn koude bak met bloeiende aardbeien waar ze kunnen doorgroeien, voordat ze de volle grond ingaan. 
Alleen de paksoi en de tatsoi ( Chinese groentes welke je rauw kunt eten in combinatie met bijv. sla. Even roerbakken kan ook) zijn meteen in de volle grond gezet.
Verder geschoffeld en ander onkruid en naaktslakken verwijderd.

Zo 13 april 2013

P  Op 18 februari 2014 had ik kropsla gezaaid in mijn kas. Het duurde lang voordat de zaadjes ontkiemden, maar ik vond de plantjes nu stevig genoeg om ze te naar buiten te verplanten.

 2014-04-13 14.16.22 Sla resize2014-04-13 15.13.43 SlaGeplant resize

Jonge kropsla plantjes                                    Dezelfde plantjes buiten in de volle grond
P   De eerste opgepotte puntpaprika's heb ik verplant naar hun definitieve plek in de kas. De kluiten waren goed doorworteld. Ze staan daar voorlopig nog enige tijd tussen de zaaibedden met rucola, sla enz.

Ma 14 april 2014

Het is vandaag kouder geworden in vergelijking met de afgelopen dagen. Daarom heb ik vanmiddag in mijn koude kas gewerkt.
In mijn opgepotte tomatenplantjes verschenen de eerste bloemknoppen, dus hoog tijd om ze op hun definitieve plek te zetten in mijn kas.
2014-04-14 16.53.53 Bloemknop resize2014-04-14 16.53.41 Tomatenplant resize

Bloemknoppen in tomatenplant                 Tomatenplant in plantgat met potgrond

Met mijn spa maak ik hiervoor eerst een plantgat, welke ik daarna vul met potgrond. Zo staan de planten de eerste tijd in ontsmette grond met voldoende voedingsstoffen. Ik zet hoofdzakelijk tomaten en paprika's/pepers in de kas, waardoor je ook bij wisselteelt elke 2 jaar de tomaten op dezelfde plek in de kas ziet staan. Tot nu toe gaat dat prima en kan ik tot aan het begin van de winter vruchten oogsten.
Na het planten van de tomaten leg ik direct een oog van touw om de voet van de plant. Dit touw leid ik omhoog en maak ik boven in de kas vast. Vervolgens wikkel ik tijdens de groei van de plant regelmatig het touw om de stam van de plant, waardoor deze mooi recht naar boven groeit.
Het wordt gaandeweg wel steeds voller in mijn kas.

2014-04-14 17.48.06 Kas resize

Grootste deel van mijn koude kas

Buiten zie ik nu de eerste aardappeltoppen boven de grond uitkomen. Ook omdat er voor de nacht van dinsdag op woensdag vorst aan de grond voorspeld wordt, zet ik morgen een rug op de aardappelrijen. Hierdoor warmt ook de grond beter op en krijgen de planten extra voedingsstoffen uit de nieuwe bovenliggende laag. Meteen ook wat extra kali geven voor betere knolvorming van de aardappel.

Di 15 april 2014

Mijn nestkastje wordt elk jaar opnieuw gebruikt door koolmeesjes en zo ook dit jaar. Aan één zijkant zit een draaideurtje met een glazen raampje daar achter.

Er zit al een paar weken nestmateriaal in het kastje. Vandaag zag ik door het glasraampje minstens zes eitjes en een broedend koolmeesje.
De broedtijd voor koolmeesjes is 12 - 14 dagen, dus de jongen zullen vanaf Koningsdag 27 april 2014 uit de eieren kruipen. Nog even geduld dus ...

 20130510 P5100023 Koolmeesnest resize

Een koolmeesnest in het nestkastje onder de luifel van mijn blokhut.
Deze foto is van vorig jaar, 10 mei 2013.
5 Dagen later kwamen de eerste jongen uit het ei gekropen.
Dit jaar loopt de natuur duidelijk voor op andere jaren en dat is ook zo bij mijn koolmeesjes.

Vr 18 april 2014

Vandaag was het guur en wisselvallig weer met zon, regen en koude wind.

Pa koolmees vliegt regelmatig met een rupsje het nest in om ma koolmees bij te voeren. Desondanks verlaat ma soms het nest om na een paar minuten weer terug te keren.
Tijdens zo'n moment van afwezigheid heb ik onderstaande foto gemaakt. Evenals vorig jaar liggen er ook deze keer 9 eitjes in het nest.

20140418 9Koolmeeseitjes P4180037 resize

9 Koolmeeseitjes op vrijdag 18 april 2014

De abrikoosjes in mijn abrikozenboom beginnen al aardig te groeien en hebben nu ongeveer de grootte van een knikker.
20140418 Abrikoos P4180036 resize

Abrikoosjes ongeveer ter grootte van een knikker.
Mijn pruimen- en kersenbomen zijn uitgbloeid wat betreft de vroege soorten. De meeste appelbomen staan in bloei. Mijn ecologische appelrassen bloeien later, maar de bloemknoppen zijn nu toch al rood gekleurd en kunnen elk moment openspringen.

Za 19 april 2014

Aangenaam en zonnig weer vandaag. Ik heb vandaag niet op de tuin gewerkt, alleen geoogst: rucola en veldsla uit de kas; kruiden, radijs en kropsla uit de volle grond.

Ma 21 april 2014

Iets hogere temperaturen dan normaal met af en toe een regenbuitje, dus groeizaam weer.

Raapsteeltjes geoogst uit de kas en op de tuin zelf jonge radijsjes.
Omdat de relatief hoge temperaturen zeker voor de komende week aanhouden, heb ik toch snij- en sperziebonen gelegd in een zaaibakje in mijn kas.
20140421BonenGelegd P4210030 resize

Zaaibakje met snijbonen en 2 soorten sperziebonen.
Ik leg er eerst plasticfolie in.
Dan kan ik later de jonge plantjes er gemakkelijker uithalen om te verspenen.
Normaal leg ik de boontjes pas half mei, maar door het uitzonderlijk mooie voorjaar wil ik het nu toch eens op deze manier proberen. Als het mislukt kan ik altijd nog half mei boontjes ter plekke leggen.
Mijn zaaisel Afrikaantjes had ik overgezet van de kas naar de koude bak en is daar in één nacht ten prooi gevallen aan de slakken.
20140421AfrikaantjesZonnebloemZaaiselP4210031 resize

Nieuw zaaisel Afrikaantjes, aangevuld met zonnebloempitten.
Vandaag dus opnieuw Afrikaantjes gezaaid in de kas, deze keer samen met zonnebloempitten.

 

 Za 26 april 2014

Vandaag een bijzondere dag, niet alleen vanwege Koningsdag, maar zoals verwacht is het eerste jong van ons koolmees vogelgezinnetje vanmiddag uit het ei gekropen. Vader komt regelmatig rupsjes brengen voor het jong. Straks als alle jongen zijn uitgekomen zullen zowel pa als ma af- en aanvliegen met voedsel.  We waren samen met de camera ook getuige van het breken van de schaal van het tweede jong. Heel bijzonder.

 

 Jong1 P4260038Crop resizeJong1scheur P4260040 resizeJong1GrotereScheurP4260041Crop resize

 

Één jong is al uit het ei gekropen en gilt om eten.                     Het jong rust even uit en rechts daar naast breekt een tweede ei heel licht open.   Op de derde foto is de scheur al zo groot, dat al een deel van het jong te zien is.
Alle foto's zijn vandaag om 15:21 uur kort op elkaar, in dezelfde minuut gemaakt.

Ondanks de geplaatste kommetjes met slakkenkorrels en bier worden nog steeds de jonge sla- en knolselderij plantjes geheel weggegeten. 
Ik heb opnieuw knolselderijplantjes in potjes verspeend, maar deze keer laat ik ze in mijn kas staan. Deze kas is gelukkig slakvrij tot nu toe.
Nieuwe slaplantjes heb ik deze keer  buiten in de volle grond geplant. Hopelijk worden ze op die plek niet opnieuw het doelwit van de slakken.
Mijn tomaten in de kas groeien goed en staan volop in bloei. Ik knijp nu ook regelmatig dieven weg en wikkel het touw om de hoofdstam.

Wo 30 april 2014

In de koude bak was de eerste aardbei rood en rijp, dus geplukt. Nog een paar dagen en dan kan ik een klein bakje vol plukken.
Een kleine ijsbergsla (vol met slakjes) geoogst. Na herhaaldelijk goed wassen is deze toch te eten. Aangevuld met bieslook en radijsjes.
In mijn nestkastje zijn nu alle eitjes uitgekomen. Het is er een gekrioel van jewelste, maar met enige moeite tel ik toch 9 lijfjes.
20140430 9KoolmeesKuikensP4300035 resize
Pa en ma koolmees vliegen nu af en aan om rupsjes voor de kleintjes te halen.
 

 20140430 Koolmees-0722 resize

 

einde april 2014