2008   april   grasmaand

Broedt de spreeuw vroeg in april, een schone meimaand is op til.

 

*  Gezaaid        P  Geplant of gepoot         V  Verpot of verplant

11 april 2008

Vandaag was het evenals gisteren een fijne zonnige dag. Ik heb de laatste hand gelegd aan mijn steunrek voor de fruitboompjes. Het rek is ongeveer 15 m lang en bestaat uit zes palen. De palen staan ca 1 m in de grond en ca 2 m boven de grond. Het onderste deel heb ik ingesmeerd met koolteer om houtrot te vertragen en ongewenste schimmelvorming te voorkomen. Langs deze palen heb ik op een hoogte van 1 m, 1,5 m en 2 m een ijzeren draad gespannen en deze met draadspanners strak gezet zijn. Om de krachten op de buitenste palen op te vangen heb ik hiertegen aan de binnenzijde onder een hoek van 45 graden een stutpaal van ca 2,5 m gezet, die ca 1,2 m schuin in de grond staat.
20080412Fruitbomenrek1.jpg

20080412Fruitbomenrek2.jpg

De fruitboompjes heb ik met dun zwart hol bindrubber vastgezet aan het ijzerdraad. De takken die te vertikaal dreigden te groeien heb ik door ze te bevestigen aan het ijzerdraad meer horizontaal gebogen. Dit laatste om de vriuchtvorming te stimuleren.
P   Mijn afleggers van aardbeien stonden nog op een kluitje bij elkaar en begonnen te groeien. Ik heb deze uitgezet op twee rijen met een onderlinge afstand van 60 cm en in de rij op een afstand van 25 cm.
P   Mijn eerste leg tuinbonen in de koude kas zijn ca 10cm hoog. Ik heb deze uitgezet op twee rijen met onderlinge afstand van 20 cm en in de rij op een afstand van 10 cm. De volgende tuinbonen zet ik ook weer op twee rijen dicht op elkaar, maar die komen dan wel op een afstand van ca 70 cm van de vorige twee rijen.

20080412Tuinbonen.jpg

Vandaag heb ik mijn laatste raapstelen en radijs uit de koude kas geplukt. Verder pluk ik nu elke dag of om de twee dagen een krop sla.

12 april 2008

Vandaag mooi weer, wel meer wind en iets kouder dan gisteren. Ik heb vandaag alle plantjes afkomstig van eigen zaaigoed thuis van huis overgebracht naar de koude kas op mijn tuin. Dat was hard nodig want de plantjes groeiden als "kool". Omdat het thuis ook vlak voor het raam, relatief donker is hebben ze toch de neiging om spichtig op te groeien.
V  Op de tuin heb ik de meeste zaailingen verpot in setjes bestaande uit 10 potjes, die ik nog over heb van de aankoop van perkgoed van vorige jaren. Het gaat om geraniums, Spaanse margrieten, tomaten, komkommers, courgettes en aubergines. Hierin kunnen ze voorlopig in de koude kas doorgroien.
P   In de tuin heb ik sla, andijvie en paksoi uitgezet, die ik in de koude kas had gekweekt

13 april 2008

Vandaag bij ons in het westen een mooie, droge zonnige dag, dus lekker weer voor de tuin.
Vandaag heb ik mijn stokken voor de sperzie- en snijbonen neergezet en vastgebonden.  Bovendien drie gaasrekken van 400x50 cm in de tuin neergezet, één voor de capucijners, één voor de peulen en één voor de doperwten. Omdat ik hiervan altijd lage rassen gebruik is een hoogte van 50 cm voor mij voldoende.
P  Vandaag mijn eerste aardappelen gepoot. Twee rijen van 4,5 m met het ras Roseval, langovale knollen met donkerrode schil. Ouders: Vale x Rosa.
Daarnaast
 vier rijen eveneens 4,5 m lang met het ras Prior. Ouders: Primura x Provita. Vrij vast in de kook. Wordt vanwege zijn bakkwaliteit wel de vroege Bintje genoemd. Vooral geschikt
voor kleigrond. Weinig vatbaar voor phytophthora in de knol en resistent tegen aardappelmoeheid A.

april 2008

...