2008   juni   zomermaand

 In juni weinig regen, voorspelt een grote zegen.
*  Gezaaid        P  Geplant of gepoot         V  Verpot of verplant

2 juni 2008

Aan de rand van de border heb ik een aantal stekjes  Berberis thunbergii 'Atropurpurea Nana' geplant. Stekken gaat het gemakkelijkste door de plant te scheuren zo, dat aan elk deel een paar haarworteltjes zitten. Stekken van takjes met een hieltje en stekpoeder lukt ook, maar dan heb ik veel meer uitval. Verder een plukje kleine anjers in de border gezet.
Van mijn minikomkommers Rawa F1 heb ik in de oksels vier dieven weggesneden en ik probeer ze op de manier van Cor de Wildt te stekken door ze in een potje met water te zetten. Ik heb dit nooit eerder gedaan, dus ik ben benieuwd wat het worden gaat.

De kas had ik dit jaar nog niet gewit om de gewassen te beschermen tegen felle zonneschijn. Omdat het vandaag tot de avond droog zou blijven ben ik de trap opgeklommen om de bovenkant  en de zijkanten op het zuiden en het westen te witten. Ik heb me hierbij blijkbaar zo uit moeten rekken, dat ik in mijn dijbeen een spier gescheurd of verrekt heb. Voorlopig moet ik het rustig aandoen, want het lopen is zeer pijnlijk.

7 junii 2008

Ik ben weer hersteld van mijn beenblessure, dus ga ik vandaag weer naar de tuin vooral om water te geven in mijn kas met tomaten en komkommers. Vooral de soort Rawa krijgt veel zijscheuten, dus deze dieven  is geen overbodige luxe. Omdat ik zelf al dieven gestekt heb, heb ik deze scheuten aan mijn buurman gegegeven om ze te stekken.
Ook mijn bakjes en potjes met zaaigoed en mijn aardbeien heb ik water gegeven.
Ik heb wat peultjes, komkommer, sla en krulandijvie geplukt. Morgen vier ik mijn verjaardag en krijg ik visite. Ik  ben dan van plan om mijn eerste aardbeien (wel laat dit jaar, maar het zijn jonge stekken) te plukken en verder gewone sla, ijsbergsla, krulandijvie, sjalotten en komkommers.
De weersverwachting voor morgen ziet er goed uit qua temperatuur en kans op neerslag, dus willen we gaan BBQ'n.  Daarbij hoort naar mijn mening zeker zoiets fris als een gemengde saladebak.

10 juni 2008

P Vandaag heb ik verschillende soorten sla (kropsla attractie, rode krulsla Lollo Rosso, Rode kropsla, krulandijvie) en andijvie vanuit een zaaibak in de volle grond gezet. Van elk soort een rijtje. Wat ik overhoud probeer ik weg te geven. Lukt dit niet, an verdwijnt het restant in de compostbak. 
* Tevens heb ik deze soorten sla opnieuw gezaaid, maar nu op een bed in de volle grond, afgedekt met een dun laagje potgrond.
*  Ik heb ook andijvie gezaaid. Eigenlijk hoor je dit omstreeks de langste dag te zaaien. Ik probeer altijd ca twee weken eerder te zaaien. De planten worden dan niet iets voller, zonder door te gaan schieten. 

11 juni 2008

P   Mijn winterprei had ik gezaaid in een potjesplateau. Vandaag heb ik deze uitgeplant in de volle grond. Ze waren nog wat dun, nog niet potlood dik. Maar doordat de potjes klein zijn en weinig aarde bevatten was de groei er naar mijn mening uit. Ik had al eerder een paar preitjes verpot als test en deze waren duidelijk dikker dan de plantjes in het plateau.
Bij het verplanten trek ik eerst een voor over de volle breedte en daarna maak ik met een bollenplanter een gat van ca 8 cm diep. Hierin zet ik met kluit de plantjes en geef deze water. In de loop van de tijd zal door regen en wind dit gat vanzelf vollopen. Zo niet, dan help ik hierbij een handje. Wat later in het seizoen vul ik afhankelijk van de groei van de preiplanten geleidelijk de voor en tenslotte zal ik de rij een beetje aanaarden . Op deze manier krijg ik een mooie lange witte prei.
Bij het maken van een gat met de bollenplanter zag ik op een gegevn moment nog een veenmolletje, met zijn kop uit een gaatje in de zijwand van het gegraven gat. Natuurlijk hen ik meteen geprobeerd het akelige beestje te vangen voordat deze allerlei ellende aan gaat richten. Helaas hij was sneller dan ik ....

Ik heb verder langs de paden nog wat afrikaantjes geplant, goed tegen allerlei ziektes en aaltjes, zeggen ze. Omdat de slakken er dol op zijn, zolang ze klein zijn, heb ik er gelijk wat slakkenkorrels bij gegooid.
Mijn aardappelen en mijn tomaten in de kas uit voorzorg bespoten tegen Phytophtora.

Andijvie, courgettes en een paar aardbeitjes was de oogst voor vandaag.
In mijn koude kas zie ik nu een begin van wortelvorming aan mijn komkommerstekken. Als de wortels ongeveer 2cm lang zijn zet ik ze in een potje met modderige aarde.