2008   juli   hooimaand

 Juli altijd zonneschijn, dan krijgen we gouden wijn.
*  Gezaaid        P  Geplant of gepoot         V  Verpot of verplant

13 juli 2008

In deze tijd van het jaar kan er altijd veel tegelijk geoogst worden. Dat maakt het moeilijk een keuze te maken. Aan de andere kant oogsten we meer dan we zelf aan kunnen, zodat je anderen met je oogst een plezier kunt doen. Vandaag hebben we een portie Franse naaldboontjes, courgettes, brocolli, komkommers en tomaten geoogst. De laatste twee soorten uit de koude kas.
Ook al regent het de laatste dagen veel, in de kas moet je toch regelmatig water geven, zo ook vandaag.
We hadden alle enkel losse planten aardappelen geoogst om direct op te eten. Vandaag heb ik twee rijen aardapelen gerooid van het soort Prior, want het loof bgint gelig te kleuren. Ik was niet ontevreden over het resultaat. Daarnaast heb ik ook ruimte nodig voor mijn zelf gezaaide boerenkool en spruitkool planten.
Vorig jaar waren veel van mijn aardappels vaak voor meer dan de helft opgevreten/aangevreten door de veenmollen. Vorig week kwam ik bij het rooien nog zo'n akelig beestje tegen, die ik meteen naar de eeuwige jachtvelden stuurde. 
Om de veenmolletjes enigszins te bestrijden heb ik ca. 4 m lange en ca 20cm brede planken liggen. Als ik onder deze planken kijk en kleine gangetjes zie strooi ik een paar slakkenkorrels in deze gangetjes om ze te bestrijden en de plank laat ik op dezelfde plaats liggen. T.o.v. vorig jaar heb ik er nu minder last van.
Ik heb vorige week mijn laatste tuinbonen geplukt en ingevroren, samen met een protie bonenkruid. Een tweetal planten laat ik staan om bonen over te houden, die ik volgende jaar kan gebruiken om te leggen. 
Ook mijn laatste capucijners, peulen en doperwten zijn geoogst en het overblijvende stro is geruimd.
Ik heb een aantal aardbeien van een voor mij onbekend soort in bloei staan. Ik ben vorig jaar begonnen met twee rijen vroege Elsanta aardbeien, waarvan de vruchten inmiddels geplukt zijn. Van mijn buurman heb ik vorig jaar een paar uitlopers van zijn aarbeiplanten gehad en het zijn w.s. deze die in bloei staan. Alleen weet hij ook niet welk soort het betreft. Bovendien is het rare, dat zijn eigen aardbeien inmiddels allen uitgebloeid zijn en alle vruchten geplukt zijn. Ik ben benieuwd of het een laat bloeiend soort is dan wel doordragers zijn. Later meer hierover.

16 juli 2008

Vandaag heb ik twee rijtjes Rosaval aardappelen gerooid. Dit leverde een kist vol rode aardappelen op. Sommige aarappels waren wel heel erg groot.
P   Op de vrijkomende grond heb ik drie rijtjes van 9 boerenkooplantjes gezet.

20080719Boerenkool

 Deze plantjes had ik zelf opgekweekt onder insectengaas uit een zaaisel van 14 mei 2008. Het waren mooie plantjes geheel vrij van knolvoet, koolvlieg en witte vlieg. Bij deze plantjes ga ik later afrikaantjes planten tegen de witte vlieg. Bij mijn buurman had ik daar vorig najaar goede resultaten bij gezien. Ik was vergeten om hiervoor extra afrikaantjes te zaaien, dus heb ik deze gisteren uit zelf gewonnen zaad alsnog gezaaid. Hopelijk komen ze snel op en kan ik ze over een week of drie uitplanten.
Verder heb ik minikommkommers, tomaten, een handjevol zwarte bessen, haricots verts, snijbonen en courgettes geoogst. Deels om weg te geven, deels om in te vriezen.
In de koude kas heb ik de tomatenplanten onder handen genomen, dus dieven en onderste bladeren verwijderen. Dit laatste om de tomaten beter en sneller te laten rijpen.
Mijn Galiameloen is al aardig van grootte maar heeft wel een aparte vorm. Ik zal daar nog een foto van maken. 

20080719meloenOverrijp   20080719Meloen 
20080719Komkommer

Bij mijn komkommers heb ik de zijscheuten op het tweede blad afgesneden. Ze hebben inmiddels de bovenkant van de koude kas bereikt, dus nu laat ik ze weer naar beneden groeien.

19 juli 2008

Vandaag tussen de regenbuien door twee rijen aardappelen van het ras surprise gerooid. De opbrengst is goed en ze zijn middelgroot. Een enkele aardappel is aangevreten door de veenmol.
In de koude kas heb ik de onderste meloen geplukt, maar deze bleek overrijp en heb ik op de composthoop gegooid. De meloen was ondertussen ook helemaal geel. De volgende meloenen moet ik dus eerder plukken, voordat ze helemaal geel worden. Ik twijfel nu ook een beetje of het tuincentrum me wel een Galiameloen geleverd heeft. Qua kleur en tekening van de schil lijkt het meer op een watermeloen.
P   Verder heb ik op de plaats van de aardappelen spruitkool geplant. Het zijn al behoorlijk grote planten. Ik zet ze op de rij ca. 65 cm uit elkaar, toch raken de bladeren van de planten elkaar al bijna.
Ook vandaag weer komkommers en aubergines geoogst, weer deels om weg te geven.
20080719Courgette

Een van mijn appelboemen staat opnieuw in bloei: 19 juli 2008.

20080719Appelbloesem

En zo ziet een andere appelboom er op hezelfde moment uit. Deze is afgelopen najaar gekocht en geplant en draagt dus het eerste jaar al vrucht. Daar had ik niet op gerekend. 

20080719Appel

Tenslotte een plaatje van mijn rode kool en mijn wilof.

20080719RodeKool       20080719Witlof

22 juli 2008

Vandaag opnieuw spruitkool geplant, twee rijtjes deze keer. Totaal staan er nu drie rijen van ca. 4,5 meter lengte met daarop 8 planten. De afstand tussen de rijen is ca. 70 cm.
Ik heb nog wat aardappelen staan van het ras surprise. De bladeren en stengels beginnen geel te kleuren dus wil ik ze er nu uithalen. Bij het rooien van de eerste plant schrok ik, want twee aardappelen waren enigszins "snotterig". Gelukkig was dit tot nu toe de enige plant. Deze plant heeft door de overvloedige regen van de laatste tijd misschien te lang in het water gestaan op een extra nat plekje? Bij de overige planten waren de aardappelen goed, hoewel niet erg groot, sommigen vervormd en een groot aantal aangevreten, volgens mij door de veenmolletjes. Wat kunnen die beesten veel verwerken!
Ik heb nog niet alle aardappelen gerooid, maar ik ben van plan om de overgebleven drie rijen nu zo snel mogelijk te rooien.
Van de twee soorten Prior en Surprise vind ik het resultaat van de eertse het beste, althans qua opbrengst. Qua smaak zie ik niet duidelijk een verschil.
Bij mijn jonge vruchtbommpjes heb ik sporadisch wat zomersnoei toegepast, vooral bij mijn steenvruchtboompjes. Voornamelijk vormsnoei om horizontale takken te krijgen en om concurrenten te verwijderen. ook een aantal takjes die te dicht bij de grond zaten weggesneden. Ik wil tot zeker 50 cm boven de grond geen zijtakken. De wondjes van de iets dikkere takken ingesmeerd met een wondafdekkingsmiddel.
Verder natuurlijk geoogst: snijbonen, sperciebonen, komkommer, courgettes, tomaten en een paar nieuwe aarappeltjes meegenomen.

24 juli 2008

De regenperiode is voorlopig even voorbij. In de tuin had ik vier verschillende rassen andijvie gezaaid, gewoon om eens te kijken of ook ik verschillen in de rassen kan ontdekken.
P   Van ieder ras heb ik een rijtje geplant, waardoor ik wel erg veel andijvie op mijn landje heb staan, zo'n 40 stuks.
P   Ik heb ook twee rijtjes sla uitgeplant en morgen ben ik van plan om de laatste twee rijtjes te planten. In totaal heb ik dan vier soorten sla: attractie, rode kropsla Wonder der vier jaargetijden, Prada, Lollo rosso en verder nog een rijtje krulandijvie, die wij ook altijd als sla eten. Ik vond in mijn zaaibed tussen de jonge slaplantjes nog een emlt, met de restanten van een plantje nog in zijn bek. Die heb ik dus laten verdwijnen.
In mijn rijtjes prei en snijselderij waren een paar plantjes verdwenen, ik had nog een paar als reserve staan, die ik gebruikt heb als aanvulling.
Mijn gestekte komkommerplantjes had ik twee weken geleden buiten gezet. Die zien er nu niet meer uit. Ik wijt dat aan de lange relatief koude en natte periode. Ik kan het nu niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te gooien, maar ik vrees dat dat spoedig zal gebeuren, tenzij er een wonder plaats vindt.

26 juli 2008

Omdat mijn aardbeienoogst te wensen overliet, heb ik nieuwe plantjes gekocht. Lambada vult als vroege aardbei mijn huidige ras Elsanta aan. Verder heb ik Korana als middelvroege aardbei en Tago als late aardbei aangeschaft. Van elk soort heb ik 10 plantjes gekocht, bij mij voldoende voor totaal drie rijen. Volgens de rasbeschrijving is Tago is eigenlijk niet geschikt voor kleigrond, dus ik ben benieuwd of dit wat wordt op de kleigrond van mijn volkstuin. We zullen zien.
Mijn doordragers Seascape dragen nu vrucht en zien er goed uit met grote vruchten en goede smaak, dus nieuwe doordragers heb ik niet aangeschaft
P   Ik heb deze plantjes vandaag uitgezet, elk soort in een aparte rij, dus totaal drie rijen. Het bijzondere is, dat alle plantjes nu in bloei staan, volgens de leveancier is dit verschijnsel normaal omdat ze enkele weken geleden nog in de koelcel bij -2 gr. Celsius lagen. Ze gedragen zich dus alsof het voorjaar net begonnen is.
In mijn bestaande aardbeienbedden met de rassen Elsanta en Seascape heb ik wat uitlopers opgepot en het restant geruimd, zodat ik de grond tussen de rijen een beetje kon schoonmaken en los kon maken met een drietand.
Het was vandaag drukkend warm, dus heb ik veel getranspireerd hoewel ik rustig probeerde te werken. Maar zweten doe ik sowieso al als ik aan het werk (of aan het sporten) ben. Het ziet er naar uit, dat we vanmiddag of vanavond regen met onweer krijgen.
Mijn uien en sjalotten heb ik uit de grond getrokken en voorlopig daar laten liggen om te drogen. Later hang ik ze met een touwtje per 10 à 15 stuks op onder een afdak om daar verder te drogen.

29 juli 2008

Omdat mijn rode bieten steeds groter worden, heb ik vandaag een rijtje gerooid. Dit waren de exemplaren die ik in potjes had voorgezaaid en later had uitgeplant met kluit en al. Normaal oogst ik ze veel later in het seizoen. Sommige bieten waren zo groot als een kleine meloen, dwz van één kroot zou je dan met zijn tweeen twee dagen kunnen eten. Ik heb de helft mee naar huis genomen en daarvoor de mooiste exemplaren uitgezocht om eerst te koken, daarna te schaven en tenslotte in te vriezen. De andere helft geef ik weg, maar niet iedereen is even gecharmeerd van het verwerken van rode bieten.
Vrijdag oogst ik de andere rij, die ter plaatse gezaaid was. Voor ons is dat veel te veel, dus een klein deel verwerk ik zelf en de rest geef ik weer weg.
Zoals elk dag weer sla, komkommer en courgette mee naar huis genomen. 

31 juli 2008

Het is erg warm en drukkend weer vandaag.
*   Op opengevallen plekken, waar aarappelen hebben gestaan, heb ik deels Phacelia en deels Afrikanen - ik had nog zelfgewonnen zaad over van vorig jaar - als groenbemesters gezaaid.
Het is voor het eerst, dat ik een groenbemester zaai. Ik ben benieuwd naar het effect,
Verder weer tomaten, komkommers, courgettes, sperzieboontjes en diverse soorten sla geoogst.
Hieronder 10 foto's, die ik vandaag genomen heb.


 20080731Aardbeien 20080731Appel.JPG

Links: drie rijtjes met nieuwe aardbeienplanten van rechts naar links: Lambada vroeg, Korona midelvroeg en Tago laat.
Rechts: appels in één van mijn appelboompjes.

20080731BoerenkoolSpruitkool 20080731Komkommer

Links mijn pas uitgezette spruitkool en boerenkool. Rechts komkommers in de koude kas.

20080731NeriumOleander 20080731Pomodori

Mijn Nerium Oleander in bloei. De plant staat in een pot en heeft afgelopen winter overwintert in mijn huisje op de volkstuin. Rechts mijn tomaten pomodori rijpen rood.

20080731PreiBleekselderij 20080731Slahoek

Links: twee rijtjes bleekselderij en drie rijtjes winterprei. Rechts: mijn slahoekje met verschillende soorten sla.

20080731Tomaat 20080731Witlof

Tomaten in de koude kas. De onderste bladeren zijn weggesneden, zodat de tomaten sneller en beter rijpen. Rechts: een rijtje witlof.