2008   maart   lentemaand

Sneeuw in maart, voor vrucht en druiven nadeel baart.
*  Gezaaid        P  Geplant of gepoot         V  Verpot of verplant

2 maart 2008

Vandaag heb ik thuis op warmte gezaaid. Ik gebruik daarvoor druivenbakjes met opklapbare deksel. Ik vul deze bakjes ongeveer voor de helft met zaaigrond. Vervolgens strooi ik hierop de zaadjes en dek het geheel af met eerst een dun laagje zaaigrond van een paar mm en vervolgens een even dik laagje puur zand. Het geheel maak ik goed vochtig met een plantenspuit en sluit het geheel af d.m.v. de doorzichtige deksel.
De zaaigrond stel ik zelf samen door vier delen potgrond te mengen met één deel rivierzand.
De meest grove deeltjes in de potgrond verwijder ik handmatig.

Wat heb ik gezaaid?
*   kerstomaten, trostomaten en tomaten marmande.
*   parika en pepers
*   minikomkommers en lange dunne kommkommers (Chinese slangen).
*   ananasmeloen, aubergine, courgette
*   thym, bieslook, koriander, selderij, peterselie, marjolein, basilicum, rode basilicum


*   afrikaantjes, spaanse margrieten, ageratum, roze en rode geranium (pelargonium)

Als het zaad straks is opgekomen maak ik de bakjes weer open, door de deksel omhoog te draaien. In april verspeen ik de plantjes in potjes, waarna ze naar mijn koude kas gaan.
 
5 maart 2008

Hoewel de zon vandaag af en toe schijnt is het toch een koude dag met aan het eind van de dag hagel, onweer en natte sneeuw. Omdat ik aan het eind van de week ruim twee weken van een voorjhaarsvakantie wil genieten, ga ik vandaag toch het een en ander zaaien. Omdat er voor de komende tijd koud weer is voorspeld, zou ik normaal gesproken gewacht hebben tot er warmer weer aan gaat komen. In mijn geval betekent, dat dan uiitstel tot eind maart / begin april en dat vind ik wat laat.
*   ik heb een rijtje spinazie breedblad scherp gezaaid en
*   een rijtje spinazie Amsterdamse reuzenblad.
*   Ook een rijtje raapstelen Namenia.
*   Verder een rijtje rode radijs gemengd met wortelzaad Nantes.
*   En een rijtje rode radijs vermengd met zaad van bosuitjes (of lenteuitjes)

Een rijtje is bij mij ca 4m lang,
Ik vermeng wortelzaad in het voorjaar altijd met radijszaad, omdat wortelzaad een lange tijd nodig heeft om te ontkiemen. Het radijszaad fungeert dan tevens als signaalzaad voor de worteltjes, Tegen de tijd, dat de wortels uitgedund moeten worden, zijn de radijs al geplukt. Bovendien houdt met name mijn echtgenote erg van radijs. Ikzelf vind de smaak wat scherp en heb aan paar al genoeg.
Verder werk ik dit jaar voor het eerst met vliesdoek. Bovenstaande vijf rijtjes heb ik afgedekt met vliesdoek. De grond warmt daar dan sneller op en het doek houdt de warmte beter vast. Verder heerst er een gunstiger micro-klimaat, wat het ontkiemen en de groei ten goede zou moeten komen. Later meer hierover.

V   De knoflook die ik eind vorig jaar gepoot had, heb ik overgeplant naar een andere plek.
    Deze kan daar verder groeien.
P   Ook heb ik een nieuw rijtje knoflookteentjes geplant.


20080305Vliesdoek

Bed beschermd door vliesdoek tegen ongunstige weersomstandigheden ...

20080305KnoflookTeen

Mijn geplante knoflookteentjes.
Ik plaats ze in een kuiltje, dat vanzelf door regen en later door schoffelen dichtloopt ...

20080305Knoflookstengel

In het najaar geplaatste knoflookteentjes zijn nu verplant...

20080305RaapstelenKas

De raapstelen in de koude kas en ...

20080305SpinazieKas

Mijn spinazie eveneens in de koude kas.

 

7 maart 2008

In de meeste bakjes thuis is het zaad nu opgekomen. De bakjes hebben vrij donker op het aanrechtblad in de keuken gestaan. Als het zaaigoed ontkiemt en boven de grond komt zet ik de bakjes in het volle licht tegen het raam aan.

22 maart 2008

Vandaag zijn we weer terug van een 15-daagse culturele en historische rondreis door Turkije. We hebben genoten! Daar waren we verwend met zon en zomerse temperaturen van zo'n 20 graden, terwijl het hier sneeuwt met temperaturen net iets boven 0. Onderweg veel citrusboomgaarden gezien, waar de vruchten nu geplukt worden. Aan de kust waar het klimaat milder is, stonden de sinaasappelen alweer in bloei. Deze bloemen produceren een niet te omschrijven aparte geur. Heel bijzonder. Aan de kust stonden verder veel kassen en nog veel meer plastic tunnels met veel tomaten en bloeiende aardbeien.
Terug naar mijn eigen tuin, waar ik vandaag alleen even gekeken heb. Uit nieuwsgierigheid natuurlijk.
Onder het vliesdoek is ondertussen spinazie, raapstelen, radijs en uitjes opgekomen, ondanks het slechte weer van de afgelopen tijd.
In de koude kas heb ik de eerste radijs geplukt, maar de meeste zijn nog te klein om te plukken. Verder is in de kas mijn zaaigoed opgekomen. Alleen de doperwten waren van slechte kwaliteit, want er zijn er maar 2 opgekomen. Ik ga dus nieuwe doperwten kopen voor een tweede leg.
De raapstelen zijn op goede grootte en kunnen geplukt worden. De spinazie laat ik nog even doorgroeien, want daar heb je toch wel veel van nodig. Ook de sla moet nog even doorgroeien.

20080323SpinazieSlaInKas

Sinazie en snijsla in de koude kas op 23 maart 2008 ...

25 maart 2008

Vandaag 2 rijtjes van ca 1m raapstelen geplukt, dit is de helft van de aapstelen in mijn koude kas.

28 maart 2008

* Omdat het zaaien van de doperwten mislukt was, heb ik met nieuwe erwten een nieuwe poging gewaagd: doperwten, peulen en capucijners, allen van een laagblijvend ras. Ik zaai deze in zaaibakken, welke ik in mijn koude kas plaats om voor te trekken. Tevens heb ik alle oude erwten, van de vorige mislukte poging, opgemaakt door ze allen te zaaien; ik zie wel of hier nog iets van terecht komt. Ik vind het moeilijk om ze zo weg te gooien.
* Ook heb ik een tweede portie tuinbonen (3x wit) gelegd om voor te trekken.
* Bieten, bladselderij en winterprei gezaaid in een zaaitableau. Bladselderij is een lichtkiemer en moet niet afgedekt worden met een laagje aarde, maar dient wel vochtig te blijven.
Al het zaaigoed met een gieter met broes voorzichtig besproeid en daarna afgedekt met noppenfolie (kleine noppen, diameter noppen bijna een cm) met de noppen  onder en de gladde kant boven. Hierdoor is wel luchtciculatie mogelijk (voorkomt schimmelvorming) en blijft de grond en het zaad langer vochtig.


20080331SlaAndijvieRadijsUiInKas
V.l.n.r Sla, andijvie, radijs vermengd met worteltjes, bosui en snijsla op 31 maart 2008 in de koude kas ...