In alle planten

Hans' weblog 2014 juni zomermaand

Met een zomerwervelwind, is het weer ons goed gezind.

* Gezaaid P Geplant of gepoot V Verpot of verplant

zo 1 juni 2013

Mooi zonnig weer vandaag. Opnieuw 3 bakjes aardbeien geplukt.
De eerste mooie vaste bloemkool geplukt en gegeten, samen met diverse slasoorten.
In de kas water gegeven en mijn paprikaplanten bekeken. Het lijkt erop, dat de luizenplaag iets minder wordt of verbeeld ik me dat? Immers, de wens is de vader van de gedachte ...
Er zijn in ieder geval minder larven van het lieveheersbeestje op de paprikaplanten.
Bij de tomatenplanten heb ik de bladeren afgesneden tot aan de onderste bloemtros. Dan rijpen de groene tomaatjes sneller, hoop ik.

do 5 juni 2014

De dag begon met een strak blauwe lucht, maar gaandeweg betrok het weer en viel er enige regen.

Toch weer 3 bakjes aardbeien kunnen plukken. één bakje om zo te eten en twee voor confiture.

2014-06-05 16.10.21 resize
Voor het Pinksterweekend meerdere soorten sla, sjalotten, bosuitjes, bieslook, basilicum en verse knoflook meegenomen.

2014-06-05 16.34.01 resize2014-06-05 16.35.07 resize2014-06-05 16.33.27 resize

In de kas alles water gegeven, want er komt zonnig tropisch weer aan met Pinksteren.

Volgens mij zijn de larven van het lieveheersvbeestje bezig zich te verpoppen.

2014-06-04 15.08.18 resize

Er zit nog steeds luis op de paprikablaadjes, vooral aan de onderkant. Voldoende voedsel dus voor de nieuw uitgekomen jonge beestjes.

za 21 juni 2014

Vandaag op de dag van de zonnewende, begint de meteorologische zomer. Tijd dus om winterandijvie te zaaien.

Door afwezigheid gedurende een korte vakantie heb ik tijdelijk te weinig aandacht aan mijn tuin kunnen besteden.
Bij terugkomst zag ik toch enkele dipjes in mijn tuinresultaat.
Het middengedeelte van mijn aardappelperceel leek "verdord". In werkelijkheid had de gevreesde aardappelziekte phytophtora toegeslagen. Volgend jaar de poters toch iets verder uit elkaar zetten, zodat de planten na regen eerder opdrogen en de schimmel minder vat heeft op de plant. Bij het rooien bleek het grootste deel van de opbrengst er toch nog redelijk goed uit te zien, d.w.z. een geheel
lichtgele schil. Toch zaten er ook aangetaste aardappelen met bruine vlekken tussen. Door allerlei andere bezigheden, kan ik momenteel wat minder tijd aan mijn tuin besteden, dan ik eigenlijk zou willen. Maar, zodra het kan ga ik ook de rest van de aardappelen rooien, voordat deze ook ten prooi vallen aan phytophtora..
In het park, waarin ons complex ligt, nestelen veel groene halsbandparkieten. Zij zoeken met veel kabaal hun voedsel m.n. in de moestuinen. Doordat het er steeds meer in aantal worden, wordt de geleden schade elk jaar groter.
In de zomer hebben zij het in het bijzonder voorzien op de appels in de bomen. Vorig jaar werden bij mij de eerste (onrijpe) appels al half juli aangegeten. Om zelf ook nog een appel te kunnen eten, beschermde ik ze vanaf dat moment met een net tegen deze vogels. Dit jaar waren ze zelfs nog een maand vroeger. Er lagen vandaag grote aantal aangegeten appels op de grond, dus heb ik nu (medio juni) al een net over de bomen gegooid. Ook enkele peertjes lagen op de grond, met bijtsporen. Als dit zo door blijft gaan zal ik dus ook mijn peren moeten beschermen. Of zal ik mijn hele tuin gaan overdekken met een net?

Ik heb 2 keer een portie tuinbonen geplukt en gegeten en een gedeelte hiervan ingevroren. Alleen aan de zijkant van de rijen pikken de vogels de bonen uit de peulen, maar in het midden van de rijen kunnen ze er moeilijk bij. Daar kan ik dus meer plukken.

Bij mijn doperwten, blauwschokkers en sugarsnaps was ik te laat met mijn net.  De kapucijners deden het goed dit jaar, maar toch hebben de vogels er niet één voor mij overgelaten Wel heb ik nog een klein maaltje doperwten en sugarsnaps kunnen plukken. Maar invriezen voor gebruik in de winter  was er dit jaar niet bij.

De knoflook heb ik gerooid. De bolletjes waren in vergelijking met vorig jaar relatief klein.

De stamsperziebonen waren prachtig opgekomen en stonden er mooi bij. Van de een op de andere dag hing midden in de rij een deel van de plantjes slap en deze zullen het niet meer redden, verwacht ik. Ik vermoed dat emelten of veenmollen zich tegoed doen aan de wortels van deze planten. Ook bij de stokken doen de bonen het maar matig. Ze groeien langzaam en er zit nog geen bloem in.

Het aardbeienseizoen is afgelopen. Vandaag heb ik een klein bakje met de allerlaatste aardbeien geoogst.
Aan de andere kant kan ik nu elke dag zomerframbozen en Tayberry's (een kruising tussen een framboos en een braam) plukken.

Ook mijn bietjes staan er een beetje zielig bij, doordat de oudste baderen verleppen. Zou het te droog voor ze zijn?

In mijn kas kan ik nu elke dag tomaatjes en minikomkommers plukkn. Maar ook daar staat één tomatenplant (met nu nog geelgroene vruchten) er zielig bij. Ik denk dat deze plant ziek is en vernietigd moet worden, voordat de andere planten ook aangetast zullen worden.

Er zitten nog steeds lieveheersbeestjes op de mijn paprikaplanten. En een wonder geschiedt: De plant die het meest wegkwijnde door de luis en de trips, begint weer vrolijk uit te lopen met frisgroene bladeren. In alle planten hangen nu paprika's die elke dag zwaarder worden. Ik heb bij elke plant nu een tonkinstok geplaatst als steun voor de plant. De takken hiervan zet ik met clips vast aan de tonkinstok, tegen omvallen. 

 

 

 

 

 

 

Einde juni 2014