Hans' weblog 2014 mei bloeimaand

Is mei nat, een droge juni volgt zijn pad.

 

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

 

za 3 mei 2014

Op 6 april jl. had ik in mijn vensterbank mijn VPRO-tomaatjes ZuckerTraube van de Bolster gezaaid. Inmiddels waren ze in korte tijd flink gegroeid. Deze heb ik meegenomen naar mijn tuin. 2 Planten heb ik in mijn kas gezet en één plant weggegeven.
P Hoewel het vooral 's nachts nog koud kan worden, heb ik mijn stok snij- en sperziebonen toch buiten bij de stokken geplant. Anders worden ze te hoog en het is het beste om ze jong te verplanten.

P   Ook mijn winterprei heb ik buiten geplant. Ik trek hiervoor eerst een geul, waarin ik met een pootstok om de 12 cm gaten maak voor de plantjes. Ik kort de wortels in tot een lengte van ca 3cm. Ook het loof kort ik iets in. De plantjes laat ik dan in de gaten zakken. Tenslotte een klein beetje water geven zonder alles dicht te spoelen.

P   Mijn witte en rode bosuitjes zijn buiten uitgeplant. Ook hiervoor maak ik eerst een geul en daarin leg ik de jonge bosuitjes met ingekorte wortels op een onderlinge afstand van ca 3 cm.  De geul veeg ik van 2 kanten weer dicht, zo dat de plantjes rechtop komen te staan.
*   Diverse kruiden heb ik buiten uitgeplant en ook nog nieuwe kruiden gezaaid.
*   Boerenkool gezaaid en in pijpjes: diverse kool- en sla soorten.
De glasplaten zijn nu van mijn koude bak af. Daarom moest er wel een net overheen, want de eerste aardbeien zijn al rood gekleurd . In deze bak staan de vroege aardbeien. Mijn buurman had nog stro over, dat nu rond de aardbeien ligt.
Ook over mijn andere aardbeien ligt nu een net tegen vogelvraat.
Verder de tuin bijgehouden door onkruid weg te trekken of weg te schoffelen.

 

wo 14 mei 2014

Bijna 2 weken niet op de tuin geweest, maar desondanks zag de tuin er nog redelijk uit. Er kan steeds meer geoogst worden.
Natuurlijk direct een blik in het nestkastje van de koolmeesjes geworpen om te zien of de jonge koolmeesjes al uitgevlogen waren.
Maar in de tussentijd heeft zich in mijn nestkastje een kleine ramp voltrokken van onbekende herkomst. De ouders waren in geen velden of wegen te bekennen en in het nestkastje lagen 5 dode jonge koolmeesjes. Ze waren in de tussentijd wel flink gegroeid en hadden een volwaardig verenkleed. Voorbij de rand van het terras voor het nestkastje lagen in de tuin veel hele kleine veertjes. Ook deze zouden van een jong koolmeesje kunnen zijn. Naar de oorzaak van dit drama kan ik alleen maar gissen. Zijn de ouders verdwenen en zijn de jongen daardoor uitgedroogd of verhongerd? Of is dit het resultaat van een roofdier? Ik zal het w.s. nooit te weten komen. De 5 lijkjes zijn inmiddels begraven.

20140514Koolmeesjes P5140139 resize 2

5 dode koolmeesjes

De eerste spinazie geoogst en volgens het roerbakprocedee klaargemaakt met ui, knofook, mozarella en uitgebakken spekjes.
Ook radijsjes en sla geoogst.
Mijn witlof was nauwelijks opgekomen, een mislukking dus. Ik heb een nieuw zakje met 2 gram zaad gekocht Zoom F1 (bruikbaar tot jan 2017) en dit hele zakje in 3 rijtjes van ca 4 m gezaaid. Als alles opkomt zal ik wel flink moeten uitdunnen, want ze moeten ongeveer 7 à 10 cm uit elkaar komen te staan op de rij.
De aardbeien die onder glas hebben gestaan rijpen nu volop, waardoor ik 2 volle bakjes kon plukken. Dus ongeveer een kilo bij elkaar.
20140514 Aardbeien P5140140 resize2
Verder de tomaten gediefd en het touw verder rond de stengel gewikkeld. Ze staan volop in bloei en de eerste kleine groene tomaatjes verschijnen.

 

za 17 mei 2014

P   Mijn spruitkool en koolrabi heb ik vanuit potjes buiten uitgeplant.
Weer 2 bakjes aarbeien geplukt uit mijn koude bak.

2014-05-17 13.22.02 Aardbeien resize

Op één rij heb ik alle radijsjes tussen de worteltjes weggetrokken . De mooiste radijsjes heb ik meegenomen naar huis en de rest op de composthoop gezet.

Mijn andijvie schiet door, maar mijn tuinbuurman is er blij mee als voer voor zijn kippen.

Verder veel onkruid weggetrokken of weg geschoffeld.

2 Rijtjes stamsperzieboontjes gelegd, één rijtje van het ras Cobra en één rijtje Prelude zonder draad.
Ook de eerste aardbeien in de volle grond zijn nu rood. Ik heb daar de grond eerst met antiworteldoek bedekt, en daarna gaten in het doek gemaakt om de aardbeiplantjes in de grond te kunnen zetten. Bovendien staan ze op een ruggetje zodat de aardbeien niet in het vocht kunnen liggen. Ik heb ook nog een gewoon aardbeienbed van vorig jaar zonder zwart doek, waar de aardbeien nog rijp moeten worden. Blijkbaar verwarmt de grond door het zwarte doek beter en wordt de warmte langer vastgehouden, waardoor de aardbeien eerder geoogst kunnen worden in vergelijking met gewone aardbeibedden.

 

zo 18 mei 2014

Prachtig zonnig zomerweer vandaag.

Mijn laatste spinazie geplukt. Dit was nodig want de eerste plantjes begonnen al door te schieten.
Ook opnieuw radijsjes geplukt. De meegezaaide worteltjes blijven staan en kunnen verder groeien.
Water gegeven in de kas en hier en daar onkruid weggetrokken.

 

do 22 mei 2014

Mijn afgesneden spinazie- en raapsteelplantjes heb ik uitgetrokken en afgevoerd naar de compostbak.
De aardbeienoogst komt nu goed op gang, ook van de volle grond. Maandag j.l. had ik 2 bakjes geplukt en vandaag 3 bakjes. 1 Bakje aardbeien is gebruikt om er aardbeienmousse mee te maken. De rest wordt opgesnoept.
Vandaag de eerste Broccolistronk geoogst. Deze was mooi vast en compact. Van deze uitstekende kwaliteit heb ik ze nog nooit geoogst. Vorige jaren waren de kolen veel losser van structuur.
De plant zelf laat ik nog even staan, want mijn ervaring is, dat in de oksels van de bladstengels weer nieuwe roosjes gaan groeien, welke later geoogst kunnen worden..

Verder onkruid verwijderd en water gegeven in de kas.

 

ma 26 mei 2014

Ook vandaag weer aardbeien geplukt, 2 bakjes. Ik pluk nu om de dag met 2 tot 3 bakjes als resultaat.
De aardbeien uit mijn koude bak worden langzamerhand steeds kleiner en ook iets minder smakelijk. De eerste aardbeien zijn het grootst en hebben de beste smaak.
Gaandeweg neemt de kwaliteit af en worden de vruchtjes kleiner. Een groot deel van de aardbeiplantjes in de koude bak staan er al voor he...t derde jaar en gaan er binnenkort uit.

Ook mijn 2e broccoli geoogst en ook Paksoi. Over de paksoi en de tatsoi ben ik minder tevreden dit jaar. Hoewel de plantjes nog klein zijn beginnen ze nu al te bloeien, voordat ik heb kunnen oogsten. Misschien te vroeg, d.w.z te koud , gezaaid?
In mijn kas heb ik veel kleine witte insecten op mijn paprika- en peperplanten. Ik vermoed dat het trips is of anders spint.
Het blad gaat krullen en de planten gaan zienderogen achteruit. Ik zou eigenlijk ter bestrijding roofmijten in mijn kas moeten hebben, maar hoe kom ik daaraan?
In mijn tuin zie ik veel lieveheerbeestjes die dol zijn op luizen. Ik probeer hiervan een aantal in mijn kas te krijgen. Wellicht lusten ze ook die kleine witte beestjes!? 


do 29 mei 2014

Er kan nu volop aardbeien geplukt worden van mijn 3 veldjes. Daarom vandaag 4 bakjes kunnen plukken. Dat is meer dan we in één keer op kunnen smikkelen. 3 Bakjes heb ik gebruikt om jam van te maken.
2014-05-29 16.56.09 resize

3 verschillende kroppen sla en tatsoi geoogst.

2014-05-29 16.57.11 resize

Mijn peulen, doperwten en kapucijners heb ik met touw aan het gaas verankerd. De eerste doperwten zijn al leeg gegeten door vogels.

In de kas heb ik mijn tomaten gediefd en de top van de plant om het touwtje geleid.

vrijdag 30 mei 2014

Bij controle van mijn tuinbonen kwam ik vandaag voor het eerst zwartebonenluis tegen op enkele planten, ondaks de Dille die ik erbij had gezet. Dus gelijk alle toppen uit de planten geknepen om zodoende een luisplaag te voorkomen. Bovendien mijn eerste emmer met tuinbonen geplukt. Bij het pellen bleek, dat de boontjes aan de kleine kant waren, maar juist daardoor overheerlijk.

2014-05-30 14.42.47 2 resize
Ook slaplantjes uitgezet.

Afgelopen maandag had ik gemeld, dat er allemaal kleine witte insectjes op mijn paprikaplanten zaten. Daar is nu ook luis bij gekomen, bruin van kleur en grotere donkere insecten met gele strepen, ongeveer 1,5 cm lang. Zie de foto's.

2014-05-30 15.59.55 1 resize2014-05-30 16.00.02 1 resize

Weet iemand welk insect dit is en of ze nuttig of schadelijk zijn voor mijn parikaplanten?
Ik hoop, dat ze op de trips en/of de luizen zijn afgekomen en deze als lekkernij gaan verorberen. Ik wil namelijk biologisch telen, dus zonder niet-biologische bestrijdingsmiddelen.

 

 

Einde mei 2014