2008   mei   bloeimaand

Donder in mei, is slecht voor uien en prei.

 

*  Gezaaid        P  Geplant of gepoot         V  Verpot of verplant

14 mei 2008

*   Vandaag heb ik mijn bonenkruid en mijn boerenkool gezaaid.
Op het zaaibed heb ik potgrond gestrooid omdat ik dan betere groei en minder onkruid verwacht.
Mijn bonen had ik voorgelegd in kleine potjes. Een deel was wel opgekomen en een deel niet. De laatste jaren heb ik problemen met de kiemkracht van sommige bonen. Gaat de kwaliteit achteruit? Krijg ik oude bonen? Ik ben er nog steeds niet uit.
P   Ik heb bij zes stokken slabonen als plantjes gezet. en verder drie rijtjes stambonen. zowel sperzie- als snijbonen. Elk rijtje begint met een aantal plantjes uit voorgetrokken bonen,
*    verder aangevuld met het leggen van bonen van dezelfde soort. 
P   Bietjes in kleine potjes gezaaid uitgeplant in een rij.
*   Ook rijtje bietjes gezaaid.
*   Een rijtje witlof gezaaid.
De rijtjes spinazie en raapstelen die ik begin maart onder vliesdoek had gezaaid, kon ik zo in de compostbak gooien. Door het warme droge weer, waren de plantjes in bloei geschoten, terwijl er nauwelijks blad in zat. Niet erg aantrekkelijk om te eten.  

16 mei 2008

Ik heb in de koude kas nog wat ruimte over, dus heb ik in het tuincentrum een Italiaanse tomaat Pomodori, een Galia meloen en twee paprikaplantjes, een gewone rode en een rode snackpaprika gekocht. Mijn zelf gezaaide paprika's waren erg in groei achtergebleven, dus daar verwacht ik niet zoveel van. Al deze plantjes heb ik ik in mijn kas gezet. Bij elke paprika heb ik een tonkinstok gezet en de meloen en tomaat met dun touw opgebonden. In de kas beginnen de eerste komkommers (chinese slangen) te groeien. De minikommkommer Rawa bloeit nog niet en er zitten dus ook nog geen komkommetjes aan. Een aantal tomaten staat nu in bloei.
Omdat er regen voorspeld is heb ik vandaag een mengsel van koemestkorrels, biologische meststof en universele mest over mijn tuin gestrooid. Behalve bij de worteltjes, bonen, ui en erwten.

28 mei 2008

Vandaag 2 mini komkommertjes Rawa geplukt uit de kas. De laatste radijsjes heb ik weggeschoffeld. Ze waren hard en niet meer eetbaar.
*   een rijtje zomerworteltjes en stenguitjes (gemengd) gezaaid.
P   anderhalf rijtje kievitsbonen uitgeplant. Ik had deze in een bak voorgelegd (of voorgezaaid) omdat ik problemen had met het kiemen van bonen buiten. In de bak waren ze goed opgekomen.
Ook bij mijn stokken komen de gelegde stokslabonen nu voorzichtig boven de grond. Het ziet er goed uit.
De rijtjes aardappelen met de handploeg voor een tweede maal aangeaard. Hiermee verwijder je tevens onkruid tussen de rijen.
Een rijtje winterwortelen uigedund.
Het rijtje waar ik schorseneren had gezaaid is niet opgekomen, onkruid wel. Ik heb alles weggeschoffeld.
Mijn gezaaide bonenkruid komt nu op
  en ook mijn gezaaide spruiten en boerenkool zijn opgekomen. Ik heb over bogen van electrabuis gaasdoek over de zaaibedden gelegd tegen de koolvlieg en knolvoet.
In een klein appelboompje die ik al een paar jaar heb, zit evenals vorig jaar op een aantal plaatsen geconcentreerd een soort klein luisje in een soort web, waarbij de blaadjes verdrogen. Met de hand heb ik deze smurrie er uit gehaald. De komende dagen houd ik dit boompje goed in de gaten. Komende winter wil ik mijn vruchtbomen bespuiten met VBC, dat schijnt te helpen tegen ongedierte dat 's winters in bast overwintert.
Ik heb aan de rand van mijn vakken, langs de paden Afrikaantjes uitgezet. Een aantal hiervan waren opgegeten door slakken. Deze heb ik door nieuwe exemplaren vervangen.

30 mei 2008

Vandaag en morgen 31 mei 2008 is er 70 kuub compost beschikbaar voor de inwoners van onze gemeente en mag gratis afgehaald worden. Omdat ik in het voorjaar monsters van mijn grond had laten testen met de uitslag: te weinig humus, voedingsstoffen en kalk, leek me dit wel wat. Ik bezit een klein aanhangertje en hiermee ben ik vandaag een paar keer op en neer gereden tussen mijn tuin en het compostdepot. Een gedeelte heb ik direct op mijn land aangebracht, vooral bij gewassen die hier wel pap van lusten, zoals mijn aardappelen, kolen, paprika's, tomaten, komkommers en  tuinbonen.
Een deel bewaar ik voor straks voor mijn spruitkool en boerenkool.

Er lagen groene aardbeien los naast de plant. Vermoedlijk door vogels afgebeten en daarna afgekeurd. Meestal leg ik het net pas over de aardbeien als de eerste aardbeien van groen naar geel kleuren. Uit voorzorg heb ik het net nu al over mijn nog groene aardbeien gelegd. 
Voor thuis een minikomkommer, sla en stengelui meegnomen.