2008   februari   sprokkelmaand

In februari sneeuw en regen, betekent goddelijke zegen.
*  Gezaaid        P  Geplant         V  Verpot of verplant

9 februari 2008

Het is vandaag een prachtige zonnige dag met een middagtemperatuur van 15o C.

Vandaag heb ik een paar vierkante meter naast mijn koude kas gespit en daar ook een opsluitband opgegraven die geen functie meer had. Daarna heb ik bij de fundering van de kas wat extra grond aangebracht om te voorkomen dat de kou via de onderkant van de fundering de binnenkant van de kas kan bereiken. De fundering van deze kas bestaat uit hardhouten liggers van ca 7 cm dik, waar dus makkelijk een kier kan ontstaan.

In mijn koude kas zijn ondertussen mijn spinazie en raapstelen ontkiemt en staan nu met de eerste kiemblaadjes boven de grond.
*   Ik heb deze week ook diverse soorten sla in zaaipotjes gezaaid en deze in de kas gezet.
*   In de kas heb ik op rijtjes radijs gemengd met wortljes gezaaid.
*   En rijtjes stengelui (Oosterse   prei) en bosuitjes gezaaid. 

V   Vandaag heb ik mijn sla- en andijvieweeuwen, die ik in oktober 2007 in een bak gezaaid had
     en die in de koude kas overwinterd hadden, in de kas uitgeplant.

Aan de laan waaraan mijn tuin ligt, heb ik een heg, vervolgens een border en tenslotte een grasrand van 40 cm breed. Vandaag heb ik deze grasrand langs de laan aan de broderzijde opgesloten met een tegelpad van 30x30cm tegels, die ik nog had liggen. Daardoor hoop ik enerzijds het gras gemakkelijker te kunnen onderhouden en anderzijds mijn border gemakkelijker bereikbaar te maken voor allerlei onderhoudskarweitjes.

Sinds mijn laatste aanteking van januari heb ik hoofdzakelijk op de momenten met redelijk weer telkens een 10 m2 gespit, zodat nu praktisch mijn gehele moestuin gespit is.

Alleen bij mijn huisje en mijn kas in het achterste gedeelte van de tuin moet nog een stuk onderhanden genomen worden. Dat komt later nog wel.

Van mijn buren heb ik een paar bramenstekken van onbekend ras gekregen en opgekuild. De bramenstek die ik vorig jaar van een andere tuinder had gekregen was wel uitgelopen maar had daarna de geest gegeven zoals veel andere struiken en heesters.

10 februari 2008

Vandaag weer een mooie zonnige dag en op de tuin het een en ander opgeruimd. De deze winter gebruikte dekzeilen te drogen gehangen en later opgevouwen en opgeborgen. Er waren twee treinruiten geknapt in kleine stukjes glas. Eerst de hele ruiten verplaatst naar een ander plekje en daarna zo veel mogelijk glassplinters verzameld in een grote afvalbak.

15 februari 2008

Ook vandaag een zonnige dag, maar wel met een koude wind. In mijn tuin heb ik vandaag meer structuur aangebracht door extra paden aan te leggen met houtsnippers. De paden aan de zijkanten in de lengte richting zijn bestraat met tegels, maar dat vind ik te weinig. In de lengterchting loopt in het midden een extra pad en verder een pad overdwars, zodat de tuin hierdoor in vieren verdeeld wordt. Handig voor de wisselteelt. In zaaipotjes heb ik kool gezaaid en verder tuinbonen en erwten in een grote zaaibak. Dit alles laat ik voorlopig in de koude kas staan:
*   Tuinbonen driemaal Wit, Broccoli Groene Calabrese, Rodekool Langedijker bewaar-2, Doperwten Wonder Van Amerika.
Omdat voor de komende nachten matige vorst wordt verwacht, heb ik in de koude kas over de gewassen vliesdoek en noppenfolie gelegd tegen het bevriezen of anders om de groei zo min mogelijk te storen. Ook in mijn blokhut, waar een aantal kuipplanten overwinteren, heb ik als extra isolatie noppenfolie tegen de ramen hangen.

19 februari 2008

Voor de komende dagen worden hogere temperaturen verwacht, zonder nachtvorst. Vanochtend ben ik even kort op de tuin geweest om de beschutting tegen nachtvorst in de koude kas weer weg te halen.
Er zit nog steeds wat vorst in de grond, dus verder weinig te doen. Later deze week denk ik mijn pas aangeschafte fruitboompjes een definitieve plek te geven.

29 februari 2008

Mijn zaaisel van 15 februari 2008 komt grotendeels op. Alleen de tuinbonen laten nog op zich wachten.
De afgelopen dagen heb ik in de lengte richting over een afstand van ca. 20 meter 6 boompalen neergezet op gelijke afstanden van elkaar. Op deze rij heb  2 x 5 fruitboompjes (struikvorm) geplant. Later span ik door deze palen drie ijzeren draden boven elkaar op een onderlinge afstand van 50 cm van ruim 20 m waaraan ik mijn jonge fruitboompjes kan opbinden. Het betreft hier verschillende appel- en pruimensoorten.
Dwars hierop heb ik in drie rijen struikvorm fruiboomjes geplant, zó dat de vorm van de hoofdletter E ontstaat.  Totaal nog eens 10 met bij elk een boompaal. Het betreft hier diverse peersoorten, kersen en een nectarine.
De fruitboompjes die ik vorig jaar had gekocht waren weggerot doordat de tuin te lang drassig is geweest. Hopelijk slaan ze dit jaar beter aan!
Daarnaast heb ik het kleinfruit zijn vaste plek gegeven. Ik heb een rode bes, een zwarte bes, een rode en witte kruisbes en een vijg geplant en aan een rek van vlechtwerkijzer: een braam, een tayberry, een herfstframboos en twee druiven.

Omdat vandaag nieuwe houtsnippers gestort waren bij ons volkstuinenpark, heb ik vier kruiwagens van deze snippers over de looppaden verspreid.